Image default
ALPHA BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Alpha Bank: Πάνω από 300 εκατ. το άμεσος κέρδος από το MoU με Nexi

Σε συμφωνία με την Ιταλική Nexi έφτασε χθες η Alpha Bank για τη δημιουργία του de facto ηγέτη στην ελληνική αγορά πληρωμών, σημειώνει η τράπεζα.

Η Nexi μετά και την συνεργασία της με την Nets έχει καταστεί No1 εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και η συνεργασία με την Alpha Bank δείχνει ότι αναμένεται μεγάλη άνοδος στον κλάδο και στην Ελλάδα. Η Alpha Bank φέρνει έτσι την τεχνολογική καινοτομία ενός παγκόσμιου παίκτη στην Ελλάδα ενώ, διατηρώντας ποσοστό 49% στη νέα εταιρεία, στοχεύει να επωφεληθεί από τα μελλοντικά έσοδα και υπεραξία που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, η συνολική αξία για το σχήμα «κλείδωσε» στα 307 εκατ. και η Τράπεζα θα καταγράψει κέρδος πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα άμεσα κέρδη για την Τράπεζα προέρχονται από δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στα κέρδη από την πώληση του 51% του κλάδου του merchant acquiring, ύψους 157 εκατ., ενώ επιπλέον 150 εκατ. θα καταγραφούν στα βιβλία της Τράπεζας από την αποτίμηση του εναπομείναντος 49% που θα διακρατήσει, καθώς η αξία του στα βιβλία της Alpha Bank δεν καταγράφονταν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το ποσοστό 49% που θα έχει η Alpha Bank από τα 60 εκατ. του earn-out.

Σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση δηλαδή της συναλλαγής, το κεφαλαιακό όφελος είναι τουλάχιστον 40 μ.β., αν και ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος ανάλογα με την τελική δομής της συναλλαγής.

Οφέλη και σε βάθος χρόνου

Το νέο σχήμα θα έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank φέρνοντας νέα έσοδα για την τράπεζα. Η Alpha Bank θα απαλλαγεί και από τα σχετικά έξοδα του κλάδου και, με τις αυξημένες προοπτικές για το νέο σχήμα, αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει. Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα αναμένεται να καταγράφει κέρδη από τη συμμετοχή της στη Newco της τάξης των 6 εκατ. ετησίως. Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement) η Τράπεζα θα εισπράττει referral fees τα οποία θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών της Newco από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών, και αναμένεται να ανέρχονται σε επιπλέον 3 – 4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνάπτει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς – μετά την υπογραφή της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Generalli στον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων – εξέλιξη που της επιτρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον χώρο του Merchant Αcquiring, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και, βεβαίως, να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές πληρωμές. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana, λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους, σε τρεις τομείς της αγοράς: Merchant Services & Solutions, Cards & Digital Payments και Digital Banking Solutions. Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 έμπορους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ, 480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατομμύρια εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

Related posts

Δάνεια 385 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ

banksnews

Μηδενίζει ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

banksnews

Αυξάνονται τα περιστατικά phishing κωδικών τραπεζικών λογαριασμών

banksnews

«Κόκκινα» δάνεια 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο απέκτησε η B2Holding

banksnews

Β. Ψάλτης: Έτος προκλήσεων το 2021 για την Alpha Bank

banksnews

Πρώην υπάλληλος της Fed ομολόγησε ότι… έκλεψε τα στοιχεία των stress tests των τραπεζών φεύγοντας

banksnews

Αlpha Bank: Τέσσερα βραβεία για το νέο Bonus app στα Mobile Excellence Awards

banksnews

Alpha Bank Κύπρου: Ζημιές 87 εκατ. το 2017

banksnews

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΚΤ

banksnews