Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ahval: Η GenZ θα καθορίσει το μέλλον της Τουρκίας-απομακρύνεται από τον Ερντογάν

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) δεν δείχνει να έχει απήχηση στις νεότερες γενιές και σε όσους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την Ahval, σε δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής εταιρείας ORC Research, μόλις το 11,4% αυτών των ψηφοφόρων θα επέλεγε το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ερώτημα “τι θα ψηφίζατε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών”, το 33,8% των ερωτηθέντων- οι οποίοι έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1997 και το 2005- εκδήλωσαν την προτίμηση τους στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ένα ποσοστό 13,4% απάντησε ότι είναι αναποφάσιστο, ενώ το 17,8% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

ORC


01-05 Ekim 2021


Bu Pazar Genel Seçim Olsa


”Z Kuşağı”@herkesicinCHP 3,8#OyKullanmayacağım ,8#Kararsızım ,4 pic.twitter.com/pHquHgz6GF

— ORC ARAŞTIRMA (@orc_arastirma) October 16, 2021

Άξιο αναφοράς είναι το δημοσκοπικό εύρημα που θέλει αυτή την κατηγορία νέων ψηφοφόρων να αποφεύγει τα μικρά κόμματα. Το αριστερό κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) συγκέντρωσε το 5,3% των προτιμήσεων, ενώ το κεντροδεξιό Καλό Κόμμα (IYIP) επέλεξε το 6,6% των ψηφοφόρων νέας ηλικίας. Το ακροδεξιό-εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), το οποίο είναι κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ, το επέλεξε το 7,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην Τουρκία.

Στις εκλογές του 2018 το ΑΚΡ είχε κερδίσει συγκεντρώνοντας στις κάλπες 42,6%, όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε κάμψη και σε ποσοστό που φτάνει το 31%. Σε εκείνες τις εκλογές το εθνικιστικό ΜΗΡ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 11,1% και να εισέλθει στην τουρκική βουλή, ξεπερνώντας το ασυνήθιστα υψηλό όριο εισόδου που ισχύει στην Τουρκία με ποσοστό 10%.

Σε εκείνες τις εκλογές τα κόμματα τις αντιπολίτευσης ήταν αρκετά χαμηλά, με το CHP να λαμβάνει 22,6% και τα HDP και IYIP να λαμβάνουν αντίστοιχα 11,7% και 10%.

Επίσης οι νεαροί Τούρκοι ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της χώρας και φοβούνται τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Το 78,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει πίστη στο νόμο, ενώ για την οικονομία μόλις το 14,2% θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο.

Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023 και το ΑΚΡ έχει εξαγγείλει ότι σχεδιάζει αλλαγές στον εκλογικό νόμο πριν τις κάλπες.

Related posts

Αυστραλία-κορονοϊός: Η Καμπέρα αγοράζει επιπλέον 1 εκατ. δόσεις εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 από την ΕΕ

banksnews

Η “βρετανική” παραλλαγή του κορονοϊού βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκύλους και γάτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

banksnews

Πρεσβεία Αφγανιστάν στη Ρωσία: Λαμβάνουμε μαρτυρίες για θηριωδίες των Ταλιμπάν

banksnews

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσα δισεκατομμύρια θα χάσει το Τόκιο λόγω πανδημίας

banksnews

Δύο δόσεις εμβολίου Pfizer ή AstraZeneca αποτρέπουν άνω του 90% τη νοσηλεία από τη μετάλλαξη Δέλτα

banksnews

Ιράν: Παρήγαγε μια δοκιμαστική παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

banksnews

Νορβηγία: Πολλοί νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις στην πόλη Κόνγκσμπεργκ

banksnews

Ο Μπάιντεν στέλνει επιπλέον 20 εκατ. εμβόλια κατά του κορονοϊού στο εξωτερικό

banksnews

Ισπανία: Τρίτος μήνας πτώσης της ανεργίας ο Μάιος

banksnews