Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Aegean: Ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους €228 εκατ. το 2020

Aegean: Ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους €228 εκατ. το 2020

Μείωση 74% του κύκλου εργασιών το 4ο τρίμηνο του 2020 -με το 2ο lockdown- καθώς και ζημίες μετά από φόρους ύψους €228 εκατ. για το σύνολο του έτους, κατέγραψε η Aegean η οποία ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean:

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα έντονα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα και την Ευρώπη, περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα αλλά και τον συντελεστή πληρότητας κατά το 4ο τρίμηνο του έτους.

Οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 61%, η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 77% και ο κύκλος εργασιών κατά 74% για το τέταρτο τρίμηνο. Το δίμηνο μάλιστα Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν και τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση και στο εσωτερικό (essential travel), η κάμψη στον κύκλο εργασιών και στην επιβατική κίνηση ήταν μεγαλύτερη από 85%.

Με την επίδραση και του 4ου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του έτους ανήλθε σε €415,1 εκ. έναντι €1,3 δισ. το 2019, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 5,17 εκ. επιβάτες με συνολική κάμψη 65% συγκριτικά με τους 15 εκατ. επιβάτες το 2019.

kfijgvudifkcird

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο, από την αφετηρία της πανδημίας, τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του έτους, η μείωση του κύκλου εργασιών και της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 76% και η μέση πληρότητα των πτήσεων μειώθηκε από 85% το 2019 σε 62% το 2020.

Το αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε ζημίες ύψους €296,8 εκ., το 2020 ενώ το καθαρό αποτέλεσμα για το έτος μετά από φόρους ανήλθε σε ζημίες ύψους €227,9 εκ., έναντι κερδών προ φόρων €106,7 εκ. και κερδών μετά από φόρους €78,5 εκ. το 2019.

Η Εταιρεία προέβη σε άμεσες ενέργειες περιορισμού του κόστους, διαχείρισης των κεφαλαιουχικών δαπανών και διασφάλισης της ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €478,4 εκ. κατά το τέλος του 2020.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των αερομεταφορών. Εργαστήκαμε συστηματικά από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε τη διαχείριση αυτής της ιδιαίτερης περιόδου για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά μας αλλά και να προετοιμάσουμε νέες υπηρεσίες για τους επιβάτες μας για την περίοδο που θα εκλείψουν οι βασικοί περιορισμοί. Φυσικά η ολοκλήρωση της επερχόμενης αύξησης κεφαλαίου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα.

Οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, λόγω του δεύτερου lockdown πρακτικά σε όλη την Ευρώπη, που διαρκεί πάνω από ένα εξάμηνο. Αναμένουμε ουσιαστική σταδιακή ανάκαμψη στην αερομεταφορά της Ευρώπης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπό την προϋπόθεση της συνέχισης του πρόσφατου βελτιωμένου ρυθμού εμβολιασμών και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου (digital green passport) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται  το αργότερο από τα τέλη Ιουνίου».

H εταιρεία θα παραλάβει εντός του Μαΐου το τέταρτο Α321neo και ένατο συνολικά αεροπλάνο της οικογένειας Airbus A320 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών, που είναι προγραμματισμένα έως το 2026.

 • Δημήτρης Γερογιάννης
 • κύκλος εργασιών
 • Ζημιές
 • πτήσεις

  Related posts

  Μετοχές: Τα κέρδη, είναι… κέρδη μόνο όταν «κλειδώνονται»

  banksnews

  Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων υδροληψίας στην ΕΥΑΘ

  banksnews

  Mytlineos: Εξασφαλισμένη απαρτία για το θέμα της ΓΣ της 27/3

  banksnews

  Ζαχαράκης: Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο καταλύτης για το Χρηματιστήριο

  banksnews

  Μειώθηκε ο αριθμός εργαζομένων των εισηγμένων εταιρειών το 2019

  banksnews

  Ποιες εισηγμένες εταιρείες προσέλαβαν εργαζόμενους το 2019

  banksnews

  Οι τραπεζικές μετοχές (και όχι μόνο!) οδηγούν το Χρηματιστήριο…

  banksnews

  Λεκκός (Πειραιώς): Ανοίγει νέος κύκλος εξελίξεων στην αγορά ακινήτων

  banksnews

  Χ.Α.: Οι πλαγιοανoδικές κινήσεις δεν αποκλείουν ελεγχόμενες αλλά απότομες διορθώσεις

  banksnews