Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Σταματά να χορηγεί αυτομάτως άσυλο σε όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Νορβηγία σταματά με άμεση ισχύ να χορηγεί αυτόματα άσυλο σε όλους τους Ουκρανούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι οι υποθέσεις αυτών που φθάνουν από τις δυτικές περιοχές της χώρας τους, που θεωρούνται ασφαλείς καθώς είναι μακριά από το μέτωπο, θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι νορβηγικές αρχές είχαν αποφασίσει να προσφέρουν “συλλογική προστασία” στους Ουκρανούς πρόσφυγες χορηγώντας τους αυτομάτως άσυλο.

Εδώ και δυόμιση χρόνια, η Νορβηγία, μια χώρα με 5,6 εκατ. κατοίκους, έχει δεχθεί περίπου 85.000 Ουκρανούς, που είναι, σύμφωνα με το Όσλο, περισσότεροι από τις γειτονικές της χώρες στη βόρεια Ευρώπη.

“Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε δυσανάλογο ποσοστό των εκτοπισμένων σε σχέση με συγκρίσιμες χώρες, όπως είναι οι σκανδιναβικές”, δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Δικαιοσύνης Εμίλιε Ένγκερ Μέχλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι αρχές μετανάστευσης θα επεξεργάζονται πλέον μεμονωμένα τα αιτήματα ασύλου από κατοίκους έξι περιφερειών στη δυτική Ουκρανία που θεωρούνται ασφαλείς.

Η νορβηγική κυβέρνηση δικαιολόγησε την αυστηροποίηση αυτή με τον αντίκτυπο από την εισροή προσφύγων σε καταλύματα, σε υπηρεσίες υγείας και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ορισμένο αριθμό κοινοτήτων.

Η Ένγκερ Μεχλ σημείωσε επίσης ότι “ένα αυξανόμενο ποσοστό” των Ουκρανών προσφύγων ήταν “άνδρες, εκ των οποίων πολλοί είναι σε μάχιμη ηλικία”, την ώρα που η Ουκρανία πασχίζει να αναπληρώσει τα στρατεύματά της για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση.

Οι αρχές της Νορβηγίας είχαν ήδη αυστηροποιήσει τις συνθήκες υποδοχής με την ελπίδα να περιοριστεί ο αριθμός των αφίξεων και να δώσει περισσότερα κίνητρα στους Ουκρανούς να βρουν δουλειά.

ΠΗΓΗ - ΜΠΕ 

Related posts

H Γαλλία καλεί τη Ρωσία “να σταματήσει τον εκβιασμό” με τα σιτηρά

admin

Το Διεθνές Δικαστήριο δίνει εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τον λιμό στη Γάζα

admin

Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

admin

Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ ζητά από τον πολωνό πρόεδρο “ενεργητικές και ταχείες αποφάσεις” για τον σχηματισμό κυβέρνησης

admin

Ερντογάν: Πολύτιμη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

admin

Ο Α. Μπλίνκεν θα προειδοποιήσει την Κίνα για τη στήριξη που παρέχει στη Ρωσία

admin

Ερντογάν: Την Τετάρτη η αίτηση παρέμβασης της Άγκυρας στη δίκη κατά του Ισραήλ στη Χάγη

admin

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πρόγραμμα της ημέρας – Μετέχουν σημαντικές Ελληνικές αθλήτριες

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλό 17 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Φεβρουάριο

admin