Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη 19,4 εκατ. ευρώ για την ΑΒΑΞ το πρώτο εξάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΒΑΞ το πρώτο εξάμηνο μόνο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, δηλαδή εξαιρουμένων των διακοπεισών δραστηριοτήτων της θυγατρικής Volterra, αυξήθηκε κατά 50,4% σε €289,1 εκατομμύρια έναντι €192,2 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €54,2 εκατομμύρια στο α’ εξάμηνο του 2024 έναντι €27,4 εκατομμυρίων στο α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Tο EBITDA της Εταιρείας ανήλθε σε €40,7 εκατομμύρια στο α’ εξάμηνο του 2024 έναντι €18,0 εκατομμυρίων στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε €19,4 εκατομμύρια στο α’ εξάμηνο του 2024 (€9,1 εκατομμύρια σε επίπεδο Εταιρείας) έναντι €3,4 εκατομμυρίων στην συγκρίσιμη περίοδο του 2023 (ζημία €1,5 εκατομμύρια στην Εταιρεία).

Η απόδοση του κλάδου κατασκευών βελτιώθηκε περαιτέρω, με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Συγκεκριμένα, το περιθώριο EBITDA των κατασκευών αυξήθηκε σε 9,4% στο α’ εξάμηνο του 2024 από 6,8% στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων με ανώτερα χαρακτηριστικά κερδοφορίας, σημειώνει η εταιρεία.

Περαιτέρω μείωση δανεισμού

Ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένου financial lease) μειώθηκε κατά €7,4 εκατομμύρια στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε €213,5 εκατομμύρια στο τέλος της περιόδου. Η συνολική μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού από το τέλος του 2020 ανέρχεται σε 53%, με αποτέλεσμα παρά την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού το χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου να συγκρατηθεί σε €12,0 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι €10,9 εκατομμυρίων στο συγκρίσιμο εξάμηνο του 2023.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο συμμετοχών

Η αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και μαρίνων του Ομίλου παραμένει υψηλή, προσφέροντας υψηλά προβλεπόμενα μερίσματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ ο Όμιλος συμμετέχει επιλεκτικά στις διαγωνιστικές διαδικασίες για νέες συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ στη χώρα μας.

Στα πλαίσια αυτά ο Όμιλος ΑΒΑΞ ενισχύει την 100% θυγατρική ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, η οποία πρόσφατα εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας 7 ετών, προκειμένου να αναλαμβάνει η ίδια τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναπτυξιακών και επενδυτικών της σχεδίων, επιτρέποντας μεγαλύτερη διαφάνεια στον δανεισμό της εισηγμένης κατασκευαστικής ΑΒΑΞ ΑΕ, ο οποίος περιορίζεται κυρίως στις ανάγκες για την εκτέλεση των έργων.

Το ανεκτέλεστο

Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων του Ομίλου έφτανε τα €2,99 δισ. (έναντι €3,05 δισ. στο τέλος του 2023). Εντός του α’ εξαμήνου του 2024, ο όμιλος υπέγραψε νέες συμβάσεις αξίας €136 εκατομμυρίων, ενώ υπάρχουν και συμβάσεις προς υπογραφή συνολικής αξίας €243 εκατομμυρίων.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω έργα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται σε €3,23 δισ, από το οποίο το 47% αντιστοιχεί σε δημόσια έργα και το υπόλοιπο 53% σε ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ.

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Related posts

Στάλθηκε η επιστολή Eurobank στο ΤΧΣ

admin

Επεκτείνει το «Fertility Benefit» για τους εργαζόμενούς της στην Ελλάδα η Merck

admin

Μπήκε στην αποθήκευση ενέργειας η Helleniq Energy

admin

Ν. Παππάς: Δεύτεροι σε πληθωρισμό τροφίμων και ο Κ. Μητσοτάκης στέλνει επιστολές!

admin

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε η Τράπεζα Ηπείρου

admin

Η Qatar Airways προσγειώνεται στη Σαντορίνη

admin

Coca Cola: Ξεπέρασε τον στόχο ενδυνάμωσης 5 εκατ. γυναικών παγκοσμίως

admin

Ελληνικό: Τα επενδυτικά ντεσού και οι αποδόσεις της πρώτης 5ετίας

admin

Η Intracom Telecom επεκτείνει το δίκτυο της TeraGo στον Καναδά

admin