Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής και Σαμαράς μαζί ξανά, αλλά σιωπηλοί…

Τη μισή ΝΔ είδαμε χθες στην παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία», ενός συλλογικού έργου που επιμελήθηκε το Ιδρυμα Καραμανλή. Τα μάτια όλων, όμως, ήταν στραμμένα στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, όπου κάθονταν δίπλα δίπλα ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία ακόμη κοινή εμφάνιση ύστερα από εκείνη την εκρηκτική συνύπαρξη στο Πολεμικό Μουσείο. Στην ίδια σειρά παραδίπλα ήταν και ο ομιλητής Κώστας Τασούλας και, με μια μικρή «απόσταση ασφαλείας», ο Προκόπης Παυλόπουλος, συγγραφέας του εισαγωγικού κειμένου του τόμου για τον ιδρυτή της ΝΔ. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν μίλησαν, πάντως. Οταν προσήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης αλλά και στα διάφορα πηγαδάκια, ρωτήθηκαν από συναδέλφους για τα εσωκομματικά της ΝΔ, την ερώτηση των 11, τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά κ.λπ. Δεν έκαναν ωστόσο κανένα απολύτως σχόλιο, τουλάχιστον όχι εις επήκοον ημών…

Πρόστιμο για τις νέες ταυτότητες

Πόσα χρόνια τις προετοιμάζαμε τις νέες ταυτότητες, αυτές με το τσιπάκι; Είχε πέσει και προειδοποιητική καμπάνα από την ΕΕ για το γεγονός ότι καθυστερήσαμε. Το βέβαιο όμως είναι ότι, ακόμη κι έτσι, το αθάνατο ελληνικό κράτος κατάφερε να κάνει αδικαιολόγητα λάθη, όπως προκύπτει από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που επιβάλλει ένα σεμνό πρόστιμο 150.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι εντολή συμμόρφωσης εντός εξαμήνου για μια σειρά παραβάσεων στη διαδικασία. Λέω «σεμνό» διότι η Αρχή τονίζει ότι δεν επιθυμεί να πλήξει το κύρος των νέων ταυτοτήτων και πως το υπουργείο ανταποκρίθηκε με θετικό τρόπο – αν και μαθαίνω ότι η πολιτική ηγεσία βρήκε το πρόστιμο υψηλό και εξέφρασε χθες μεγάλη ενόχληση για το ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση πριν αυτή εκδοθεί.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Για να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι συνέβη, η Αρχή έκρινε πως το τσιπάκι των νέων ταυτοτήτων περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία από όσα απαιτούνται, κόντρα στην ευρωπαϊκή οδηγία που προέβλεπε μόνο τη φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα, γεγονός που, κατά την άποψη της Αρχής, είναι προβληματικό (για να το θέσω κομψά). Ενώ όταν ζητήθηκε από το υπουργείο να τεκμηριώσει γιατί περιλαμβάνει π.χ. ονόματα γονέων και δημοτολόγια, η απάντηση ήταν ότι… δεν χώραγαν να τυπωθούν στο μπροστινό μέρος της κάρτας.

Λάθη και καθυστερήσεις

Το πρόβλημα θα είχε διαπιστωθεί εγκαίρως αν το υπουργείο είχε εκπονήσει, εγκαίρως και πριν νομοθετήσει, τη λεγόμενη Εκτίμηση Αντικτύπου, μια στοιχειώδη νόμιμη υποχρέωση, όπως τονίζουν νομικές πηγές. Την οποία, ωστόσο, έκαναν εκπρόθεσμα και πλημμελώς. Τέλος, το έγγραφο ενημέρωσης των πολιτών για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων (επίσης υποχρεωτικό κατά τον νόμο) που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν γεμάτο λάθη. Το αποτέλεσμα είναι πως τόσο η Αρχή όσο και το ίδιο το υπουργείο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει να νομοθετήσουν ξανά σχετικά με τα δελτία ταυτότητας. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα δημιουργηθεί ταλαιπωρία σε όσους έχουν ήδη σπεύσει να τα εκδώσουν.

Τα μπαλέτα της οργής

Σας είχα γράψει προ καιρού για την ενόχληση που είχε εκφράσει η διπλωματική αποστολή της Ουκρανίας στην Αθήνα για τις δύο παραστάσεις που θα δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα ρωσικά Μπαλέτα Μπολσόι στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η ουκρανική διπλωματική αποστολή έλαβε απάντηση από εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων (ως διοργανώτρια Αρχή) ότι τα μπαλέτα δεν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις. Επίσης, ότι ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στην Αθήνα Βολοντίμιρ Λιασένκο έχει ζητήσει (κι έχει λάβει) τη στήριξη και άλλων διπλωματικών αποστολών στο αίτημα να ακυρωθούν οι παραστάσεις. Ενώ σήμερα στη μία το μεσημέρι οι Ουκρανοί που ζουν στην Αθήνα έχουν κληθεί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ακέφαλη Αρχή και ο σκόπελος

Επί σειρά μηνών η θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παραμένει «ακέφαλη», χωρίς εξήγηση για την καθυστέρηση. Η απάντηση δόθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες, στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου στο άρθρο 53 «επικαιροποιούνται» τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την επιλογή του διοικητή της Αρχής. Συγκεκριμένα, εξαλείφονται οι διατάξεις του νόμου για το επιτελικό κράτος που προέβλεπαν πως ο διοικητής της ΕΑΔ πρέπει να έχει πτυχίο «νομικής ή οικονομικής κατεύθυνσης ή διοίκησης επιχειρήσεων ή θετικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή διεθνών σπουδών». Με τη νέα πρόβλεψη αρκεί «να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής». Για να μη σας αφήσω με απορία, η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, η σημερινή αναπληρώτρια διοικήτρια της ΕΑΔ που εκτελεί χρέη διοικητή από τον Ιούλιο του 2022, είναι δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο Ψυχολογίας. Επρεπε να γκρεμιστεί, λοιπόν, ο… σκόπελος.

Related posts

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με πήλινα πόδια και χωρίς βιωσιμότητα, εκτιμά ο Μαύρος

admin

Στροφή σε οπλισμό δυτικού τύπου

admin

Τρεις προϋποθέσεις για να μπούμε στα «δύσκολα»

admin

Μητσοτάκης: Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα κριθούν για τις επιλογές τους

admin

Νίκος Παππάς: Τι απαντά για τυχόν υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μητσοτάκης προς αγρότες: Είμαστε εδώ να βρούμε λύσεις – Περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια

admin

Τούρκος αναλυτής: Πώς θα ήταν ο πόλεμος με την Ελλάδα – Γιατί θα γίνει στόχος και η Αλεξανδρούπολη

admin

Τούρκοι αναλυτές: Αιτία πολέμου τα 12 μίλια στην Κρήτη – Βιασμός της κυριαρχίας μας

admin

Αποστολάκης για Κασσελάκη: Δυναμικό κεφάλαιο για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος

admin