Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει εισέλθει σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Hamburg Commercial Bank που καταρτίζει η S&P Global διολίσθησε τον τρέχοντα μήνα στις 47,2 μονάδες από τις 48,4 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση, κατρακυλώντας ακόμη χαμηλότερο από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί τη συρρίκνωση.

Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters περίμεναν ήπια διολίσθηση του δείκτη στις 48,2 μονάδες.

Η έρευνα δείχνει ότι η οικονομία της Γερμανίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο του έτους, παρέμεινε σε πτωτική τροχιά και το γ’ τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει εισέλθει σε ύφεση, η οποία συνήθως σηματοδοτείται από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

“Μια τεχνική ύφεση φαίνεται να ψήνεται”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, προβλέποντας συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το γ’ τρίμηνο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 2/3 της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά τις επιμέρους συνιστώσες του σύνθετου PMI, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,6 μονάδες από τις 51,2 μονάδες τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στις 51,0 μονάδες.

Το ίδιο διάστημα ωστόσο, η ύφεση στη μεταποίηση βάθυνε περαιτέρω, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών να κατρακυλά στις 40,3 μονάδες από τις 42,4 μονάδες του Αυγούστου, παρότι και εδώ οι οικονομολόγοι περίμεναν οριακή υποχώρηση στις 42,3 μονάδες..

“Η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα βαθαίνει ξανά, εξατμίζοντας κάθε ελπίδα για έγκαιρη ανάκαμψη”, σημείωσε ο de la Rubia.

Πρόσθεσε ότι η ύφεση στη μεταποίηση άρχισε να διαχέεται στον τομέα των υπηρεσιών της Γερμανίας, με την ανάπτυξη μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών να έχει επιβραδυνθεί επί τέσσερις διαδοχικούς μήνες.

Related posts

Επικεφαλής οικονομολόγος JP Morgan: Η Fed πρέπει να περικόψει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Στο 4% το “ουδέτερο επιτόκιο”

admin

Ο Πατρούσεφ (στενός σύμμαχος του Πούτιν) δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

admin

CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων έχει επανέλθει μετά την τεράστια βλάβη

admin

Βραζιλία: Ξεκίνησε η ανάσυρση των πτωμάτων από το αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στο Σάο Πάολο

admin

Μελόνι για Μεσανατολικό: “Πρέπει να εργαστούμε για μακροπρόθεσμη λύση, η οποία είναι ανάγκη να σχεδιαστεί τώρα”

admin

Γερμανία-Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο: “Εν μέρει αντισυνταγματική” η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου

admin

Περού: Δεκατρείς νεκροί και 18 τραυματίες από την ανατροπή λεωφορείου

admin

Ο Μασκ είπε στον Νετανιάχου ότι θέλει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας

admin

Ισραήλ: Χιλιάδες μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ παρέλασαν στην Ιερουσαλήμ

admin