Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Χαρίτος: Οι εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων “χαρτογράφησαν” την οργανωτική δομή της Χεζμπολάχ

Την πτυχή της “χαρτογράφησης” των στελεχών της Χεζμπολάχ κατέθεσε, αποτιμώντας τις πρόσφατες μαζικές εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων που συντάραξαν τον Λίβανο ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ανταποκριτής της DW στην Ιερουσαλήμ, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στο ERTNews και την εκπομπή Newsroom με τον Μάκη Προβατά.

Συγκεκριμένα, έχοντας συγκεντρώσει τα στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά τον απόηχο των επιθέσεων, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι δεν ήταν τυχαία η προτεραιότητα που δόθηκε στην παγίδευση των βομβητών, η οποία προηγήθηκε των μαζικών εκρήξεων των ασυρμάτων. Όπως αποδείχθηκε, οι βομβητές είχαν αποδοθεί σε στελέχη της οργάνωσης που είχαν μεσαία και χαμηλότερη βαθμίδα στην οργανωτική πυραμίδα της Χεζμπολάχ. Όταν εξερράγησαν όλοι ταυτόχρονα, ουσιαστικά “χαρτογραφήθηκε” η θέση των μεσαίων και κατωτέρων στελεχών της οργάνωσης σε πραγματικό χρόνο – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι στα θύματα των εκρήξεων δεν συγκαταλέγονται και ανύποπτοι πολίτες που έτυχε να βρεθούν εκείνη τη στιγμή κοντά σε στελέχη της Χεζμπολάχ.

Σε δεύτερο στάδιο, συνέχισε ο κ. Χαρίτος, εξερράγησαν οι ασύρματοι, οι οποίοι, σύμφωνα με πρότερες αναφορές τόσο της ίδιας της οργάνωσης όσο και των ανταποκρίσεων των αραβικών μέσων με προεξέχον το δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, είχαν χρεωθεί σε στελέχη ανώτερης βαθμίδας. Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι ασύρματοι θα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις “εκτάκτου ανάγκης” από “τμηματάρχες” με συγκεκριμένες “περιοχές ευθύνης”, οι οποίοι αφού θα συνεννοούνταν μεταξύ τους για τον τρόπο δράσης, θα έδιναν εντολές στα κατώτερα στελέχη της οργάνωσης, που ήταν εφοδιασμένοι με τους βομβητές. Ο κ. Χαρίτος σημείωσε ότι δεν ήταν τυχαίο πως η μεγάλη πλειονότητα των ασυρμάτων βρίσκονταν σε διαμερίσματα και σε αυτοκίνητα, ενώ αισθητά μικρότερος ήταν ο αριθμός όσων ασυρμάτων βρίσκονταν πάνω σε άτομα που κυκλοφορούσαν στον δρόμο τη στιγμή των – επίσης μαζικών και ταυτόχρονων – εκρήξεων.

Ολοκληρώνοντας την αποτίμηση των εκρήξεων των βομβητών και των ασυρμάτων, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι οι δύο αυτές καλά σχεδιασμένες επιχειρήσεις εντάσσονται στην γενικότερη λογική της αντιμετώπισης της Χεζμπολάχ εκ μέρους του Ισραήλ, και ειδικά από την έναρξη του πολέμου τον περσινό Οκτώβριο και εντεύθεν. Όπως τόνισε, δεν είναι τυχαίο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν βάλλουν μόνο κατά θέσεων της Χεζμπολάχ εντός της λιβανικής επικράτειας, αλλά εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους σε διάφορα σημεία της Συρίας. Ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι, ουσιαστικά, προπαρασκευαστικός, ούτως ώστε, όταν θα έρθει η στιγμή της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ να μην έχει την δυνατότητα να ανατροφοδοτηθεί με οπλισμό, ο οποίος κατασκευάζεται από εργοστάσια οπλισμού που βρίσκονται στη Συρία και λειτουργούν με την επιμέλεια και την καθοδήγηση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Related posts

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, τουλάχιστον 4 νεκροί

admin

Υεμένη: Νέα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι έπειτα από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 70 οι νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

admin

Γαλλία: Λήξη της απεργίας των εργαζομένων στον Πύργο του Άιφελ – Θα ανοίξει και πάλι αύριο

admin

Μπάιντεν: Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών

admin

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μετά από δύο χρόνια σύγκρουσης η Ρωσία γίνεται όλο και πιο επιθετική

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας σε χαμηλό δύο μηνών

admin

Γάζα: Σε 23.843 ανέρχονται οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου

admin

Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία: Στο 48% η συμμετοχή

admin