Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη δικαστική αστυνομία».

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η αποφυγή καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και η διευθέτηση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων με βάση τις προβλέψεις του νέου δικαστικού χάρτη.

Επίσης, με τις διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία, επιχειρείται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, διευκόλυνση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων για το προσωπικό του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας, η ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας και, τέλος, η άμεση στελέχωση του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024.

Πόσοι θα ενταχθούν στο νέο σώμα

Τα 500 άτομα που θα στελεχώσουν το ένστολο τμήμα του νεοπαγούς θεσμού βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης που γίνεται στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, και με το νέο δικαστικό έτος –από τον Σεπτέμβριο του 2024– θα βρίσκονται στις θέσεις τους συνδράμοντας ουσιωδώς στη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και στην εκτέλεση αποφάσεων, που έμεναν στα συρτάρια στερώντας έσοδα από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων ήταν ιδιαίτερο μεγάλο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 15.000.

Στο νέο σώμα θα ενταχθούν και 150 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων.

Το νέο ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα προκύψει έπειτα από τρίμηνη εκπαίδευση, που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι θα βρεθούν για πρακτική εξάσκηση στα δικαστήρια.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν, ενώ αναμένεται σύντομα και η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ για Μηταράκη: Βαφτίζουν «προσωπικούς λόγους» τις διακοπές του

admin

Μητσοτάκης για μπόνους δημοσίων υπαλλήλων: Επιβραβεύουμε όσους πετυχαίνουν τους στόχους τους

admin

Νέο στρατηγικό σχέδιο για τους αποδήμους

admin

Μητσοτάκης: Σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσωπικός Βοηθός, ένα αίτημα του αναπηρικού κινήματος γίνεται επιτέλους πράξη

admin

Παρέλαση στο Μόντρεαλ και επενδυτικό «σαφάρι»

admin

Νέα κόντρα Άδωνι – Πολάκη: Είσαι εμμονικός – Κι εσύ, συνώνυμο του «αδιευκρίνηστου ποσού»

admin

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ έχει κάνει τη δυστοπία κανονικότητα – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σπάσει τον φόβο

admin

Ανδρουλάκης: Όσοι χειροκρότησαν τον Καραμανλή, είναι απολύτως υπεύθυνοι

admin