Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δικαιολογεί την ουκρανική εισβολή στη Ρωσία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, επικαλούμενος το δικαίωμα του Κιέβου στη νόμιμη άμυνα.

“Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα αυτό δεν σταματάει στα σύνορα”, δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα ουκρανικά σχέδια και δεν διαδραμάτισε ρόλο σε αυτά.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει πως η Ουκρανία έχει αναλάβει ένα ρίσκο με την προέλαση στο ρωσικό έδαφος, αλλά εξηγεί πως πρόκειται για απόφαση του Κιέβου. “Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι η επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων”, λέει ο Στόλτενμπεργκ. “Όπως όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενέχει κινδύνους. Αλλά η Ουκρανία αποφασίζει το πώς θα αμυνθεί”, συμπληρώνει.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως θα απαντήσει στην ουκρανική “πρόκληση”, προειδοποιώντας παράλληλα τη Δύση ότι “παίζει με τη φωτιά”.

Ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και έκτοτε συνεχίζουν την προέλασή τους, ενώ ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία φιλοδοξώντας να φθάσουν στον στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ.

- -


 

Related posts

Παναμάς: Η δικαιοσύνη διατάσσει να συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι

admin

Μια “κοινή απάντηση” στη μεταναστευτική κρίση ζήτησαν οι ηγέτες της MED9

admin

Οι υποκλίσεις της Γέλεν δεν αρκούν

admin

Παραμένουν σε αναστολή οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αμβούργου – Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας για το περιστατικό ομηρείας

admin

Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

admin

Βόρεια Κορέα: Η ανάπτυξη AI από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ εγείρει ανησυχίες

admin

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο δηλώνει ότι πέρασαν “12 ώρες ηρεμίας” στα σύνορα με το Ισραήλ

admin

Στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Λαβρόφ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου

admin

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

admin