Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Η πολιτική σύγκρουση πίσω από την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας Χ

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε εντολή για αναστολή της λειτουργίας της πλατφόρμας X στη χώρα με το αιτιολογικό ότι ο Έλον Μασκ αρνήθηκε να ορίσει νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα εντός της ορισμένης προθεσμίας.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο δικαστής Αλ. ντε Μοράες διέταξε την “άμεση, πλήρη και πλήρη αναστολή των εργασιών της X” στη Βραζιλία, “μέχρι ως ότου εφαρμοστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που την αφορούν, καταβληθούν δεόντως τα πρόστιμα και οριστεί νέος νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας στη χώρα”.

Ο Μοράες έδωσε 24 ώρες προθεσμία στην Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας για να επιβάλει την απόφαση, συγκεκριμένα να διαβιβάσει την παραγγελία στους περισσότερους από 20.000 παρόχους ευρυζωνικού διαδικτύου στη χώρα, καθένας από τους οποίους πρέπει να αποκλείσει την πλατφόρμα X.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Globonews, ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας, Κάρλος Μανουέλ Μπαϊγκόρι, είπε ότι η παραγγελία είχε ήδη μεταβιβαστεί στους παρόχους διαδικτύου.

“Δεδομένου ότι μιλάμε για περισσότερες από 20.000 εταιρείες, η καθεμία θα έχει τον δικό της χρόνο υλοποίησης, αλλά… αναμένουμε ότι πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο όλες οι εταιρείες θα έχουν αποκλείσει την πλατφόρμα Χ”, είπε.

Ο δικαστής Μοράες είχε επίσης ζητήσει με εντολή του από την Apple και την Google να “εφαρμόσουν τεχνολογικά εμπόδια για να αποτρέψουν τη χρήση της εφαρμογής X από χρήστες των συστημάτων iOS και Android” και να αποκλείσουν τη χρήση εφαρμογών VPN, αλλά αργότερα ήρε τη σχετική εντολή με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περιττές διακοπές σε τρίτες εταιρείες (Apple και Google) “.

Βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, θα επιβάλλεται ημερήσιο πρόστιμο 50.000 δολάρια βραζιλίας (ή 6.800 στερλίνες) σε άτομα και εταιρείες που επιχειρούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την X μέσω VPN.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας είχε δώσει προθεσμία στην πλατφόρμα Χ να ορίσει νέο νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα ως την περασμένη Πέμπτη, 8 το βράδυ τοπική ώρα (12 τα μεσάνυχτα ώρα Λονδίνου της Παρασκευής). Μια ώρα αργότερα, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με την εντολή.

Μασκ: Πρόκειται για λογοκρισία

Απαντώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Έλον Μασκ την Παρασκευή έγραψε στο X ότι η Βραζιλία “έκλεισε την #1 πηγή της αλήθειας” και ότι το “καταπιεστικό καθεστώς” της “φοβάται τόσο πολύ να μάθει ο κόσμος την αλήθεια που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία όποιον προσπαθήσει να την πει”.

Η διαμάχη ανάμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας και τον Έλον Μασκ ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο Μοράες διέταξε την αναστολή δεκάδων λογαριασμών με την κατηγορία της διάδοσης παραπληροφόρησης – κίνηση που ο Έλον Μασκ κατήγγειλε ως λογοκρισία.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής: “Ακριβώς επειδή ο τύπος (ο Έλον Μασκ δηλαδή) έχει πολλά χρήματα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μη σέβεται τις αρχές… ποιος πιστεύει ότι είναι;”

Η πλατφόρμα X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, παρέμενε χωρίς νόμιμο εκπρόσωπο στη Βραζιλία από τις 17 Αυγούστου, όταν ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του τερματίζει τις δραστηριότητές της στη χώρα, λόγω αυτών που αποκάλεσε “εντολές λογοκρισίας” του Μοράες. Ωστόσο η υπηρεσία παρέμεινε διαθέσιμη στους χρήστες της Βραζιλίας. 

Ψηφιακές πολιτοφυλακές του Μπολσονάρου

Η εντολή του Μοράες στην Χ να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς τον περασμένο Απρίλιο είχε ξεκινήσει μετά από έρευνα στην οποία είχε διαπιστωθεί ότι το 2022 στην Χ είχαν δράσει “ψηφιακές πολιτοφυλακές” που είχαν υποστηρίξει τις προσπάθειες του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο να παραμείνει στην εξουσία το 2022. Όταν ο Έλον Μασκ αρνήθηκε να συμμορφωθεί, ο δικαστής τον συμπεριέλαβε στην έρευνά του.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Μοράες  έδωσε στην εταιρεία 24 ώρες για να διορίσει έναν νέο νόμιμο εκπρόσωπο στη Βραζιλία – απαίτηση που αφορά όλες τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα – “με την ποινή της άμεσης αναστολής των δραστηριοτήτων του κοινωνικού δικτύου”.

Στην ανάρτηση που ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τη δικαστική  εντολή, ο Έλον Μασκ ανέφερε ότι “δεν θα συμμορφωνθεί με τις παράνομες εντολές του Μοράες να λογοκρίνει τους πολιτικούς του αντιπάλους”.

Πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της Starlink

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις 18 Αυγούστου – μια ημέρα αφότου ο Έλον Μασκ είχε ανακοινώσει το τέλος της λειτουργίας της πλατφόρμας στη Βραζιλία – ο Μοράες  είχε παγώσει τους τοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας παροχής δορυφορικών και διαδικτυακών υπηρεσιών του Έλον Μασκ Starlink, προκειμένου να να διασφαλιστεί η πληρωμή των προστίμων ύψους 18,3 εκατομμυρίων δολαρίων Βραζιλίας (2,5 εκατομμύρια στερλίνες) από τη Χ επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει τα προφίλ που κατηγορήθηκαν για προώθηση αντιδημοκρατικών πράξεων και ψευδών ειδήσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Related posts

Ουκρανία: Έξι οι νεκροί σε ρωσικό βομβαρδισμό στην ανατολική πόλη Κουπιάνσκ

admin

Apollo Global: Δεν θα κόψει τα επιτόκια της το 2024 η Fed

admin

Γάζα: 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σήμερα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές

admin

Στην αναστολή έκδοσης βίζας για Καναδούς υπηκόους προχωρά η Ινδία

admin

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο ΥφΥΠΕΞ.

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ρούτε: “Κρίσιμο να υπάρξει θετική απόφαση για την Ουκρανία”

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά 22 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο

admin

Ρωσία: Oυκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήρια και μεθοριακή πόλη, κλείνουν τα σχολεία οι Ρώσοι

admin

Παραμένουν διχασμένοι οι ΥΠΟΙΚ της G7 για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

admin