Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ανέβασε ταχύτητα ο ρυθμός “γεννήσεων” startups

της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Ανέβασε ταχύτητα ο ρυθμός δημιουργίας νέων μονόκερων τον Ιούλιο, καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα του Crunchbase, 13 νέες εταιρείες εντάχθηκαν στην “The Crunchbase Unicorn Board”. 

Εννέα από τους νέους μονόκερους του Ιουλίου προήλθαν από τις ΗΠΑ, δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από την Κίνα και μία από την Ινδία.

Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης/βιοτεχνολογίας πήραν το προβάδισμα στις “γεννήσεις” νέων μονόκερων, ήτοι εταιρειών με αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τρεις startups να προέρχονται από τον συγκεκριμένο κλάδο. Άλλες βιομηχανίες μέτρησαν η καθεμία από έναν καινούργιο μονόκερο τον Ιούλιο.

Οι νέοι μονόκεροι του Ιουλίου ανά τομέα:

VR AR

– Infinite Reality: Άντλησε 350 εκατομμύρια δολάρια και αποτιμήθηκε στα 5,1 δισ. δολ.

Υγειονομική περίθαλψη και βιοτεχνολογία

– Element Biosciences: Άντλησε 277 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο Series D και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

– Flo Health: Άντλησε 201 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series C και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

– Huma: Άντλησε 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series D και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

Ρομποτική

– Skild AI: Άντλησε 300 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series A και αποτιμήθηκε στα 1,5 δισ. δολ.

Επαγγελματικές υπηρεσίες

– Harvey: Άντλησε 100 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series C και αποτιμήθηκε στα 1,5 δισ. δολ.

Ενέργεια

– LONGi Hydrogen Energy: Άντλησε 138 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series A και αποτιμήθηκε στα 1,4 δισ. δολ.

Απόρρητο και ασφάλεια

– Chainguard: Άντλησε 140 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series C και αποτιμήθηκε στα 1,1 δισ. δολ.

Media

– Cosm: Άντλησε 250 εκατομμύρια δολάρια και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

Logistics

– Altana: Άντλησε 200 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series C και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

Fintech

– Aven: Άντλησε 142 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series D και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

Άμυνα

– Saronic: Άντλησε 175 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series B και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

Μεταφορές

– Rapido: Άντλησε 119 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series E και αποτιμήθηκε στο 1 δισ. δολ.

Αύξηση στα πρώιμα στάδια 

Αξιοσημείωτο είναι ότι τέσσερις από τους νέους μονόκερους του Ιουλίου ήταν ηλικίας κάτω των 3 ετών, κάτι που έρχεται να ενισχύσει την τάση δημιουργίας νέων μονόκερων όλο και περισσότερο από τα πρώιμα στάδια. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Crunchbase, από την αρχή του χρόνου έχουν δημιουργηθεί 70 νέοι μονόκεροι, με 28 από αυτές τις εταιρείες να αποκτούν αυτή την ιδιότητα έπειτα από έναν γύρο χρηματοδότησης πρώιμου σταδίου – ήτοι seed, Series A ή Series B. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους δημιουργήθηκαν συνολικά 29 μονόκεροι αρχικών σταδίων, αν και τα νούμερα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2021 και το 2022, όταν δημιουργήθηκαν 107 και 77 μονόκεροι αρχικού σταδίου, αντίστοιχα.

Αν και σίγουρα δεν έχουμε επιστρέψει ακόμη στα επίπεδα του 2021, είναι αξιοσημείωτο ότι οι επενδυτές φαίνονται και πάλι πρόθυμοι να επενδύσουν σε υψηλές αποτιμήσεις, ακόμα κι αν η εταιρεία είναι σχετικά νέα στη διαδικασία ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο κλάδος που πρωτοστατεί στους μονόκερους αρχικών σταδίων. Γύρω στους δέκα μονόκερους πρώιμου σταδίου δραστηριοποιούνται στον κλάδο του generative AI ή σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την τεχνητή νοημοσύνη. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη startup xAI του Elon Musk, που άντλησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series B τον Μάιο, ο οποίος περιελάμβανε επενδύσεις από εταιρείες όπως η Valor Equity Partners, η Vy Capital, η Andreessen Horowitz και η Sequoia Capital και αποτίμησε την εταιρεία στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, τον Φεβρουάριο, η κινεζική startup τεχνητής νοημοσύνης Moonshot AI “σήκωσε” περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έναν γύρο Series Β, με επικεφαλής την Alibaba Group Holding και τη HongShan, πρώην Sequoia Capital China, ενώ τον Απρίλιο η Cognition, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, φέρεται να κλείδωσε έναν γύρο Series Α ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής επενδυτή το Founders Fund, σε μια αποτίμηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μόλις 6 μηνών startup έχει αναπτύξει έναν βοηθό κωδικοποίησης που ονομάζεται Devin.

Ωστόσο δεν προήλθαν όλοι οι “νεαροί” μονόκεροι από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο τομέας του Web3 είδε τρεις νεοσύστατες επιχειρήσεις να γίνονται μονόκεροι έπειτα από γύρους χρηματοδότησης πρώιμου σταδίου: Η πλατφόρμα blockchain Berachain άντλησε 100 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series B, σε μια αποτίμηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Monad από τη Νέα Υόρκη σήκωσε έναν γύρο Series Α ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου ηγήθηκε η Paradigm, σε μια αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, και η πλατφόρμα Polyhedra Network συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια, σε μια αποτίμηση του 1 δισεκατομμυρίου.

Στην πραγματικότητα, σε πολλούς τομείς τουλάχιστον μία startup σημείωσε αποτίμηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο έπειτα από χρηματοδότηση πρώιμου σταδίου, μεταξύ των οποίων το λιανεμπόριο (Uzum), το Διάστημα (Yuanxin Satellite) και η άμυνα (Saronic).

Είναι δύσκολο να εξαχθούν μεγάλα συμπεράσματα από το γεγονός ότι περισσότερες startups σε πρώιμα στάδια γίνονται μονόκεροι, ενώ θα μπορούσε να είναι και τυχαίο, καθώς, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν 17 μονόκεροι πρώιμου σταδίου, στο δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις οκτώ. 

Ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι, ενώ τα τελευταία πολλά τρίμηνα οι επενδυτές μιλούσαν για μείωση των αποτιμήσεων και αυτοδιόρθωση, πολύ νεαρές εταιρείες στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και χρηματοδότησης αποτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή και περισσότερο.


 

Related posts

Η Ρωσία “σε επαφή” με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων

admin

Επιδρομές της Ρωσίας στη Χαρκίβ και στη Λβιβ

admin

Υεμένη: Αντιπροσωπεία των ανταρτών Χούθι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες

admin

Οι Ουκρανοί άρχισαν μαζικές εκκενώσεις στη βόρεια περιοχή Σούμι

admin

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος που απαγορεύει την οπλοφορία στους περισσότερους δημόσιους χώρους δεν είναι αντισυνταγματικός

admin

Ο Μπολσονάρου εύχεται να επιστρέψει στην εξουσία ο Τραμπ

admin

Ισπανικό πολεμικό πλοίο της EU NAVFOR ATALANTA σπεύδει προς το MV Ruen που πιθανόν να έχει πέσει θύμα πειρατείας

admin

Το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού “έπιασε” τιμή – ρεκόρ σε δημοπρασία

admin

Ισραήλ: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

admin