Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για τον Σεμπάστιαν Κουρτς

Σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα καταδικάστηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος πρωτοδίκως για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέταζε κατηγορίες διαφθοράς της κυβέρνησής του.

Η απόφαση ήλθε έπειτα από διαδικασία τεσσάρων μηνών και ήταν η πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που δικαζόταν αυστριακός πρώην καγκελάριος. Η σημερινή απόφαση αφορά την ένορκη κατάθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενώπιον εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνούσε το ενδεχόμενο νεποτισμού στην επιλογή του επικεφαλής της πρώην κρατικής εταιρίας holding ÖBAG. Τυπικώς, η επιλογή αποτελούσε ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με τις κατηγορίες, ο πρώην καγκελάριος είχε λάβει ο ίδιος τις σχετικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρώην στενού συνεργάτη του Τόμας Σμιντ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ÖBAG. Ο κ. Κουρτς επέμεινε μέχρι το τέλος ότι δεν είχε ανάμιξη στην επιλογή του προσώπου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει όμως και διαφορετικές κατηγορίες, για χρήση κρατικών κονδυλίων προκειμένου “να διαστρεβλωθούν δημοσκοπήσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το κομματικό του συμφέρον”, την περίοδο 2016-2018. Οι σχετικές αποκαλύψεις προκάλεσαν και την αποχώρησή του, το 2021, από την κυβέρνηση και την πολιτική. Έκτοτε, εργάζεται ως επιχειρηματίας και λομπίστας, για εταιρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Λιβύη: Τουλάχιστον 2.000 νεκροί από τις πλημμύρες, λέει ο Οσάμα Χαμάντ

admin

Κίνα: “Ειλικρινείς” συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε ο ΥΠΕΞ της Κίνας

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Πτώση 0,7% της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, άλμα 6% στην Ελλάδα

admin

Η Γαλλία αρνείται τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία πολεμούν Γάλλοι μισθοφόροι

admin

Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Οι υποψήφιοι συμφωνούν πως χρειάζεται σκληρή στάση έναντι του εγκλήματος, διαφωνούν για την οικονομία

admin

Η Goldman Sachs βλέπει πλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 2ο τρίμηνο του 2024

admin

Τορίνο: Συγκρούσεις με φόντο τη συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος της G7

admin

La Repubblica: Ο Αρμένιος πρωθυπουργός λέει πως ήταν “στρατηγικό λάθος” η αποκλειστική εξάρτηση από τη Ρωσία

admin