Image default
TOP STORIES

48 ώρες…

48 ώρες…
Στην κρισιμότερη φάση έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως αναγνωρίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ η κυβέρνηση κινείται πλέον μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, τόσο ως προς τις αποφάσεις που καλείται να λάβει όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Read more……

48 ώρες…

Στην κρισιμότερη φάση έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως αναγνωρίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ η κυβέρνηση κινείται πλέον μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, τόσο ως προς τις αποφάσεις που καλείται να λάβει όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Οι ίδιες πηγές απέφευγαν χθες να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα συναγερμού και αρνούνταν με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τελεσίγραφα για την πορεία των διαβουλεύσεων, αλλά ήταν σαφές ότι εντός της εβδομάδας θα κριθούν σχεδόν όλα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Το δικό τους μήνυμα ήταν ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται με ψυχραιμία μια πολύ δύσκολη συζήτηση», την ίδια ώρα που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για έναν «πόλεμο» μέσω e-mails με τους δανειστές που βρίσκεται στην κορύφωσή του. Στη βάση αυτή, από τις κινήσεις των επόμενων 24ώρων αναμένεται να κριθεί ακόμη και το ζήτημα της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – , με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, θα επιστρέψουν στην Αθήνα μόνο για να επικυρώσουν μια συμφωνία και όχι για να παρατείνουν τη διελκυστίνδα.

Το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση θα εξετάσουν σήμερα το απόγευμα (3μμ) ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη διαπραγμάτευση παρουσίασε χθες το μεσημέρι στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται ομαδικά πυρά από τους γαλάζιους βουλευτές. «Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή. Εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά» σχολίασε χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες) επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση κινείται σε ένα δύσβατο τοπίο.

βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί κατά του υπουργού είναι προφανές ότι έχει επιπτώσεις και στους κυβερνητικούς χειρισμούς, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να αποσυνδεθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα από τις ισορροπίες στο ενδοκυβερνητικό πεδίο. Οι επιθέσεις κατά του κ. Χαρδούβελη, εξάλλου, είναι αμφίβολο εάν θα περιορίσουν τη στήριξη που παρείχε χθες η Σοφία Βούλτεψη: «Η κυβέρνηση είναι ενιαία και ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης και της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Τελεία και παύλα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος (στον Real) και παραμένει ζητούμενο εάν σε αυτή την παρέμβαση θα εξαντληθούν και οι κινήσεις στήριξης του υπουργού Οικονομικών από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στον άξονα Μαξίμου-Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, είναι κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση, στην παρούσα συγκυρία, δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών αναταράξεων με επίκεντρο το οικονομικό επιτελείο, πολύ περισσότερο επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτηματικά και να επιτείνει την καχυποψία των δανειστών. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επίσης αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αναδίπλωση σε σχέση με τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ επιμένουν ότι δεν υπάρχουν αντοχές – πολιτικές και κοινωνικές – για πρόσθετες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό (ιδίως στο ύψος των συντάξεων και στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης) και στα εργασιακά, με αιχμή την αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.         

Το μήνυμα που έχει ήδη διαβιβαστεί στους δανειστές είναι ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από την παρούσα Βουλή – συνεπώς παρέλκει μια διαπραγμάτευση για αυτή την ατζέντα. Στις κόκκινες γραμμές εντάσσουν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την αίτηση για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει για τον ΦΠΑ στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, αλλά αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αποφύγει, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, μια συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα υπολογίζει στα 2,5 δις ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές, το σήμα που έχει φτάσει από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015, όπως και για την κάλυψή του, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο επόμενο βήμα – του συμφώνου για την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Related posts

Η Τουρκία, η κεντρική της τράπεζα και άλλες περιπέτειες…

banksnews

Τραπεζικό σύστημα: Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

banksnews

Το επικίνδυνο trade της ΕΚΤ

banksnews

Leave a Comment