Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: «Χτίζει» δυναμική για επαναπροσέγγιση των υψηλών του Μαΐου

Χρηματιστήριο: «Χτίζει» δυναμική για επαναπροσέγγιση των υψηλών του Μαΐου

Mε συντονισμό κινήσεων μεγάλων επενδυτών ολοκληρώθηκε η χθεσινή (24/9) συνεδρίαση στο ΧΑ με τον ΓΔ να ξεπερνάει μετά από δύο σχεδόν μήνες το κρίσιμο επίπεδο των 1452 μονάδων και να κλείνει στο 0,8%.

Στο επίκεντρο όπως αναμενόταν η μετοχή της ΕΤΕ με κλείσιμο στα 7,70 2,67% αλλά και συνολικά ο τραπεζικός κλάδος (ΔΤΡ 1,60%) , ειδικά μετά τις πληροφορίες για επίσπευση του placement (10-12%) με άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την Δευτέρα και ολοκλήρωση μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Εκτόξευση  – όπως προσμέναμε – και του τζίρου στα 147 εκ εκ των οποίων περίπου το 60% αφορούσε σε μετοχές τραπεζών.

Σημαντική και η συνεισφορά δεικτοβαρών μετοχών στην άνοδο όπως του ΜΥΤΙΛ 2,57% , του ΤΙΤΑΝ 2,44% και της ΔΕΗ 1,5% , εκτός κλίματος η ΕΕΕ -0,86% , τα ΕΛΠΕ -0,71% και ΟΤΕ,ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο -0,3%.

Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου των σημαντικότερων εταιριών του ΧΑ με τις ΑΔΜΗΕ,ΜΠΕΛΑ,ΓΕΚΤΕΡΝΑ,ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ ενώ με τα έως τώρα συγκεντρωτικά στοιχεία φαίνεται άλλο ένα εξαιρετικό εξάμηνο από τις εισηγμένες (δείγμα 32 εταιριών) με τα έσοδα 5% , τα ebitda  14% και τα καθαρά κέρδη 18%.

Ακόμα πιο σημαντικά είναι τα ευρήματα των επιμέρους δεικτών που δείχνουν ότι η αγορά μας παραμένει φθηνή σε όρους πχ P/E (7.6), P/Sales (0.95) ή και Market Cap/Ebitda (4.1).

Να σημειωθεί ακόμα πως κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛ κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής σε έργο ύδρευσης και αντλιοστάσιο στην Κεντρική Ελλάδα συνολικής αξίας 130 εκ.

Στο μακροοικονομικό περιβάλλον το Υπ.Οικ αναθεώρησε προς τα πάνω το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 (στο 2,4% από 2,1%) αλλά με βάση και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ το ΑΕΠ θα κινηθεί στο κάτω εύρος του στόχου (2,2%).

Στο εξωτερικό οι φόβοι εστιάζονται στην επέκταση των συγκρούσεων στον Λίβανο και στην πιθανότητα γενικευμένου πολέμου ενώ οι αγορές συνεχίζουν στο δικό τους ανοδικό μονοπάτι με πολλούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά (Dax, Dow, S&P).

H τεχνική εικόνα στο ΧΑ έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την υπέρβαση των 1452 μονάδων και στόχος είναι η διακράτηση των συγκεκριμένων επιπέδων που θα δώσει την απαραίτητη δυναμική για επαναπροσέγγιση των υψηλών του Μαϊου.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΓΔ #Επενδύσεις #επενδυτές #μετοχές

Related posts

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 20,1% στα προσαρμοσμένα κέρδη προς τους μετόχους

admin

Mytilineos: Προσφορές για το ομόλογο-Στόχος η άντληση 300-500 εκατ. ευρώ

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλησιέστερη στήριξη οι 1484 μονάδες

admin

Η Piraeus Securities αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

admin

Χρηματιστήριο: Ανάμεσα σε επενδυτική βαθμίδα και Γάζα οι επενδυτές

admin

Intrakat: Αυξήθηκε στο 15,6% το ποσοστό του Κων. Αγγέλου

admin

Μουζάκης: Εγκρίθηκε η έκδοση ΜΟΔ έως 5 εκατ. ευρώ

admin

«Πράσινο φως» στη διανομή κερδών €350.000 από την Παπουτσάνης

admin

Χρηματιστήριο: Πλησιέστερη ισχυρή στήριξη στις 1.437-1.430 μονάδες, περιμένοντας την Scope

admin