Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη σερί άνοδος με ώθηση από το εξωτερικό

Με επιλεκτικές τοποθετήσεις των traders λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση της Πέμπτης (26/9) στο ελληνικό

χρηματιστήριο

, παραμένοντας σε ήπια ανοδικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. έχει ήδη στις «πλάτες» του τρεις διαδοχικές ανόδους, οπότε θεωρείται εύλογη η κατοχύρωση ορισμένων βραχυπρόθεσμων κερδών. Ωστόσο, το ράλι των χρηματιστηρίων στο εξωτερικό διατηρεί τους αγοραστές στο προσκήνιο σε εγχώριο επίπεδο.


Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύεται κατά 0,23% και διαπραγματεύεται στις 1.465,47 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.465,88 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.462,37 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, «ψαλιδίζεται» περαιτέρω η απόσταση από τα φετινά ρεκόρ που εντοπίζονται λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες. Στα πρώτα λεπτά ξεχωρίζει η Attica Bank με ράλι 3,4%, στον απόηχο της έγκρισης από τη ΓΣ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ.





Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, με την επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve και με τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, ευνοεί την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές. Η αύξηση της καθαρής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. και η προεξόφληση της επιτυχίας στο placement της ΕΤΕ αποτελούν πρόσθετους παράγοντες προσέλκυσης των buyers.


Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές σταθμίζουν τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, όπως πέρυσι στόχος ήταν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος για το 2025 είναι η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».





Η προσοχή στρέφεται στην Jumbo, η οποία ανακοίνωσε τις επιδόσεις α’ εξαμήνου πριν την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, παρουσιάζοντας αύξηση της κερδοφορίας της κατά 14,32% (καθαρά κέρδη 121,69 εκατ. ευρώ). Ακολουθεί η έκτακτη ΓΣ, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με διάρκεια δύο ετών, για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και με ανώτατο όριο τιμής τα 27,2 ευρώ.


Πέρα από την Jumbo, αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Την Παρασκευή (27/9) ακολουθούν ο ΟΛΠ, η Dimand και η ΕΥΑΘ. Την ερχόμενη Δευτέρα (30/9) λήγει η προθεσμία για τις γνωστοποιήσεις των οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου, με τις Intrakat, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή να έχουν σειρά, μεταξύ πολλών άλλων εισηγμένων, κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης.





Στο προσκήνιο και η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε στρατηγική συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, εξαγοράζοντας 66,6MW λειτουργικών -, 1,7GW υπό ανάπτυξη - και ποσοστό 20% στην υπό κατασκευή μονάδα CCGT της Αλεξανδρούπολης (840MW). Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 176 εκατ. ευρώ, με τα 106 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται σε μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω ιδίων μετοχών.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Με εγκεφαλική αιμορραγία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ η Μαρινέλλα – Πολύ σοβαρή η κατάστασή της, το ιατρικό ανακοινωθέν





Πάλεψε αλλά δεν άντεξε στην πίεση της Γαλατάσαραϊ ο ΠΑΟΚ, ηττήθηκε εκτός έδρας 3-1 στην πρεμιέρα – Δείτε τα γκολ





Η Γεσθημανή Κουτούζογλου αποχώρησε από το Survivor – Η υπόθεση λιποταξίας και η ανακοίνωση της οικογένειάς της

Related posts

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην τελευταία δόση €748 εκατ. για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους

admin

Ενεργειακή κρίση: Τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια για Μάιο και Ιούνιο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος

admin

Παράθυρο για νέα αναδρομικά από κομμένα δώρα και επικουρικές

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ποιο είναι το έργο του Καφηρέα που εκτινάσσει κερδοφορία και ισχύ της εταιρείας

admin

Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομίας δεν αποκλείει πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου από τον Ιούλιο

admin

Συνταξιοδοτικό – Υπουργείο Εργασίας: Πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις

admin

«Σπάει τα κοντέρ» η τιμή της αμόλυβδης: Ξεπέρασε και τα 2,60 ευρώ στα νησιά

admin

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ: Η προθεσμία για τις αιτήσεις και οι δικαιούχοι

admin

ΑΑΔΕ: Επιχειρηματίας με Super Market με τζίρο 1,3 εκατ. ευρώ δήλωνε μηδενικά κέρδη – Οι έλεγχοι της εφορίας

admin