Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο το 64% των εκκαθαριστικών – Λήγει η προθεσμία στις 31 Αυγούστου

Την

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για την υποβολή των

φορολογικών δηλώσεων,

κι ενώ 280.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει την εκκρεμότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβάλλει δήλωση 6.145.201 φορολογούμενοι έως και την Παρασκευή, δηλαδή ποσοστό 95,6% αυτών που είχαν υποβάλλει πέρυσι (6.426.032 δηλώσεις). Για το 64% των δηλώσεων δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, καθώς το εκκαθαριστικό είναι είτε μηδενικό είτε πιστωτικό.

Αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν:

1. Με μηδενικό εκκαθαριστικό είναι το 48,03% των δηλώσεων, δηλαδή 2.951.544.

2. Με πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι το 16,77%, δηλαδή 1.030.552 δηλώσεις και το μέσο ποσό επιστροφής να διαμορφώνεται στα 387 ευρώ. Από αυτούς οι 691.706 φορολογούμενοι που δεν είχαν χρέη προς την Εφορία έχουν ήδη λάβει το ποσό της επιστροφής, ενώ για τους υπόλοιπους έχει γίνει συμψηφισμός με χρέη που είχαν.

3. Με χρεωστική εκκαθάριση είναι 2.199.985 δηλώσεις ή ποσοστό 35,8%. Το μέσο επιπλέον ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1.471 ευρώ.

Διπλή δόση και χωρίς έκπτωση για όσους δεν υπέβαλαν δήλωση μέχρι 31 Ιουλίου
Να σημειωθεί ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνεχεία θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου αλλά και εκείνη του Ιουλίου.

Σε ότι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Τρόποι πληρωμής
Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας είχε εξοφληθεί στο σύνολό του έως και 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος εξασφάλιζε έκπτωση 3%.

Πάγια ρύθμιση.

Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση

• Για εκείνους που έχουν πιστωτική κάρτα και το διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τι θα συμβεί για τις συμπληρωματικές δηλώσεις
Παράλληλα να σημειωθεί ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση ή θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες και διαπιστώσουν λάθη οι παραλείψεις που αυξάνουν τον τελικό λογαριασμό, τότε έχουν την δυνατότητα για την υποβολή νέας, τροποποιητικής αυτή τη φορά, φορολογικής δήλωσης, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συμβεί έως τις 31 Αυγούστου, μετά θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο.

Επίσης, να σημειωθεί θα μπορούν, εφόσον αυτό απαιτείται, να συνυποβάλλουν εκ νέου, μαζί με την διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα έντυπα Ε2 ή και Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Στην περίπτωση εκείνη που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Ειδήσεις σήμερα:


Γιατί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου



Αλί Σαμπανσί: Ο «δυτικοτραφής» Τούρκος μεγιστάνας, η αυτοκρατορία του πατέρα του, ο έρωτας και το ατύχημα στη Λέρο



Περιορίζονται σήμερα οι ισχυροί άνεμοι, στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού θα βρέξει

Related posts

Το δίλημμα του ηγέτη (ένας στα 100 χρόνια) για το συνέδριο και ο… εδώ Παππάς, η VDL και ο Κ.Μ, οι ανάδοχοι της Τρ. Πειραιώς και ο ταχυδρόμος που δεν έρχεται

admin

ΥΠΑΑΤ: Πρόστιμα 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους σε γαλακτοκομικά και προϊόντα ΠΟΠ

admin

Σκρέκας: Θέλουμε να βλέπουμε κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε επώνυμα προϊόντα

admin

Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

Τέλος στην ομηρία των ασφαλισμένων: Κατατέθηκε η τροπολογία για συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης»

admin

Έως και 40% κρατική επιδότηση σε ιδιοκτήτες για «κούρεμα» ενοικίου

admin

«Κόλπο γκρόσο» με τα καύσιμα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα πρατήρια – Πρόστιμα για αισχροκέρδεια και νοθεία

admin

Εβδομάδα με «σκαμπανεβάσματα» στη Wall Street – Η Nvidia στέρησε τα νέα ρεκόρ από S&P 500 και Nasdaq

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή τους – Οι τρόποι πληρωμής

admin