Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο “θα υποστηρίξει” το Ιράν “όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης”

Η Κίνα “θα υποστηρίξει” το Ιράν “όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης”, σημείωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ.

Το Ιράν είναι ένας παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει ισχυρές ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς στη Γάζα και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που αντιτίθενται στο Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του.

Πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι, η Κίνα και το Ιράν αντιμετωπίζουν δυτικές πιέσεις, κυρίως λόγω των θέσεών τους απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο Ιράν έχουν εξάλλου επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

“Όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης, η Κίνα θα είναι πάντα αξιόπιστος εταίρος για το Ιράν”, δήλωσε ο Ουάνγκ Γι στον Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους που επικαλέστηκε σήμερα το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

“Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράν για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας του, της ασφάλειάς του, της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής του αξιοπρέπειας”, πρόσθεσε ο Ουάνγκ Γι, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του “θα αντιταχθεί” σε αυτούς που “αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και επιβάλλουν κυρώσεις”.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν χθες, Τρίτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου.

Επίσης έγιναν την ώρα που συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με στόχο να αντιμετωπιστούν τα σχεδόν καθημερινά πυρά της Χεζμπολάχ, συμμάχου του Ιράν στον Λίβανο, γεγονός που προκαλεί φόβους περιφερειακής ανάφλεξης.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ένας από τους βασικούς αγοραστές του πετρελαίου του, που αποτελεί αντικείμενο των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

Οι κυρώσεις αυτές έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Πεκίνο για να συνδέσει την Τεχεράνη με το τεράστιο έργο του υποδομών των Νέων Δρόμων του Μεταξιού.

Το Πεκίνο υπέγραψε το 2021 ευρεία στρατηγική συμφωνία για 25 χρόνια με την Τεχεράνη. Αυτή η μεγάλη σύμπραξη καλύπτει πολύ διαφορετικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υποδομές και οι επικοινωνίες.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έδωσε στη Ρωσία πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία

admin

Κίνα: Κατολίσθηση θάβει σχεδόν 50 χωρικούς

admin

Ρωσία: Δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κοντά στην Κριμαία

admin

Μεντβέντεφ: “Εκφυλισμένοι με πατέντα” οι ηγέτες της Πολωνίας – Θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά αν τα πάρουν

admin

Ο Ερντογάν αναμένει κινήσεις από τις ΗΠΑ για την πώληση F-16 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες της ΕΕ

admin

Ο ισραηλινός στρατός θα βοηθήσει να μεταφερθούν αύριο τα βρέφη από το Αλ Σίφα σε “πιο ασφαλές” νοσοκομείο

admin

Χαμάς: “Τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα” οι εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο

admin

Μπόστιτς (Fed): Τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι ήδη αρκούντως υψηλά

admin