Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήματα διαρκείας για το «παράθυρο ευκαιρίας»

Οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου ενεργοποιούνται προκειμένου να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις στη βάση όσων συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν κρατούν δύο καυτές πατάτες, αφενός εκείνη της… διερεύνησης του αν διαμορφώνονται στους επόμενους μήνες πρόσφορες συνθήκες για να γίνει ένα βήμα στα «βαθιά» σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αφετέρου εκείνη της αναζήτησης νέας «ύλης» για την ατζέντα που θα ανοίξει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αγκυρα. Η επίσκεψη του Φιντάν έρχεται μπροστά, πιθανότατα τον Νοέμβριο. Τότε θα σηματοδοτηθεί και η έναρξη της διερεύνησης για το κατά πόσο διαμορφώνεται πρώτο, κοινό έδαφος σχετικά με τις βασικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν τα «δύσκολα» της ελληνοτουρκικής συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες. Εξού και επόμενο ορόσημο είναι οι αρχές του 2025, εφόσον σε εκείνο το ραντεβού κορυφής στην Αγκυρα προκύψει τελικά συγκεκριμένη εντολή των δύο ηγετών για εκκίνηση ουσιαστικού διαλόγου. Η ελληνική πλευρά βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών – της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του Μητσοτάκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χθες τα ξημερώματα Ελλάδας, με επιπλέον αναφορές στη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας στη βάση και της Διακήρυξης των Αθηνών.

Ως προς το Μεταναστευτικό, το θέμα που καίει την Ελλάδα (όπως και την Κύπρο και την Τουρκία) στο φόντο των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στον Λίβανο, για πρώτη φορά μετά το ελληνοτουρκικό ραντεβού κορυφής άνοιξε γραμμή επικοινωνίας χθες ανάμεσα στο υπουργείο Μετανάστευσης και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος, να κλειδώσει «το συντομότερο», όπως είναι το μήνυμα της Αθήνας στην Αγκυρα, το τετ α τετ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Αλί Γερλίκαγια, εξού και θα επιχειρηθεί διά ζώσης συντονισμός πριν από το τέλος του Οκτωβρίου, πιθανόν στην Αθήνα, όπου ο τούρκος υπουργός επρόκειτο να έρθει τον περασμένο Ιούλιο αλλά το ανέβαλε.

Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση για άμεση εκεχειρία 21 ημερών προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης προκειμένου να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπήρξε κάλεσμα του Μητσοτάκη για αυτοσυγκράτηση όλων των μερών. Σε ό,τι αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Γεραπετρίτης με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ιορδανία (συμφωνήθηκε τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στην Κύπρο στις 11 Νοεμβρίου) συζήτησαν εναλλακτικούς των υφιστάμενων τρόπους διοχέτευσής της στη Γάζα.

Οσο για το Κυπριακό, αφότου ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να καθίσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκε αυστηρό μήνυμα και από τον Μητσοτάκη (είδε κατ’ ιδίαν χθες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) με αναφορές στην παράνομη εισβολή και κατοχή. Αλλά και με επαναδιατύπωση της σταθερής στήριξης της Ελλάδας σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές: στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, αλλά με σεβασμό από τις υποψήφιες χώρες στο κράτος δικαίου, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις διεθνείς συμφωνίες – ανάμεσά τους η Συμφωνία των Πρεσπών.

Related posts

Η ακτινογραφία του πράσινου debate

admin

Παναγιώτοπουλος: Επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

admin

Νίκος Δένδιας: Αλλαγή σελίδας στις Ενοπλες Δυνάμεις – Τι σηματοδοτεί, οι τρεις βασικοί πυλώνες

admin

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής νέος διοικητής του Αγίου Ορους

admin

Αυτές είναι οι προτάσεις του Παναθηναϊκού για το ελληνικό ποδόσφαιρο

admin

ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Σενάρια πως εξετάζει την ίδρυση κόμματος – Τι ισχυρίζεται ο Πολάκης

admin

Το θρίλερ με 31.000 φακέλους ψηφοφόρων έληξε νωρίς

admin

Τι φέρνει η επίσκεψη – εξπρές του Ερντογάν στην Αθήνα

admin