Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος για τον πρώτο θάνατο με “κάψουλα αυτοκτονίας” στην Ελβετία: Ποινική έρευνα και συλλήψεις

Σε ποινική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, οδήγησε ο θάνατος μίας Αμερικανής, 64 ετών, που πέθανε μέσα σε “κάψουλα αυτοκτονίας”.

Σύμφωνα με ελβετικά ΜΜΕ, η κάψουλα, που έχει ονομαστεί από τον εφευρέτη της Sarco Pod, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου σε ένα δάσος κοντά στα γερμανικά σύνορα, στην ελβετική πόλη Μερισχάουζεν.

Η Ελβετία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η αστυνομία στο καντόνι Σαφχάουζεν, στη βόρεια Ελβετία, επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, ενώ η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι άνοιξε έρευνα για υποψίες υποκίνησης και υποβοήθησης σε αυτοκτονία. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι διερευνάται επίσης εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα ποινικά αδικήματα.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αμφισβητείται η ηθική και νομική διάσταση της διαδικασίας με το Sarco Pod

Η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, αμφισβήτησε την ηθική και νομική διάσταση της διαδικασίας με το Sarco Pod, μιας συσκευής που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο μέσα να πιέζει ένα κουμπί που εκλύει αέριο του αζώτου στον σφραγισμένο θάλαμο.

Το άτομο στη συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κατασκευαστών, θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένας Γερμανός επιστήμονας, ο Φλόριαν Βίλετ, πιστεύεται ότι ήταν το μόνο πρόσωπο που βρέθηκε στο θάνατο της γυναίκας. Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη του Last Resort, μιας οργάνωσης που είναι χειρίζεται την κάψουλα καθώς και του ελβετικού σκέλους της που ονομάζεται Exit International, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασκεί πίεση για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

..an idyllic peaceful death in a Swiss forest where The Last Resort @tlrswiss used the Sarco device to help a US woman have the death she wanted..Lees dit artikel op de Volkskrant https://t.co/6DbKfmzYnC

— Philip Nitschke (@philipnitschke) September 24, 2024

Ο Βίλετ είπε στην ελβετική ταμπλόιντ εφημερίδα Blick ότι ο θάνατός της Αμερικανίδας ήταν “ειρηνικός, γρήγορος και αξιοπρεπής”. Η γυναίκα υπέφερε για πολλά χρόνια από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας που φέρονται να προκαλούνταν από μια αυτοάνοση πάθηση, πρόσθεσε.

Ο εφευρέτης του Sarco Pod, ο Αυστραλός γιατρός Φίλπ Νίτσκε, έγραψε στην πλατφόρμα X ότι η γυναίκα είχε “έναν ειδυλλιακό, ειρηνικό θάνατο σε ένα ελβετικό δάσος”. Η κάψουλα χρησιμοποιήθηκε για να της δώσει “τον θάνατο που ήθελε”, πρόσθεσε.

Ο Νίτσκε φέρεται να παρακολούθησε τον θάνατο της γυναίκας μέσω βιντεοκλήσης από τη Γερμανία, όπου βρίσκεται ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε και τις μετρήσεις από ένα όργανο ελέγχου οξυγόνου και καρδιακού παλμού που ήταν συνδεδεμένο με την 64χρονη γυναίκα.

Κατά την εκτίμησή του, η Αμερικανίδα έχασε τις αισθήσεις της “μέσα σε δύο λεπτά” και πέθανε μετά από πέντε λεπτά. “Είδαμε σπασμωδικές, μικρές συσπάσεις των μυών στα χέρια της, αλλά μάλλον ήταν ήδη αναίσθητη μέχρι τότε. Έμοιαζε ακριβώς όπως περιμέναμε να είναι”, είπε στην εφημερίδα De Volkskrant.

Η τελευταία φράση που φέρεται να άκουσε η γυναίκα ήταν “αν θέλεις να πεθάνεις, πάτησε αυτό το κουμπί”. Πρόκειται για το κουμπί που ενεργοποιεί την έκλυση του οξειδίου του αζώτου που εν συνεχεία προκαλεί υποξία, δηλαδή χαμηλό οξυγόνο και τελικά επιφέρει τον θάνατο.

- TheTOC.gr

Related posts

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο θεωρεί πως η Ουκρανία βρίσκεται “υπό τον έλεγχο” των ΗΠΑ

admin

Κομισιόν: Προτείνει επιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Λευκορωσία

admin

ΗΠΑ: “Ελεύθερο και ασφαλές” το δεξαμενόπλοιο που κατελήφθη από ενόπλους στα ανοιχτά της Υεμένης

admin

Μεξικό: Δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Λουίς Μαρτίν Σάντσες Ίνιγες, ανταποκριτή της εφημερίδας La Jornada

admin

Κίνα: Οικονομική ρευστότητα 10 δισ. γουάν διέθεσε η κινεζική κεντρική τράπεζα στο διατραπεζικό σύστημα

admin

Ουκρανία: Προωθεί ειρηνευτικό σχέδιο στις συνομιλίες με Κινέζο απεσταλμένο

admin

Νέα σύνοδος κορυφής της ΕE για τη στήριξη της Ουκρανίας στις αρχές του νέου έτους, δηλώνει ο Μισέλ

admin

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν καταδικάζει “τις τρομοκρατικές επιθέσεις” κατά του Ισραήλ

admin

Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε πάνω από 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στη νότια Ουκρανία

admin