Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έρευνα από την FSB για τρεις δημοσιογράφους που εισήλθαν παρανόμως στο κατεχόμενο Κουρσκ

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) άρχισε ποινικές έρευνες σε βάρος τριών δημοσιογράφων, δύο Αμερικανών και ενός Ρουμάνου, που διέσχισαν “παρανόμως” τα ρωσικά σύνορα από την Ουκρανία για να κάνουν ρεπορτάζ στο κατεχόμενο τμήμα της περιφέρειας του Κουρσκ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι δύο Αμερικανοί, οι Κάθριν Ντις και Φλέτσερ Γέουνγκ, εργάζονται για τον αυστραλιανό τηλεοπτικό σταθμό ABC, ενώ ο Ρουμάνος δημοσιογράφος Μιρτσέα Μπάρμπου για το μέσο ενημέρωσης HotNews, σύμφωνα με τα πρακτορεία.

Κατηγορούνται από τις ρωσικές αρχές ότι “διέσχισαν παρανόμως τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιφέρεια του Κουρσκ”, ανακοίνωσε η FSB, σύμφωνα με τα πρακτορεία.

Συνολικά έχουν αρχίσει, από τις 17 Αυγούστου, έρευνες σε βάρος “12 ξένων δημοσιογράφων” με κατηγορίες αυτού του τύπου, ανέφερε η FSB, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

Διαδικασίες έχουν αρχίσει σε βάρος δημοσιογράφων του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI και της γερμανικής Deutsche Welle.

Οι δημοσιογράφοι που αποτελούν στόχους αυτών των ποινικών ερευνών δεν φαίνεται να βρίσκονται στη Ρωσία, όμως κινδυνεύουν να τους επιβληθούν εκεί ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών, σύμφωνα με το ρωσικό ποινικό κώδικα.

Εξάλλου ένας 72χρονος αμερικανός υπήκοος δικάζεται από σήμερα στη Μόσχα για “μισθοφορική δράση” στην υπηρεσία της Ουκρανίας, μετέδωσε το Ria Novosti.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, ονομάζεται Στέφαν Χάμπαρντ και προέρχεται από το Μίσιγκαν. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πότε και πού συνελήφθη, όμως μετέδωσε πως ζούσε από το 2014 στην Ουκρανία και προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου της Μόσχας από τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο κατηγορούμενος εμφανίσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ενώ βρίσκεται υπό κράτηση και το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή για έξι μήνες, μέχρι τις 25 Μαρτίου 2025. Κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 έως 15 ετών.

Δεν έχουν δοθεί άλλες πληροφορίες για τις συνθήκες της σύλληψής του ούτε για τις σε βάρος του κατηγορίες.

-


 

Related posts

Γκουτέρες: Οι εμπόλεμες πλευρές στην Γάζα ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο

admin

Ιράν: Πέθανε η 16χρονη Αρμιτά Γκεραβάντ – Ήταν σε κώμα μετά από φερόμενη επίθεση της αστυνομίας ηθών

admin

Οι ΗΠΑ θα δώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACAMS στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι

admin

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει οκτώ οικισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες

admin

Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο των ευρωαγορών

admin

Νετανιάχου: “Δεν είναι βέβαιο ότι σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς”

admin

“Τα 80 είναι τα νέα 40” απαντά ο Λευκός Οίκος στις ανησυχίες για τη “μεγάλη ηλικία” του Μπάιντεν

admin

Γαλλία: Με συγκρατημένη δυσπιστία αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Γάλλοι τον νέο πρωθυπουργό Μπαρνιέ

admin

Κομισιόν: Κανόνες για την αντιμετώπιση απειλών από μη στρατιωτικά drones

admin