Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ηλικίας 68 ετών, πέθανε σήμερα εξαιτίας ξαφνικής ανακοπής καρδιάς, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης, μόλις δέκα μήνες αφού εγκατέλειψε την εξουσία, αφού υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως το άστρο του έχασε τη λάμψη του.

Με φήμη ανθρώπου ικανού αλλά διόλου χαρισματικού, ο Λι Κετσιάνγκ αναδείχθηκε δεύτερος τη τάξει του ΚΚ της Κίνας στο 18ο συνέδριό του, το 2012.

Ο οικονομολόγος με σπουδές στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο του Πεκίνου θεωρείτο για καιρό από τους κυριότερους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΚ Κίνας, όμως τα τελευταία χρόνια παραμεριζόταν ολοένα περισσότερο από τον πρόεδρο Σι, καθώς ο τελευταίος θεωρείται πολύ πιο κρατιστής από προκατόχους του, όπως και πολύ λιγότερο διατεθειμένος να κυβερνά επιδιώκοντας τη διαμόρφωση συναίνεσης στους κομματικούς μηχανισμούς.

“Ο σύντροφος Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ξεκουραζόταν στη Σαγκάη τις τελευταίες ημέρες, υπέστη ξαφνική καρδιακή ανακοπή την 26η Οκτωβρίου και παρά τις εντατικές προσπάθειες (γιατρών) να τον επαναφέρουν πέθανε (…) δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου”, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στη θέση από το 2013 ωσότου έπαψε να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του προέδρου Σι τον Μάρτιο. Θεωρείτο υπέρμαχος του ανοίγματος της μεικτής κινεζικής οικονομίας, τη μετατροπή ευρύτερων τομέων της σε οικονομία της αγοράς.

“Ανεξάρτητα από το πώς φυσούν οι άνεμοι και το πού μαζεύονται σύννεφα, η Κίνα θα επεκτείνει σταθερά το άνοιγμα (της οικονομίας) της”, δήλωνε ο Λι Κετσιάνγκ στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο. “Ο ποταμός Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος Ποταμός δεν θα γυρίσουν πίσω”, είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.

Γεννημένος στην Ανχούι (ανατολικά), φτωχή αγροτική επαρχία, όπου ο πατέρας του ήταν αξιωματούχος, και όπου στάλθηκε να κάνει επίπονη δουλειά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης, ο Λι Κετσιάνγκ είχε επαινεθεί εντός και εκτός Κίνας διότι συνέβαλε η χώρα του να βγει αλώβητη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ωστόσο η περίοδος που άσκησε στην εξουσία σημαδεύτηκε από τον μετασχηματισμό του συστήματος από την επιδίωξη συναίνεσης, την περίοδο του Χου Τζιντάο, στην μονοκρατορία του προέδρου Σι.

Το 2020, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επισήμανε πως πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 140 δολάρια, πυροδοτώντας έντονο διάλογο για τα προβλήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Μακριά από τις κάμερες, ο Λι ήταν γνωστό πως ασκούσε κριτική, ενίοτε σκληρή. Διπλωματικό τηλεγράφημα που αποκάλυψε το 2010 ο ιστότοπος WikiLeaks ανέφερε για παράδειγμα πως δεν θεωρούσε ιδιαίτερα αξιόπιστες τις κινεζικές επίσημες στατιστικές για την οικονομία.

Η αντικατάστασή του τον Μάρτιο από τον Λι Τσιανγκ, άλλοτε επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού στη Σαγκάη, ερμηνεύτηκε ως ένδειξη πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προώθησε περιέπεσε σε δυσμένεια, την ώρα που η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας χάνει την ορμή της.

Related posts

Επανέρχεται το Κρεμλίνο στους Nord Stream: “Κράτος ή ομάδα κρατών ίσως να τους ανατίναξαν”

admin

ΕΕ: Τουλάχιστον 895.000 οι άστεγοι στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο

admin

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Οι ΑΠΕ θα εκθρονίσουν τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

admin

Σχεδόν εκατό νεκροί ή αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο μέσα στις πρώτες 29 μέρες του έτους

admin

Γέλεν: Η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

admin

Emirates: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 και εκτόξευση εσόδων κατά 81%

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος για έναν “εποικοδομητικό διάλογο με όσους θέλουν την ειρήνη”

admin

Παραδόθηκαν δύο Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό

admin

ΗΠΑ: Αναθεώρησε την εκτίμηση για τον δανεισμό του δ’ τριμήνου στα $776 δισ.

admin