Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ο συνδυασμός της επιτυχίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Δύο καθοριστικοί παράγοντες

Ο συνδυασμός της επιτυχίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Δύο καθοριστικοί παράγοντες

Με 4Χ4 στην εβδομάδα ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει διασπάσει πειστικά την αντίσταση των 1452 μονάδων (κλείσιμο 1471 3,2% εβδομάδα) και απέχει πια μόλις 2,2% από τα υψηλά του Μαίου.

Οπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στις αναλύσεις μας μόνο με συνδυασμό δύο παραγόντων θα βιώναμε μια τέτοια αντιστροφή τάσης. Με την κατακόρυφη αύξηση του τζίρου που στην εβδομάδα που διανύουμε έχει φτάσει κατά μέσο όρο τα 135 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου μέσω της ΕΤΕ που με την έντονη ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του 7,20 (κλείσιμο 7,80) έδωσε τον τόνο και στις υπόλοιπες. 

Αιτία βέβαια η επίσπευση του placement που ξεκινάει την Δευτέρα με τα στοιχήματα πλέον να παίζονται στην τιμή που θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο (από 7,30 έως 7,70 οι εκτιμήσεις, μάλλον προς το κάτω όριο θα κλείσει).

Σίγουρα θετικά υποδέχτηκε η αγορά και την είδηση από τηνΤτΕ για αύξηση καταθέσεων τον προηγούμενο μήνα κατά 1,4 δισ. στις ελληνικές τράπεζες (με αντίστοιχη αλλά μικρότερη αύξηση χορηγήσεων).

Σε συντονισμό με τα παραπάνω ξύπνησαν και μετοχές που ήταν σε ύπνωση για μεγάλο διάστημα (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ) ενώ παράλληλα αρκετές από αυτές που είχαν στηρίξει την αγορά το δύσκολο τελευταίο δίμηνο κατέγραψαν νέα υψηλά (ΟΤΕ στα 16 ευρώ, ΤΙΤΑΝ στα 35,60).

Στην παραπάνω καλή εικόνα της αγοράς υποστηρηκτικά λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων και κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με χθεσινά παραδείγματα της ΜΠΕΛΑ ( 12% ebitda   14% κέρδη στα 121,6 εκ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ ( 7,5% ebitda, 20% κέρδη στα 65,7 εκ) , ΤΕΝΕΡΓ ( 35% ebitda, 41% κέρδη στα 29,9 εκ) και ΑΒΑΞ (σχεδόν διπλασιασμό ebitda στα 53,2 εκ και κέρδη 19,4 εκ από 3,4).

Συνολικά και με δεδομένα τα νέα ιστορικά υψηλά των διεθνών αγορών περιμένουμε θετική συνεδρίαση και στο ΧΑ, με τις εταιρίες να παίρνουν θέση ανοίγοντας τον χορό των ΑΜΚ και των placement (λογικά σήμερα θα ολοκληρωθεί ένα μικρό της ΚΡΙ για το 3% των μετοχών) και από εβδομάδα έχουμε τα μεγάλα των ΕΤΕ και Cenergy αξίας άνω του 1 δις ευρώ.

Στήριξη το 1452 , αντίσταση και απώτερος στόχος το προηγούμενο υψηλό των 1505 μονάδων.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #ΓΔ

Related posts

ΧΑ: Αναζητά προϋποθέσεις για… αναρρίχηση προς τις 1370 µονάδες

admin

Entersoft: Μηδένισε τη συμμετοχή του το fund Barca Capital Partners

admin

Motor Oil: Απόφαση για μέρισμα-ρεκόρ 1,8 ευρώ ανά μετοχή

admin

Χρηματιστήριο: Στις 1468 μονάδες η πλησιέστερη αντίσταση

admin

Ideal Holdings: Αύξηση καθαρών κερδών 48% το 2022

admin

Lavipharm: ΕΓΣ στις 26/5 για εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Cenergy: Σύμβαση Hellenic Cables-Elia Asset NV/SA για καλώδια υψηλής τάσης

admin

ΧΑ: Προς επάνοδο η αναµέτρηση µε την ιστορική κορυφή δεκαετίας

admin

ΕΥΔΑΠ: Στα €162,8 εκατ. ο τζίρος εξαμήνου

admin