Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δηλητηρίασε τους κυβερνήτες σε δύο προσαρτημένες επαρχίες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τους διορισμένους από τη Μόσχα κυβερνήτες στις ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας και του Λουχάνσκ, και πως και οι δύο συνεχίζουν να είναι ζωντανοί.

Σε ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη του Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον επικεφαλής της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο τον Αύγουστο του 2022.

Οι περιοχές της Χερσώνας και του Λουχάνσκ είναι μεταξύ των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών που η Ρωσία κήρυξε ότι είχε προσαρτήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που δεν έχει τον πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.

Η ενημέρωση ανέφερε ότι στις 5 Δεκεμβρίου ο Πασέτσνικ, πρώην αξιωματούχος στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU που έγινε φιλορώσος αυτονομιστής, “έλαβε ισχυρό δηλητήριο με φαινολικές ενώσεις”. Δεν έδωσε πληροφορίες για τη σημερινή κατάσταση της υγείας του.

Ανέφερε επίσης ότι ο Σάλντο, πρώην δήμαρχος στην πόλη της Χερσώνας και φιλορώσος βουλευτής στο ουκρανικό κοινοβούλιο, νοσηλεύθηκε στις 9 Αυγούστου 2022, με συμπτώματα δηλητηρίασης.

Οι τοποθετημένες από τη Ρωσία αρχές στη Χερσώνα ανέφεραν τον Αύγουστο του 2022 ότι ο Σάλντο ασθένησε αλλά δεν είπαν ότι είχε δηλητηριαστεί. Ο Σάλντο επέστρεψε έκτοτε στη δημόσια ζωή στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιοχής της Χερσώνας.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά διορισμένων από τη Ρωσία αξιωματούχων σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα της χώρας από τότε που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Αρκετοί από αυτούς που αποτέλεσαν στόχο έχουν σκοτωθεί ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρά, για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ


 

Related posts

“Συγκλονισμένα” από την σύλληψη Ισραηλινών αμάχων ως ομήρων δηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

Ζελένσκι: Κατανοούμε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του NATO πριν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία

admin

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετατόπισης προς τα ακροδεξιά στις επερχόμενες εκλογές

admin

Expedia: Υποχωρεί η μετοχή, μετά την ανακοίνωση ζημιών για το α’ τρίμηνο

admin

Εκλογές στη Σλοβακία για νέο πρόεδρο, με αιχμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για την απειλή επιδείνωσης της κατάστασης στο Μάλι

admin

Λίβανος: Νέες συγκρούσεις σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό – Δέκα νεκροί

admin

Η Μόσχα καταγγέλλει ως “απάνθρωπη” χρήση βομβών διασποράς

admin

Ζελένσκι: “Πολύ αποτελεσματική” η απόκρουση των επιθέσεων κοντά στην Αβντιίβκα στα ανατολικά

admin