Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αβεβαιότητες και χαμένες ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αβεβαιότητες και χαμένες ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άλλη μια άτονη χρηματιστηριακά εβδομάδα ήταν η προηγούμενη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΓΔ 0,41%) με αυξημένο τζίρο λόγω και του rebalancing του Ftse την Παρασκευή αλλά αρκετά μακριά από το ενθουσιώδες κλίμα στις διεθνείς αγορές λόγω της επιθετικής μείωσης επιτοκίων κατά 0,5% από την Fed.

Την εβδομάδα που οι περισσότεροι δείκτες κατέγραφαν είτε υψηλά έτους είτε και ιστορικά υψηλά (Dax, S&P, Nasdaq) το ΧΑ μόλις και μετά βίας πλησίασε τα επίπεδα του 1430 (απέχοντας 5% από τα υψηλά έτους) δείχνοντας έτσι ότι έχει χάσει το ανοδικό momentum για πλείστους λόγους, με πιο σημαντικούς το placement της ΕΤΕ τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν σε τράπεζες το επόμενο διάστημα (ΑΤΤ, Τρ.Κύπρου που ξεκινάει σήμερα διαπραγμάτευση με τιμή 4,78 ευρώ) καθώς και την απουσία θετικών καταλυτών στην οικονομία και στην πολιτική.

Από μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις  για το ΑΕΠ του 2024 συγκλίνουν προς το 2,2% (ελαφρώς χαμηλότερα από το μ.ο. των προβλέψεων), το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών φαίνεται να επιδεινώνεται ελαφρώς (8,6 δις το επτάμηνο) και ο πληθωρισμός να τσιμπάει προς το 3,2% (ενώ στην ΕΕ υποχεωρεί προς το 2,2%).

Σε αντίθετη κατεύθυνση τα αποτελέσματα των εισηγμένων που στο σύνολό τους ανακοινώνουν βελτιωμένα αποτελέσματα εξαμήνου (με τελευταία την ΠΡΟΦ με 24% στα έσοδα, 29% στα ebitda και 71% στα κέρδη στα 2,5 εκ) δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις αλλά απουσία ενδιαφέροντος και επενδυτών η αγορά παραμένει στο γνωστό πλαγιοκαθοδικό κανάλι μεταξύ 1400 και 1450 μονάδων.

Στις θετικές εξελίξεις τέλος συμπεριλαμβάνουμε την οριστική λύση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου που σηματοδοτεί μια μεγάλη επένδυση και για τον ΑΔΜΗΕ μετά την συμφωνία σε επίπεδο κορυφής.

Το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν ξανά θέματα πολιτικής και γεωπολιτικής , στα εγχώρια που μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να υπάρχει εσωστρέφεια και στην ΝΔ , στο εξωτερικό όπου τα εκλογικά αποτελέσματα στην Γερμανία δείχνουν σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στο μετανστευτικό και στο μέτωπο της ΜΑ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκρηξη με Ισραήλ και Λίβανο στα όρια πολεμικής σύγκρουσης.

Όλα αυτά δηλώνουν τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά και στις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάνονται χρηματιστηριακά γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσει κάθε νέα εβδομάδα.

Τεχνικά στο ημερήσιο ο δείκτης έχει το 1421 (στήριξη) και το 1430 (αντίσταση) ενώ παραμένει η μεγάλη εικόνα με τους πωλητές να έχουν τα ηνία όσο κινούμαστε κάτω από το 1450.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #ΓΔ

Related posts

Ideal: Δωρεάν διάθεση 24.000 ιδίων μετοχών σε οκτώ δικαιούχους

admin

Χ.Α.: Η τεχνική ανάλυση επιζητεί την υπέρβαση των 1.450 μονάδων

admin

ΑΔΜΗΕ: Καθαρά κέρδη €20,4 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Attica Group: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα από την ICAP

admin

Εθνική Χρηματιστηριακή: Στα 32,3 ευρώ η τιμή-στόχος για την Jumbo

admin

Χρηματιστήριο: Πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση οι 1299 µονάδες

admin

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια προσέγγισης των 1400 µονάδων

admin

ΑVE: Αυξήθηκε στο 28,88% το ποσοστό της Doson Investment

admin

Το ΧΑ σε σπιράλ αδιαφορίας και προβληματισμού- Οι λόγοι

admin