Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ώρα των κυβερνήσεων για δράσεις

Η παύση των δραστηριοτήτων στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊου συνεχίζεται και μόνο στην Κίνα έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας. Έτσι, με τις γνωστές εξαιρέσεις των ειδών που αφορούν την κάλυψη των βασικών αναγκών, τελεί υπό αναστολή η διαδικασία της κατανάλωσης, η διαδικασία της παραγωγής, η διαδικασία των μεταφορών και του εμπορίου αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι ροές κεφαλαίων οδηγώντας σε έλλειψη ρευστότητας επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ολοκληρώνεται έτσι ο Μάρτιος, μήνας με δραματικές εξελίξεις τόσο για τις οικονομίες όσο και για τις αγορές του πλανήτη, με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα επερχόμενα σε όλα τα επίπεδα για το επόμενο διάστημα!

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Federal) μετά από 2 παρεμβάσεις στις 3 και στις 15/3  οδήγησε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο μηδέν, έκανε ενέσεις ρευστότητας $ 1,5 τρισ. στις 12/3 και τελικά στις 23/3 ανήγγειλε την απεριόριστη αγορά τίτλων! Τηρουμένων των αναλογιών, σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η ΕΚΤ στις 19/3 με το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) να ανέρχεται σε 750 δις. ευρώ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη. Ωστόσο, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι η έκταση της επερχόμενης ύφεσης είναι τόσο μεγάλη που απαιτεί και δράσεις των κυβερνήσεων για να σταματήσει η κατρακύλα των αγορών.

Έτσι, με πρωτόγνωρα συνοπτικές διαδικασίες το Κογκρέσο ενέκρινε στις 25/3 το ιστορικό πακέτο των $2 τρις  με στόχο την άμεση στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών με τη διαδικασία των  άμεσων μεταβιβάσεων (helicopter money), όταν αντίστοιχη διαδικασία ύψους $ 750 δις για το TARP είχε απαιτήσει πολλές εβδομάδες το 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brs. Η Ευρώπη, κινείται σε ανάλογη κατεύθυνση με τη Σύνοδο Κορυφής  ωστόσο να αρνείται την πρόταση 9 χωρών για έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού (κορονομολόγου), εξαιτίας της Γερμανικής ακαμψίας να συνομολογήσει στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ακόμη και εν μέσω πανδημίας! Έτσι, η ευθύνη για δράσεις παραμένει στους ώμους των κυβερνήσεων που οφείλουν να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να ανακουφιστούν οι πληττόμενοι, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, υιοθετώντας το αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι θετικές ιατρικές εξελίξεις θα επιτρέψουν το μερικό περιορισμό των μέτρων  και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα εντός του Μαΐου. Ωστόσο, οι προβλέψεις των περισσότερων επενδυτικών οίκων είναι μάλλον δυσοίωνες για την παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας επομένως ανοικτό το ενδεχόμενο για επάνοδο των δεικτών σε καθοδική κίνηση όταν οι ανακοινώσεις για την πορεία των εταιρικών μεγεθών αποκαλύψουν την έκταση της υποχώρησής τους.

Σε αυτό το περιβάλλον,  το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται τις τελευταίες ημέρες συγχρονιζόμενο με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές, με τους διαχειριστές να επιδιώκουν τον καλλωπισμό των χαρτοφυλακίων (window dressing) στο τέλος του 1ου  τρίμηνου ενόψει των μεγάλων απωλειών που έχουν  ήδη συντελεστεί. Στην προσπάθεια αυτή, οι κυβερνητικές αναγγελίες για πακέτα στήριξης  είναι συνεχείς, με τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να επαναφέρουν τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων περί το 1,60%. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος έχει ρόλο θετικού πρωταγωνιστή  καθώς οι εποπτικές αρχές χαλαρώνουν τους κανονισμούς για νέα NPEs επιτρέποντας την αναστολή νέων προβλέψεων. Ωστόσο, ο CEO της Πειραιώς προειδοποιεί ότι δάνεια της Τράπεζας ύψους 8,8 δισ. είναι υποψήφια να καταταγούν στα ΜΕΔ σε μελλοντικό χρόνο αν παραταθεί η σημερινή κατάσταση  αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την πλευρά  των δανειοληπτών λόγω της πανδημίας!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Related posts

Revoil: Εκδίδει ομολογιακό δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ

banksnews

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η πώληση ιδίων μετοχών

banksnews

ΕΧΑΕ: Καθαρά κέρδη €5,06 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2021

banksnews

Οι αγορές προεξοφλούν ανάταξη στις οικονομίες…

banksnews

Προπληρώνει στις 22/12 μέρος του ΚΟΔ η Δέλτα Τεχνική

banksnews

Η διακύμανση εντός ορισμένου εύρους τιμών το βασικό σενάριο για τον ΓΔΧΑ

banksnews

Quest: Αυξήθηκαν στα €11,21 εκατ. τα καθαρά κέρδη τριμήνου

banksnews

Jumbo: Απόφαση ανάκλησης δημοσιευθείσας πρόσκλησης και ακύρωση της ΓΣ

banksnews

Χρηματιστήριο: Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

banksnews