Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση έως 7,9% παρά τα μέτρα 17,3 δισ. ή 10% του ΑΕΠ

Κάθετη πτώση 4,7% ή και έως 7,9% του ΑΕΠ αν όλα πάνε στραβά για φέτος, αλλά και εξίσου εντυπωσιακή ανάκαμψη το 2021 που θα καλύψει πλήρως τη ζημιά του 2020 (στο 5,1% ή 8% αντίστοιχα) προβλέπει για την Ελληνική Οικονομία το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών περιγράφει ένα αισιόδοξο σενάριο με κάθετη άνοδο μετά την πτώση. Στηρίζεται στα 41 μέτρα συνολικής αξίας 17,3 δισ. και καθαρού δημοσιονομικού κόστους 9,56 δισ. ευρώ για το δημόσιο. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος εξειδικεύει πολλά από όσα έχουν ανακοινωθεί, όπως και ότι 800 ευρώ ειδική αποζημίωση θα λάβουν τελικά μόνον όσοι θα παραμείνουν με κρατική εντολή κλειστά έως και τον Ιούνιο. Αλλά προαναγγέλλει και άλλα μέτρα συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ (μαζί με το πρόγραμμα SURE ή πόρους από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία).
Ωστόσο, αν και ο Κορωνοϊός «έσκισε τα μνημόνια» και τους στόχους για πλεονάσματα, αποδεικνύεται ότι όσα χρήματα και αν ρίχνει η κυβέρνηση, το όφελος είναι «κουτσό». Για την ακρίβεια, με μέτρα 9,7% του ΑΕΠ, περιορίζει τη ζημιά στην Οικονομία κατά 5,3% του ΑΕΠ.
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ξέσπασμα της κρίσης θα «κτύπαγε» με ύφεση 10% ή και 13,2% την ελληνική Οικονομία, αν δεν έπαιρνε μέτρα άμυνας.
Στο βασικό σενάριο, μετά τα μέτρα, η χρονιά θα κλείσει με δημοσιονομικό πρωτογενές έλλειμμα 1,9%, αντί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που ήταν (μετα-) μνημονιακός. Αλλά με βάση το δυσμενές θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 2,8%. Πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπεται να ξαναδεί η χώρα από το 2021 που θα επιστρέψει σε πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και με μέτρα 17,3 δισ. ευρω ή 10% του ΑΕΠ, η «ζημιά» δεν περιορίζεται ανάλογα, παρά μόνο κατά 5,3% του ΑΕΠ (ύφεση 4,7% αντί 10% στο βασικό σενάριο 7,9% αντί 13,2% στο δυσμενές).
Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό «ταμειακό» τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα.
Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους.
Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.
Με τον τρόπο αυτό -και λόγω ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ- το κράτος αναγκάζεται να δανειστεί και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 12,2% του ΑΕΠ ή 6 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα παραμένει στα 8 δισ. αλλά διαφαίνεται ότι η εξάρτηση από τα έντοκα γραμμάτια δεν θα μειωθεί, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται εφέτος τουλάχιστον.
Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα.Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του Προγράμματος SURE.
-Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.
-Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.
Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.Ειδήσεις σήμερα:«Πρεμιέρα» για την επιστροφή στην κανονικότητα με «χέρια-μάσκα-αποστάσεις» και χωρίς smsΜέσα Μεταφοράς: 300 υπάλληλοι του ΟΑΣΑ στην «μάχη» για την μετάβαση στην κανονικότηταΟ Αρκάς ανοίγει με μάσκα την πόρτα στην καθημερινότητα

Related posts

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 760 μονάδες με τη δέκατη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση

banksnews

Πώς θα υπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ με το εργόσημο

banksnews

Δείτε τα νομίσματα για την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

banksnews

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι επικουρικές – Ποιοι προβλέπεται να δουν αυξήσεις από το 2020

banksnews

Από σήμερα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ -Ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο [λίστα]

banksnews

Γιώργος Τσαγκαράκης: Τριπλό σφυρί… 24 καρατίων για τον «άρχοντα» της Galerie Tsangarakis

banksnews

«Εύσημα» από τους δανειστές στην κυβέρνηση – Κλείνουν οι εκκρεμότητες της γ’ αξιολόγησης

banksnews

Τράπεζα της Ελλάδας: Συνάντηση ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα

banksnews

ΑΑΔΕ: Συνεργασία τύπου “Airbnb” και με e-food, Wolt και Βox

banksnews