Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν: Η ΕΕ εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων “για πολιτικούς λόγους”

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε χθες Παρασκευή τις Βρυξέλλες πως παγώνουν κεφάλαια προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη “για πολιτικούς λόγους”, ιδίως την πολιτική της Ουγγαρίας όσον αφορά τη μετανάστευση και την αντίστασή της στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε το πάγωμα κεφαλαίων 13 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, επικαλούμενη κυρίως τα προβλήματα στη χώρα που αφορούν τη διαφθορά.

Η Κομισιόν επέλεξε αυστηρό τόνο έναντι του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού, κι αυτό παρά τον “εκβιασμό” για τον οποίο κατηγορείται ο κ. Όρμπαν: η Βουδαπέστη απειλεί να εμποδίσει τα κοινά σχέδια για τη χορήγηση βοήθειας 18 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία και για τον εναρμονισμένο ελάχιστο φόρο στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Πιεζόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη, που έχουν προθεσμία ως την Δευτέρα 19η Δεκεμβρίου για να αποφανθούν, την αναστολή της εκταμίευσης ποσού 7,5 δισεκ. ευρώ από το ταμείο συνοχής στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2021-2027.

Η Κομισιόν εξάλλου αποφάσισε να επικυρώσει το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού (5,8 δισεκ.) που υπέβαλε η Βουδαπέστη μεν, αλλά συνδέοντάς το με 27 όρους, που συμπεριλαμβάνουν 17 μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του χθες στην ουγγρική κρατική ραδιοφωνία, ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε “τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες” ότι ανέβαλαν την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ουγγαρίας για “προφανείς πολιτικούς λόγους”.

“Σε κάποια θεμελιώδη ζητήματα, υπάρχει απόκλιση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας (…) γι’ αυτόν τον λόγο (στις Βρυξέλλες) δεν αρέσει η ουγγρική κυβέρνηση”, επιχειρηματολόγησε ο κ. Όρμπαν.

Οι Βρυξέλλες “απαιτούν το άνοιγμα των συνόρων μας στους μετανάστες, αλλά δεν θα το κάνουμε αυτό, να εισαγάγουμε στα σχολεία μας τη σεξουαλική προπαγάνδα τους, αλλά δεν θα το κάνουμε ούτε αυτό”, είπε. Ακόμη, “απαιτούν την άνευ όρων υποστήριξή μας στις κυρώσεις και στον πόλεμο (εναντίον της Ρωσίας), αλλά δεν θα το κάνουμε ούτε κι αυτό”, προειδοποίησε.

“Παρότι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες είναι άδικοι έναντι της Ουγγαρίας, θέτοντας συνεχώς νέους όρους, θα κάνουμε προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία” με την ΕΕ, συμπλήρωσε ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη πάντως η Βουδαπέστη ήθελε η αντίδρασή της να έχει πιο εποικοδομητικό τόνο. “Θα εφαρμόσουμε τα επιπρόσθετα μέτρα που ζητήθηκαν και το 2023 δεν αμφιβάλλουμε πως θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν”, διαβεβαίωσε ο ούγγρος διαπραγματευτής Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Πηγη: -

Related posts

Ουκρανία: Δεν προγραμματίζεται αναστολή της εξαγωγής σιτηρών από την Οδησσό

admin

Η Τζιλ Μπάιντεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινωμάτων

admin

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα

admin

Ιταλία: Οι προβλέψεις για τη νέα κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μελόνι – Μπερλουσκόνι

admin

Τραμπ: Δήλωνε ζημιές για να γλιτώνει φόρους εισοδήματος

admin

Bloomberg: Το Κρεμλίνο ξεκίνησε να επιτρέπει στα κρατικά μέσα να λένε κάποιες αλήθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Welt: Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είναι ο “δεύτερος Όρμπαν της Ευρώπης” και βάζει την ΕΕ σε δίλημμα

admin

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε αμοιβή 315.000 ευρώ για μια ομιλία του στις ΗΠΑ

admin

Η Generali σχεδιάζει να πουλήσει ιταλικό χαρτοφυλάκιο ασφάλισης ζωής ύψους 20 δισ. ευρώ

admin