Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Όλοι οι δρόμοι της Τουρκίας οδηγούν στο ΔΝΤ, λένε οικονομολόγοι

Η Τουρκία ενδέχεται να εξαναγκαστεί σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω λαθών πολιτικής και χαμηλών χρηματοοικονομικών πόρων, ανέφεραν οικονομολόγοι  την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα Dünya.

Η Τουρκία πρέπει να επιδιώξει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τους μεγαλύτερους χορηγούς του ΔΝΤ, για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία δανείου, δήλωσε ο Refet Gürkaynak, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας και πρώην οικονομολόγος στο Federal Reserve Board.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, καθιστώντας τα ανεφάρμοστα και η Τουρκία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και το απαραίτητο κεφάλαιο για τη χρηματοδότησή του, δήλωσε ο Gürkaynak.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε να εκτελέσει οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις για την Τουρκία μετά την νέα αντικατάσταση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και την πρόσληψη νέου υπουργού Οικονομικών στη θέση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Ερντογάν έκανε τις αλλαγές μετά την πτώση της λίρας, η οποία κατέγραψε διαδοχικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα έκτοτε έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 15% από 10,25% για να βοηθήσει στη διακοπή της πτώσης του νομίσματος, της “δολαριοποίησης” και για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που θα βάλει ορισμένες εταιρείες σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, οδηγώντας σε πτώχευση και αυξημένη φτώχεια, δήλωσε ο Uğur Gürses, πρώην κεντρικός τραπεζίτης και αρθρογράφος επί της τουρκικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 14% το Νοέμβριο, το υψηλότερο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την Αργεντινή.

Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους δυτικούς συμμάχους της έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις για διμερείς διαφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα και τις παράνομες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε ύδατα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

Οι διενέξεις της Τουρκίας προς μεγάλες δυτικές δυνάμεις κάνουν την οικονομική κατάσταση πιο δύσκολη και αυτές οι χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι για να αποφασίσουν για οποιοδήποτε πρόγραμμα δανείου, δήλωσε ο Gürses, σύμφωνα με την εφημερίδα Dünya.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Η Δανία χαλαρώνει το λοκντάουν ανοίγοντας εκ νέου τα σχολεία για τους μικρότερους μαθητές

banksnews

Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα: Τέλος η ‘συγκυβέρνηση’ – Αποχώρησε ο Οζερσάι

banksnews

Γαλλία: 30 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για κορονοϊό

banksnews

Ιορδανία: Πάνω από 8.900 κρούσματα κορονοϊού και 69 θάνατοι σε 24 ώρες

banksnews

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Έκκληση του γγ του ΟΗΕ να σταματήσουν οι συγκρούσεις

banksnews

Κίνα: Τουλάχιστον 12 νεκροί από έκρηξη σε τμήμα αγωγού φυσικού αερίου

banksnews

Ζημιές για το 2020 ανακοίνωσε η Airbus

banksnews

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία

banksnews

Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν “σαφείς κόκκινες γραμμές” με την Μόσχα

banksnews