Image default
ALPHA BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ψάλτης: Προχωράμε αποφασιστικά για μείωση NPEs και στήριξη της οικονομίας

Την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο, μετά τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις, που έγιναν λόγω πανδημίας, δήλωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης.

Ήδη η τράπεζα έχει εκκινήσει εκ νέου την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 10,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές, προσδοκώντας ότι θα λάβει δεσμευτικές προσφορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα εισέλθει στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της συναλλαγής εντός του έτους.

«Προχωράμε στην αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αξιοποιώντας την υψηλή μας κεφαλαιακή επάρκεια», δήλωσε ο Βασίλης Ψάλτης, επισημαίνοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση, η τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της και στη στήριξη των επενδύσεων. Στο παραπάνω πλαίσιο, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης, θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο τρίτος άξονας του στρατηγικού σχεδίου, η προσαρμογή, δηλαδή, του επιχειρηματικού μοντέλου, τρέχει ταχύτερα από όλους τους υπόλοιπους καθώς η πανδημία επέβαλε να υλοποιηθούν άμεσα κάποιες από τις δράσεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, έχουν σχεδιαστεί 20 μεγάλες δράσεις γύρω από τις οποίες θα ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός μετασχηματισμού, ενώ ένα εξειδικευμένο Transformation Office θα φροντίζει για την έγκαιρη υλοποίηση.

Η ψηφιακή agenda παραμένει μεταξύ των πιο σημαντικών προτεραιοτήτων και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Το 93% και πλέον των εγχρήματων συναλλαγών των πελατών της Alpha, τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν εκτός καταστημάτων. Οι μισές εξ αυτών μέσω των αμιγώς ψηφιακών εργαλείων web και mobile banking.

Αναφερόμενος στις φετινές επιδόσεις, ο CEO της Alpha εκτίμησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα σημειώσουν οριακή αύξηση έναντι του 2019, συνεπεία της επαναμόχλευσης του ισολογισμού και της συνεχούς βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της φετινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα της αύξησης της περιμέτρου των αποδεκτών κατηγοριών ενεχύρων για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η Alpha αύξησε την άντληση ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTRO ΙΙΙ στα 11,9 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ (Πρόγραμμα TLTRO II).

Ελαφρώς μειωμένη αναμένεται να είναι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψάλτη, και η κερδοφορία χρήσης, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης για το πού θα διαμορφωθεί το cost of risk (180 με 190 μ.β).

Related posts

Νέα πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων από τη doValue

banksnews

Χρ. Μεγάλου: Στόχος η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπεράσει το 10%

banksnews

Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Υποχρεωτικές άδειες στους αρνητές εμβολίων

banksnews

ΟΤΟΕ: Οι αντεργατικές πολιτικές προκαλούν τις απεργίες

NEWSROOM

Alpha Bank: Πουλάει «κόκκινα» δάνεια 800 εκατ. ευρώ

banksnews

Πειραιώς: Στο “σφυρί” συμβάσεις Leasing 535 εκατ. ευρώ

banksnews

Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση

banksnews

Alpha Bank: Η Α.Χ. Σακελλαρίου νέο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής

banksnews

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης»

banksnews