Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χ.Α.: Συγχρονίζεται με το θετικό momentum των διεθνών αγορών

Χ.Α.: Συγχρονίζεται με το θετικό momentum των διεθνών αγορών

Το σκηνικό αυξημένων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ολοκλήρωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος τον κύκλο του, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Με τις αναταράξεις των διεθνών αγορών να αφήνουν αλώβητο το ελληνικό χρηματιστήριο, το Γενικό Δείκτη να «αρνείται» να οπισθοδρομήσει, την περιοχή των 765 μονάδων να κινητοποιεί τα αγοραστικά αντανακλαστικά και τη συναλλακτική υποτονικότητα να συμβάλει στην ανθεκτικότητά του.

Η ψήφιση του νέου ευμεγέθους πακέτου στήριξης ύψους $1,9 τρις από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, επανέφερε την ευφορία στη Wall Street. Την ίδια ώρα, η ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ που αναφέρθηκε σε «αποτροπή της αύξησης του κόστους δανεισμού»  επαναφέρει την ηρεμία στην αγορά ομολόγων, παρά την αποκάλυψη ότι οι διχογνωμίες στους κόλπους της ΕΚΤ οδήγησαν σε μειωμένες αγορές την περασμένη εβδομάδα. Με τα δεδομένα αυτά, αποκαταστάθηκε το θετικό momentum των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι κατά κανόνα μήνας αρνητικών επιδόσεων  στις δύο από τις τρεις χρονιές τις τελευταίες δεκαετίες, διαμορφώνονται φέτος ενδείξεις για διάψευσή τους. Το θετικό momentum των διεθνών αγορών συνιστά τον πρώτο εμφανή λόγο. Η προσδοκία για ολοκλήρωση του κύκλου των lockdown μετά τα μέσα του μήνα και η έναρξη της προετοιμασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη συνέχεια συνιστά το σημαντικότερο λόγο, με την οικονομία να συνεχίζει προσώρας να βρίσκεται σε καθεστώς οιονεί  διασωληνομένου ασθενούς.

Αρκεί να μνημονευθεί ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που συνωστίστηκαν για να ενταχθούν στο καθεστώς του 5ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπέρασε  τις 720 χιλ. επί συνόλου 830 χιλ. ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των ετήσιων  κρατικών ενισχύσεων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προς τους πληττόμενους του ιδιωτικού τομέα ανήλθε σε €27 δις.

Ενόψει των παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλεί τα επερχόμενα καλύτερα για την ελληνική οικονομία μετά το 1ο τρίμηνο 2021. Με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της κίνησης υπέρβασης των 800 μονάδων του Γ.Δ. και μηδενισμού των απωλειών από την αρχή του έτους σε επίπεδο Γ.Δ., ενώ σύντομα το ίδιο θα συντελεστεί και για τον τραπεζικό δείκτη  καθώς οι ξένοι οίκοι αναφέρονται θετικά στη συντελούμενη επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων και επομένως της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Ένας τρίτος λόγος που συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας κατά το Μάρτιο, σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης ικανοποιητικού κλίματος για τη διενέργεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έχουν αναγγελθεί (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς κυρίως) αλλά και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank), προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Με την τεχνική εικόνα να συνηγορεί στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις και  την περιοχή στις 840μονάδες να συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γ.Δ.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Wall Street
 • τραπεζικός κλάδος
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

  Related posts

  Mytilineos: «Πράσινο φως» στην απορρόφηση των Δέλτα Ενεργειακή και ΜΟΒΑΛ

  banksnews

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έκδοση «επενδυτικού» ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ

  banksnews

  Νέα τεχνοκρατική διοίκηση στα ηνία της ΕΥΑΘ

  banksnews

  Υποβάθμιση της Fourlis σε neutral από την Optima Bank

  banksnews

  Μπροστά στην κομβική υπέρβαση το Χρηματιστήριο

  banksnews

  Ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Lamda

  banksnews

  Σε ιστορικό υψηλό οι ευρωπαϊκές μετοχές με το βλέμμα στο εμπόριο

  banksnews

  ΓΕΚΕ: Καμία εντολή αγγελίας για το President

  banksnews

  Ζαχαράκης (Fast Finance): Η ΔΕΗ και το στοίχημα των 900 μονάδων

  banksnews