Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χ.Α.: Με το βλέμμα προς τις 900 μονάδες

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών τόσο για την οικονομία όσο και το χρηματιστήριο. Ωστόσο, ενόψει του Αυγούστου η παραδοσιακή θερινή ραστώνη έχει κάνει την εμφάνισή της συμβάλλοντας στην υποχώρηση των συναλλαγών και κάτω από 60 εκ. ευρώ ημερησίως. Με τη νέα κυβέρνηση όμως να κινείται πολυμέτωπα στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο εισάγεται επειγόντως προς ψήφιση στη Βουλή και τις παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία (από το Ελληνικό και τον Ελληνικό Χρυσό μέχρι την Creta Farm) να συνιστούν μια καθημερινότητα με πυκνή και ουσιαστική ειδησεογραφία, καθώς διαφαίνεται ότι οι διοικήσεις πολλών φορέων του ιδιωτικού τομέα επαναφέρουν τη δρομολόγηση αναπτυξιακών σχεδιασμών.

Κομβική σημασία για την δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στην οικονομία έχει ασφαλώς το τραπεζικό σύστημα που καλείται να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να επιταχυνθεί προηγουμένως η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαδικασία που αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα. Με τα σχήματα που είναι ήδη σχεδιασμένα, τις τιτλοποιήσεις και το φορέα ειδικού σκοπού της ΤτΕ να τυγχάνουν σύντομα των εγκρίσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές. Επομένως, ο τραπεζικός κλάδος καλείται στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή εξελίξεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές  θα ακολουθήσουν εκείνες του ενεργειακού κλάδου να έχουν ειδικό βάρος. Όπως η ΔΕΗ ενόψει της υλοποίησης σχεδίου εξυγίανσης και σταθεροποίησης των μεγεθών της που καλείται να εφαρμόσει η νέα διοίκηση και τα ΕΛΠΕ ενόψει πιθανών εξελίξεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη και η κινητικότητα μετοχών της περιφέρειας που ήδη καταγράφεται, επιβεβαιώνοντας ότι επεκτείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από κοινού με τη διάθεση ανάληψης αυξημένων επενδυτικών κινδύνων από τους επενδυτές.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γ.Δ. βλέπει πλέον τις 900 μονάδες ως ένα εφικτό στόχο, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανολογούμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 2/8 από τον οίκο Fitch. Παράλληλα, η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στην περιοχή του 2% ανοίγει το δρόμο για μια νέα έκδοση πολυετούς τίτλου και την υλοποίηση του σχεδιασμού αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Όμως, το βεβαρημένο από γκρίζες ζώνες διεθνές περιβάλλον, είναι δυνατό να απειλήσει ή και να ακυρώσει την αυτόνομη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου! Με το γεωπολιτικό κίνδυνο, στο Περσικό Κόλπο αλλά και στο Αιγαίο να κλιμακώνεται. Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα να μην ολοκληρώνονται. Την ύφεση να απειλεί τη γερμανική οικονομία όπως επισημαίνουν τα εγκυρότερα ινστιτούτα και το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit πιο πιθανό από ποτέ με την παρουσία του Μπόρις Τζόνσον στη Πρωθυπουργία. Γι’ αυτό άλλωστε η Federal δύσκολα θα αποφύγει την απόφαση μείωσης των επιτοκίων της στην συνεδρίαση της 31/7, ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα προβεί πιθανότατα σε ανακοινώσεις επανόδου της ποσοτικής χαλάρωσης το Σεπτέμβριο. Με τις διεθνείς αγορές να παραμένουν σε πλήρη απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνων και την τιμή του παραδοσιακού επενδυτικού καταφυγίου, του χρυσού, να αναρριχάται πάνω από τα $1400…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Related posts

INTRALOT: Εντείνει τις προσπάθειες για συμφωνία με τους ομολογιούχους

banksnews

Forthnet: Οι διαπραγματεύσεις με την United Group εναπόκεινται στις τράπεζες

banksnews

Κατ’ αρχήν θετική ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής»

banksnews

ΑΝΕΚ: Στο 28,12% το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς

banksnews

Flexopack: Αύξηση 62% στα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου

banksnews

Prodea Investments:Οι πρώτες επενδύσεις που έκανε με το πράσινο ομόλογο

banksnews

Η κατάταξη των ΑΧΕΠΕΥ τον Αύγουστο

banksnews

Fourlis: Γεμίζουν τα ράφια στην ΙΚΕΑ-Νέα αλυσίδα με προϊόντα υγείας

banksnews

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

banksnews