Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Χ. Ακάρ: Τα νέα όπλα της Ελλάδας είναι παρά πολλά για “κανονική άμυνα”, αλλά “λίγα για την Τουρκία”

Σε σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet . Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει να επιλύσει όλες τις διαφορές με τη γειτονική χώρα μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει πρόσφατα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, ο υπουργός δήλωσε “Νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για την κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία”.

Η Τουρκία δεν έχει μαξιμαλιστικές βλέψεις και δεν έχει βλέμμα στα εδάφη καμίας χώρας, αλλά ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και συνταξιούχοι διπλωμάτες και στρατιώτες συνεχίζουν να προκαλούν τον ελληνικό λαό εναντίον της Τουρκίας, σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι η υποστήριξη των τελευταίων στο YPG στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα μεταξύ των δύο συμμάχων μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ΗΠΑ είναι το YPG (Κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία). Όμως τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου”, δήλωσε ο  Ακάρ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το YPG δεν διαφέρει από το PKK, μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, είπε ο Ακάρ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το γεγονός είναι επίσης γνωστό στην Ουάσιγκτον.

“Πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για χάρη της φιλίας και της συμμαχίας. Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να το καταλάβουν αυτό το συντομότερο δυνατό και να μειώσουν τη βοήθεια και την υποστήριξη, ειδικά όπλα και πυρομαχικά”, δήλωσε.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση επειδή η Ουάσιγκτον συνεχίζει τη συνεργασία με το YPG στον αγώνα κατά του ISIL στη βόρεια Συρία. Οι ΗΠΑ λένε ότι συνεργάζονται με τους SDF, των οποίων το κύριο συστατικό είναι το YPG, και τονίζουν ότι πρόκειται απλώς για μια αντιτρομοκρατική τακτική κίνηση.

Με τους φόβους ότι το YPG θα δημιουργήσει έναν τρομοκρατικό διάδρομο στα νότια σύνορά της, η Τουρκία πραγματοποίησε τέσσερις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της και τους πολίτες της από τους τρομοκράτες.
“Η στάση μας για το PKK/YPG είναι ξεκάθαρη. Όπου κι αν είναι ο τρομοκράτης, αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης”, είπε ο υπουργός Άμυνας, δεσμεύοντας ότι όλοι –ακόμη και οι υποστηρικτές αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα το δουν στο μέλλον.
Άλλα θέματα στο τραπέζι με τις ΗΠΑ αφορούν περισσότερο τη συνεργασία και τα προβλήματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων της Τουρκίας να προμηθεύσει 40 F-16 από τις ΗΠΑ καθώς και την απέλασή της από το κοινό σχέδιο F-35 λόγω της ανάπτυξης ρωσικών Συστήματα αεράμυνας S-400.

Οι συνομιλίες σχετικά με την επίσημη έκκληση της Τουρκίας για αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τους υπάρχοντες στόλους της εξελίσσονται με θετικό τρόπο, ενημέρωσε ο Ακάρ, τονίζοντας: “Αυτό θα συμβάλει επίσης στην [ασφάλεια] του ΝΑΤΟ. Εάν η Τουρκία είναι ισχυρή, το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης ισχυρό. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του ΝΑΤΟ. Ρωτάμε τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ τι θα συμβεί εάν αποτρέψετε την ισχύ της Τουρκίας μέσω άμεσων ή έμμεσων εμπάργκο”.

Οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 γίνονται σε άλλη οδό, είπε ο υπουργός, και ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί είτε στα τέλη Ιανουαρίου είτε στις αρχές Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

“Έξι F-35 που παράγονται για την Τουρκία φυλάσσονται σε υπόστεγα. Τα συζητάμε επίσης”, ενημέρωσε. Η Τουρκία λέει ότι πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο κοινό πρόγραμμα μαχητικών F-35 και ζητά να επιστραφεί είτε σε μετρητά είτε μέσω της πώλησης νέων F-16.

Related posts

Μόσχα: Νωρίς να εκτιμηθεί η ανταπόκριση της Δύσης στις προτάσεις μας

banksnews

Σλοβενία: Αρνητές του κορονοϊου εισέβαλαν στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης

banksnews

Γερμανία: Σε πλήρη εξέλιξη η ανάκαμψη της οικονομίας λέει το υπ. Οικονομίας

banksnews

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει αργή πτώση του πληθωρισμού ως το 2023

banksnews

Πρόεδρος σε ΜΚΟ που καταπολεμά το ρατσισμό και την ξενοφοβία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

banksnews

Η Φινλανδία “ισορροπούσε” μεταξύ Δύσης και Μόσχας για δεκαετίες – Αυτό μπορεί σύντομα να τελειώσει

banksnews

Γερμανία: Πάνω από 8.000 εργατικά συμβούλια επιχειρήσεων ζητούν ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους

banksnews

Ρωσία: 25.766 νέα κρούσματα και 726 νεκροί

banksnews

Ισπανία: Πεντακόσιοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα της χώρας

banksnews