Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Aθηνών: Πέρασε τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Με κέρδη 2% οι τράπεζες

Άνω των 870 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 5 Μαΐου- βρέθηκε σήμερα το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο έλαβε ώθηση από το θετικό momentum που καλλιεργείται το τελευταίο διήμερο στον τραπεζικό κλάδο. Οι προσδοκίες δε, για τα εταιρικά μεγέθη αποτελούν έναν επιπλέον «σύμμαχο», καθώς συνιστούν τον «σπόρο» για την καλλιέργεια ενός εδάφους πρόσφορου για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ωστόσο, το μεσο-μακροπρόθεσμο περιβάλλον παραμένει αρνητικό, με αποτέλεσμα κάθε άνοδος να δημιουργεί ευκαιρίες για πωλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,15% και ενισχύθηκε στις 873,37 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (863,41 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 864,55 έως 876,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 68 εκατομμύρια ευρώ.

Με όχημα τις τράπεζες

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να «χτίσει» ένα ανοδικό momentum, αξιοποιώντας τόσο τις ελκυστικές τιμές (ως απόρροια της πρόσφατης πτώσης) όσο κυρίως τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα. Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank και Εθνική) θα δημοσιεύσουν τα οριστικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία -εκτός απροόπτου- θα καταδείξουν την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας.

«Στο βαθμό που εδραιωθεί η εμπιστοσύνη προς τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, είναι πιθανό να επανέλθει η προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 890 – 900 μονάδων, με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας αυτή τη φορά» εκτιμά, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής αναλύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος «ποντάρει» αρκετά στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

Σε συνδυασμό δε, με τα σενάρια για επικείμενο «λευκό καπνό» στα deals για την Τέρνα Ενεργειακή (απόκτηση μετοχών από τη Macquarie) και την Intrakat (συνεργασία με την BC Partners στον κλάδο των -), καλλιεργείται σταδιακά ένα πρόσφορο έδαφος για ορισμένες επιλεκτικές αγορές, οι οποίες μπορούν να «ανεβάσουν» τον Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το μεσο-μακροπρόθεσμο περιβάλλον παραμένει προβληματικό. Πληθωρισμός – ρεκόρ, υψηλό ενεργειακό κόστος, αυξημένα επιτόκια κεντρικών τραπεζών, μεγαλύτερο κόστος δανεισμού και αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης συνθέτουν ένα αρνητικό τοπίο, το οποίο περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο και δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις» στους αγοραστές.

Γι’ αυτό τον λόγο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ένα συγκεκριμένο χρηματιστηριακό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο την κάθε ανοδική κίνηση διαδέχεται μια αντίστοιχη πτωτική, με τους επενδυτές να σπεύδουν αμέσως να ρευστοποιήσουν και να κατοχυρώσουν τα αποκτηθέντα κέρδη.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, κάτι που διατηρεί την καθοδική τάση στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης, εξάλλου, κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να βρίσκονται στις 850 – 830 μονάδες και τις επόμενες αντιστάσεις να συναντώνται στις 880 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο 0,58% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,59%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,91%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,58%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 31.950 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,2% εν όψει της δημοσίευσης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν άνω των 110 δολαρίων, εν μέσω των πιέσεων στα επίπεδα της προσφοράς. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI αυξάνονται στο 0,65% και τα 110,49 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο 0,68% και τα 114,32 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,83% και τα 1.849 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα


Άγιον Όρος: Επίσκεψη Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου με βαρύνουσα σημασίαΑυτός είναι ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο του ΤέξαςSurvivor: Χαμός στην «τυφλόμυγα» με Κωνσταντίνο Εμμανουήλ να… αλλάζει ομάδα – Δείτε βίντεο

Related posts

Εξοικονομώ ΙΙ για την Αττική: Σε 95 λεπτά δεσμεύτηκαν τα 55,7 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού

banksnews

Κομισιόν: 2,54 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE – 14,1 δισ. σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεταβλητότητα και οριακές απώλειες

banksnews

ΑΑΔΕ: «Βροχή» από λουκέτα στα νησιά -Σε πριβέ κλαμπ γνωριμιών, κοσμηματοπωλείο, γνωστό εστιατόριο

banksnews

Αναδρομικά: Κατατέθηκε ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά

banksnews

Aegean: Προχωράμε βασιζόμενοι κυρίως στις δικές μας δυνάμεις και τους ανθρώπους μας

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 1,01% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

banksnews

Συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με την Google για την ψηφιακή κατάρτιση ανέργων

banksnews

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Διπλή ενίσχυση τα Χριστούγεννα για 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά

banksnews