Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: «Κλειδί» η διάσπαση των κοντινών αντιστάσεων των 1.452 μονάδων

Χρηματιστήριο: «Κλειδί» η διάσπαση των κοντινών αντιστάσεων των 1.452 μονάδων

Σημαντική η σημερινή (10/7) συνεδρίαση που θα δείξει εάν η χθεσινή αυτονόμηση του ΧΑ (ΓΔ 1451 0,02%) σε σχέση με την βύθιση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν συγκυριακή ή μπορεί να είναι η απαρχή ενός νέου ανοδικού κύματος μετά την δίμηνη νηνεμία.

Η αλήθεια είναι ότι την εικόνα στην Ευρώπη λίγο πολύ την περιμέναμε μετά και τα ερωτηματικά και τις αβεβαιότητες που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, όμως η ταχύτητα εναλλαγής συναισθημάτων και προσήμων ειδικά στην γαλλική αγορά εξέπληξε τους περισσότερους.

Τα χθεσινά κλεισίματα στις αγορές (Cac -1.56% , Dax -1.28% Ibex -1.12% κα) ανέδειξαν την σημαντικότητα της γαλλικής οικονομίας στο σύνολο της ΕΕ αλλά και την αλληλεξάρτηση των αγορών αφού τα πάντα πλέον ορίζονται όχι μόνο σε απόλυτες αλλά κυρίως σε συγκριτικές αποτιμήσεις.

Σε αυτό το κλίμα και με τον γαλλικό δείκτη να έχει γυρίσει σε ζημιές από την αρχή του χρόνου (Cac -0.46%) υπάρχει ακόμα σοβαρή διαφοροποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, με την ελληνική στις πρώτες θέσεις με απόδοση 12,2% κάτι που δείχνει μεν την δυναμική της, από την άλλη, όμως, την καθιστά και ευάλωτη σε περίπτωση γενικευμένου γυρίσματος στις αγορές εφόσον οι περισσότερες θέσεις είναι ακόμα κερδοφόρες.

Στα θετικά που πρέπει να κρατήσουμε από την χθεσινή ημέρα (αλλά και να παρατηρήσουμε σήμερα) ήταν η συμπεριφορά 4 μετοχών που ξεχώρισαν τόσο σε απόδοση όσο και σε όγκο συναλλαγών και αναφερόμαστε στις ΟΠΑΠ 2,67% με επαναφορά πάνω από την ετήσια αντίσταση των 15,10, την ΔΕΗ 2,72% σε υψηλό μήνα, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 2,14% σε ιστορικό υψηλό και τέλος τον ΟΤΕ 1,16% όχι τόσο επειδή θαμπώνει με την απόδοσή του όσο επειδή είναι πλέον σαφές ότι κάτι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα στην συμπεριφορά του και έχει βάλει στόχο την ετήσια αντίσταση των 14,95.

Εμπειρικά, βέβαια, καμία κίνηση στην αγορά δεν έγινε χωρίς την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου (που σταθμίζει και το 27% του ΓΔ) , με την χθεσινή αδυναμία αντίδρασης (κλείσιμο ΔΤΡ -1,06% σε χαμηλό ημέρας) να μην δίνει θετικά σήματα.

Η ΠΕΙΡ (3,682 -1,07%) βγήκε χθες στην αγορά με έκδοση νέου πράσινου 5ετούς Ομολόγου 400-600 εκ. (λογικά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες) και είναι η πρώτη που από σήμερα θα έχει κομμένο το μέρισμα (0,06/μετοχή).

Χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται και οι ΜΠΕΛΑ (1/μετοχή) και ΕΛΠΕ (0,60/μετοχή) κάτι που θα «επιβαρύνει» τον δείκτη (βάσει στάθμισης) κατά περίπου -0,35%.

Από επιχειρηματικές ειδήσεις και εξελίξεις σημειώνουμε τις δηλώσεις Εξάρχου για τον 5ο τραπεζικό πόλο που δημιουργείται από την σύμπραξη Attica Bank & Παγκρήτιας τράπεζας με δύναμη πυρός καταθέσεις 10 δισ. ευρώ και την ανάληψη από την Cenergy νέου έργου από την Woodside Energy στον Κόλπο του Μεξικό για καλώδια 118 χλμ.

Σε τεχνικό επίπεδο το πλέον σημαντικό παραμένει η διάσπαση των κοντινών (αλλά κρίσιμων) αντιστάσεων των 1452 μονάδων και η βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας που είναι απαραίτητη για την αυτόνομη πορεία του ΧΑ.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 

#χρηματιστήριο #ΜΟΝΑΔΕΣ #μετοχές

Related posts

Attica Bank: Αυξήθηκε στο 72,5% το ποσοστό του ΤΧΣ

admin

Trade Estates: 1η Νοεμβρίου η ΔΣ για είσοδο στο Χρηματιστήριο

admin

Στα top picks της JP Morgan η Alpha Bank

admin

Alumil: Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 7% το 2023

admin

Lamda: Eγκρίθηκε η κοινή διάσπαση της θυγατρικής Lamda Olympia Village

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Oμαλότερη κατανομή δόσεων-ευνοϊκότεροι χρηματοοικονομικοί όροι σε δύο δάνεια

admin

Ελ. Βενιζέλος: Στα €8,2 η τιμή διάθεσης-Η κατανομή των μετοχών

admin

Η Euroxx αρχίζει την κάλυψη της Lamda Development

admin

Μεταξύ €6,4-€7,2 η τιμή διάθεσης των μετοχών της Optima Bank

admin