Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Η χρονιά που σώθηκε λόγω Νοεμβρίου-Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το 2021

Χρηματιστήριο: Η χρονιά που σώθηκε λόγω Νοεμβρίου-Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το 2021

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει το 2020 με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε μία χρονιά που έδειχνε καταστροφική για την αγορά μετοχών. Η πανδημία διέλυσε μετοχές και κεφαλαιοποιήσεις ειδικά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020. Όμως ο φετινός Νοέμβριος ήταν καταλυτικός αφού από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε επίδοση που το κατέταξε σε παγκόσμιο πρωταθλητή ( 29,4% για το Γ.Δ. το Νοέμβριο) του μήνα με ιστορικό ρεκόρ 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων !

Ακριβώς 23 χρόνια ή 284 μήνες πίσω, στον Απρίλιο του 1997!!! θα πρέπει να επιστρέψουμε για να συναντήσουμε το χρηματιστηριακό ρεκόρ του 21ου αιώνα που ήταν το σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Ο γενικός δείκτης ολοκληρώνει τη χρονιά του covid-19 με μία πτώση κοντά στο -12%. Αντίστοιχες επιδόσεις είχε παρουσιάσει το 1991 (-13,12%), το 1981 (-13,41%), το 1974 (-13,28%). Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς διαμορφώνεται στα 53,397 δισ. ευρώ και απέχει κάτι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 η Αθήνα ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια μεταξύ των 99 χρηματιστηρίων του πλανήτη με ετήσια απόδοση 49,47%.

Στη διάρκεια των 249 συνεδριάσεων (υπολείπεται η σημερινή που είναι ημιαργία μέχρι τις 15.20 μ.μ.), από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση στις 24 Ιανουαρίου όταν σκαρφάλωσε στις 948,64 μονάδες. Το χαμηλότερο επίπεδο έτους σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου με το γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 484,40 μονάδες.

Για το 2021 οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε μία λέξη: μεταβλητότητα (volatility). Κανείς δεν παίρνει όρκο ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα επιφέρει γρήγορα τη κανονικότητα στις διεθνείς οικονομίες. Ταυτόχρονα μέσα στη νέα χρονιά υπάρχουν 3 σταθμοί: η ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως (stress test) των τραπεζών τον ερχόμενο Ιούλιο και οι γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο με την αφυπηρέτηση και αποστρατεία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Για το Χρηματιστήριο οι εκτιμήσεις των αναλυτών σημειώνουν ότι η άνοδος θα μοιρασθεί σε μία δεκαπεντάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζουν και την υψηλότερη ανάπτυξη (growth) ενώ έχουν μπροστά τους και επενδυτικά σχέδια. Αντίθετα για τη πλειοψηφία των μετοχών το 2021 θα είναι έτος-κρίσης για την βιωσιμότητά τους. Εάν η πραγματική οικονομία σταθεί γρήγορα στα πόδια της και οι τράπεζες διοχετεύσουν κεφάλαια πολλές εισηγμένες θα βρούνε το βηματισμό τους και θα μειώσουν τις υποχρεώσεις τους. Διαφορετικά θα απαιτηθούν σκληρές λύσεις από τις πιστώτριες τράπεζες που θα φθάσουν μέχρι και την είσοδο λευκών ιπποτών για να διασωθούν οι εταιρίες από τη χρεοκοπία.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Νοέμβριος
 • μεταβλητότητα
 • Γενικός Δείκτης
 • stress test
 • ΑΠΟΔΟΣΗ
 • εκτιμήσεις αναλυτών

  Related posts

  Τεχνική Ολυμπιακή: «Πράσινο» της ΓΣ στην επέκταση των δραστηριοτήτων

  banksnews

  Προς εκπλήρωση του «January Effect» το Ελληνικό Χρηματιστήριο

  banksnews

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δυναμική παρουσία στην Κύπρο

  banksnews

  Σταθερή εικόνα της αγοράς και προσπάθεια κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα

  banksnews

  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

  banksnews

  Νέα μεγάλη πτώση στη μετοχή της MLS

  banksnews

  Το «μενού» της συνάντησης Ζαββού με το Δ.Σ. του Σ.ΜΕ.ΧΑ.

  banksnews

  Χ.Α.: Πωλητές οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο-Εμφάνισαν εκροές €55,2 εκατ.

  banksnews

  Intrakat: Ξεπερνά τα 500 εκατ. το ανεκτέλεστο-Οι νέοι αναπτυξιακοί στόχοι

  banksnews