Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι άνω του 2%, κέρδη 4% για τις τράπεζες – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

Την καλύτερη συνεδρίαση από τις 13 Μαΐου πέτυχε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο έδωσε συνέχεια στο ανοδικό momentum του Οκτωβρίου (συνολική αύξηση κοντά στο 4%), υπερβαίνοντας αισίως και τις 820 μονάδες. Οι τράπεζες αποτέλεσαν τον μεγάλο «πρωταγωνιστή», με το ράλι των διεθνών αγορών να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά 2,35% και διαμορφώθηκε στις 823,09 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (804,19 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 810 έως 823,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά στο 4,02% και τις 535 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ανέκαμψε στο 5,7% και επανήλθε στο 1,10 ευρώ. Κατά 4,2% διευρύνθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο 0,86 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στο 4% και τα 3,14 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για το ενδιαφέρον του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας. Τέλος, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο 3,3% και το 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank 4,22% και 0,865 ευρώ Eurobank 3,32% και 0,8844 ευρώ Εθνική Τράπεζα 3,97% και 3,14 ευρώ Πειραιώς 5,77% και 1,10 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 2,57% και 1.984 μονάδες), η μετοχή της Aegean εκτινάχθηκε στο 4,5% και επιχείρησε να προσεγγίσει εκ νέου τα 4,7 ευρώ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο 3,8% και τα 17,4 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 2,5% εμφάνισαν οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development και Viohalco, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ παρουσίασαν άνοδο κατά τουλάχιστον 2%. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι ότι μόνο δύο blue chips –Jumbo και Quest Συμμετοχών– αποχαιρέτισαν τη συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ( 1,02% και 1.265 μονάδες), η μετοχή της IDEAL ξεχώρισε θετικά στο 3% και τα 3,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πλαστικά Θράκης διευρύνθηκε στο 2,5% και τα 3,7 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 76 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 29 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο

ΟΠΑΠ 2,16% 6,2 εκατ. ευρώ ΟΤΕ 2,28% 6,1 εκατ. ευρώ Πειραιώς 5,77% 4,6 εκατ. ευρώ Mytilineos 2,33% 4,5 εκατ. ευρώ Alpha Bank 4,22% 3,8 εκατ. ευρώ Jumbo -0,15% 3,5 εκατ. ευρώ Eurobank 3,32% 3,3 εκατ. ευρώ Τέρνα Ενεργειακή 3,88% 3,2 εκατ. ευρώ ΔΕΗ 2,42% 2,7 εκατ. ευρώ Εθνική Τράπεζα 3,97% 2,6 εκατ. ευρώΠρόσκαιρα βελτιωμένη η ψυχολογία των επενδυτών
Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε για τρίτη διαδοχική ημέρα την προσπάθεια… αντεπίθεσης, η οποία εδράζεται κατά κύριο ρόλο στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και στην ανάκαμψη των διεθνών αγορών -τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Τα χρηματιστήρια στο εξωτερικό, άλλωστε, συνεχίζουν να λαμβάνουν ώθηση από τα νέα στοιχήματα επί της επόμενης επιτοκιακής αύξησης της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Οι traders δίνουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στο σενάριο για μια mega παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης στην προσεχή συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11), θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός βαίνει προς κορύφωση. Κι αυτό εύλογα συμβάλλει στην επάνοδο της διάθεσης για αγορές, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος δανεισμού και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Από το εσωτερικό μέτωπο, ταυτόχρονα, οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις (over-sold) μια σειράς εισηγμένων, οι οποίες δέχθηκαν έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου (-7%), προσφέρουν πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών για τους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μεγάλες αποδόσεις. Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τα ιδιαιτέρως θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι σαφώς πιο ανθεκτικές σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ώθηση παρέχεται κι από τις ομολογιακές αποδόσεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κατέρχεται κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,588% (από 5% την προηγούμενη εβδομάδα). Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στις υπόλοιπες χώρες, με την απόδοση του γερμανικού τίτλου να υποχωρεί στο 1,896%, του ιταλικού τίτλου στο 4,203% και του αμερικανικού τίτλου στο 3,637%.

Όλα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε οι αγοραστές να επιστρέψουν δειλά – δειλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να απομακρύνεται προς ώρας από τα χαμηλά έτους των 779 μονάδων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερα καύσιμα, προκειμένου να ανακάμψει προς τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200).

Κι αυτό καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, αν αναλογιστούμε τις προκλήσεις που ακολουθούν. Ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, γεωπολιτικά ρίσκα στην Ουκρανία, σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αισίως, φόβοι για επιβράδυνση ή και ύφεση της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο 2,43% και τις 400 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 2,87%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,11%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,59% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,66%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones σημειώνει ισχυρά κέρδη κατά τουλάχιστον 600 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Δευτέρας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούν την ανοδική ορμή, χάρη στα σενάρια περί περαιτέρω μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο 2,56% και τα 85,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο 2,54% και τα 91,12 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο 0,98% και τα 1.718 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Σε υποβρύχια και τρένα τα μεταπυρηνικά όπλα του Πούτιν;Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσαν Νότια Κορέα και Ιαπωνία


Ο Κάνιε Γουέστ εμφανίστηκε σε σόου μόδας στο Παρίσι με μπλουζάκι «White Lives Matter» – Δείτε βίντεο

Related posts

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2022

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου: Τη Μ.Τετάρτη θα μπει στους λογαριασμούς το επίδομα ακρίβειας

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μέχρι και τις 31 Μαΐου η διάθεσή του, με μειωμένο συντελεστή

admin

Η Μαριάννα Λάτση αγοράζει σημαντικό ποσοστό στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

admin

Ελεύθερη η στάθμευση στα κέντρα των πόλεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

admin

Αντιπρόεδρος βενζινοπωλών: Υπάρχει πτωτική τάση στις τιμές των καυσίμων

admin

Eρευνα: 180 ημέρες του 2019 δουλεύουμε για το κράτος -Για να πληρώνουμε φόρους

admin

Ελληνικό – Experience Park: Μεγάλος αριθμός επισκεπτών με την έναρξη της λειτουργίας του

admin

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται για 12 μήνες το πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στην Υγεία

admin