Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,03%, στα €40 εκατομμύρια ο τζίρος

Στο επίκεντρο πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι μετοχές (και τα ομόλογα) των τραπεζών του ευρω-νότου, ως αποτέλεσμα αντιδράσεων της Bundesbank στο σχέδιο της ΕΚΤ για στήριξη των χωρών της νότιας Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, οι πιέσεις αποτυπώθηκαν στις

χρηματιστηριακές αγορές, μεταξύ αυτών και της Αθήνας

που ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις

805,55 μονάδες

, με οριακή πτώση σε ποσοστό 0,03%

Ωστόσο, υπήρξαν εκτεταμένες πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank με φόντο τις γερμανικές αντιδράσεις στο σχέδιο της ΕΚΤ για στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ, εμφανίζεται αντίθετος με τη δέσμευση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα στήριξη του χρεωμένου Νότου της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του περασμένου μήνα.

Οι υπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν στις 15 Ιουνίου να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα από τις χρεωμένες χώρες για να περιορίσουν τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ του κόστους δανεισμού τους και του κόστους δανεισμού της Γερμανίας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος, με τη στάση του αυτή ο επικεφαλής της Bundesbank αναβιώνει το ρήγμα μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πιέσεις ήταν σημαντικές, ωστόσο απορροφήθηκαν προς την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,72% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση κατά 0,17% (στα 2,8550 ευρώ), η Πειραιώς με πτώση σε ποσοστό 2,49% (στα 0,90 ευρώ), η Αlpha Bank στο -3,31% (στα 0,8066 ευρώ) και η Eurobank σε ποσοστό -1,31% (στα 0,8152 ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,07%, στις 1.928,16 μονάδες, ενώ στο 0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.288,25 μονάδες. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,8 εκατ. τεμάχια. Σημειωτέον πως η Wall Street είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ ( 2,92%), της Jumbo ( 2,12%), της ΕΥΔΑΠ ( 1,97%), του ΟΠΑΠ ( 1,75%) και της Σαράντης ( 1,53%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-3,56%), της Alpha Bank (-3,31%), της Πειραιώς (-2,49%), της Viohalco (-1,93%) Lamda Development (-1,91%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών ( 2,91%) και των Ασφαλειών ( 2,14%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-16,53%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,90%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 6.094.008 και 3.882.848 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Ευρωπαϊκή Πίστη με 5,051 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 4,904 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 47 μετοχές, 61 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Χαϊδεμένος 28,11% και ΕΛΒΕ 13,24%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Medicon -16,53% και Κλωστήρια Ναυπάκτου -8,76%.

Περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Ο Στιβ Τζομπς τιμήθηκε μετά θάνατον, με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Τζο ΜπάιντενΕνισχύθηκαν οι δυνάμεις για τη φωτιά στη Φωκίδα – Εκκενώθηκε προληπτικά η Μονή Προφήτη ΗλίαΠειθαρχικό έλεγχο των ιατροδικαστών που εξέτασαν πρώτοι την υπόθεση της Πάτρας παρήγγειλε ο Κώστας Τσιάρας

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Αυτά είναι τα δύο σενάρια για το μέλλον της

banksnews

Σκρέκας: Παροδική η άνοδος των τιμών ενέργειας

banksnews

Τρελά κέρδη έως και 80% από την άνοδο της αξίας των πλοίων

banksnews

Η ΓΕΝΟΠ ζητά νέα συνάντηση με Χατζηδάκη -Για το πρόγραμμα σωτηρίας της ΔΕΗ

banksnews

Ξεπερνούν τις 600.000 τα ανασφάλιστα οχήματα

banksnews

Κορωνοϊός: Έκτακτο επίδομα και ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους του Μασούτη

banksnews

Πετρέλαιο: Οι τιμές παίρνουν ξανά την ανηφόρα μπροστά στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

banksnews

Αναδρομικά: Γιατί δεν πληρώθηκαν χθες σε 30.000 δικαιούχους – Αύριο πιστώνονται στους συνταξιούχους του Δημοσίου

banksnews

Εφορία: Ηλεκτρονικοί έλεγχοι όλων των δαπανών μας φέτος, μέσω Taxis

banksnews