Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,03%, απώλειες για τις τράπεζες

Σχεδόν αμετάβλητο έμεινε σήμερα το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο «είδε» τα πρωινά κέρδη να εξανεμίζονται και την όποια ανοδική απόπειρα να αποδεικνύεται παντελώς εύθραυστη. Άλλωστε, η διάθεση για ρίσκο παραμένει περιορισμένη, με τους επενδυτές να αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 859,79 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (860,06 μονάδες), αλλά και 12 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 857,62 έως 871,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 81,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το ανοδικό ξεκίνημα (έως σχεδόν 2%), τελικά απώλεσε -ακόμη και- το θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,44% και τις 560,83 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά -4,1% και κατήλθε στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Κοντά στο 1,6% καθορίστηκε, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε στο τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πάντως, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο 0,9% και το 0,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε οριακά στο 0,2% και τα 3,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -1,57% 0,90 ευρώ Eurobank 1,17% 0,9496 ευρώ Εθνική Τράπεζα 0,21% 3,307 ευρώ Πειραιώς -4,08% 1,07 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 2.066 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας περίπου 2,5% και οπισθοχωρώντας στα 16,6 ευρώ. Πτώση κατά 1,4% εμφάνισε και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία «προσγειώθηκε» στα 20 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo έκλεισε στο -1,7% και τα 14,9 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, δε, μειώθηκε στο -1,1% και τα 5 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε στο 5% και τα 17,7 ευρώ, ενόσω οι πληροφορίες για την έκβαση του deal με τους Αυστραλούς της Macquarie παραμένουν θετικές. Κατά 2% αυξήθηκε και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα.

Ευκαιρία για… πωλήσεις αναζητούν οι επενδυτές
Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Παρασκευής και να προσπαθήσει να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων μεγάλων απωλειών, οι οποίες έχουν «καθηλώσει» τον Γενικό Δείκτη κάτω του ψυχολογικού φράγματος των 900 μονάδων. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται διαρκώς, κάθε θετική κίνηση αποτελεί την «τέλεια ευκαιρία» για πωλήσεις από πλευράς επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για κέρδη.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η προσοχή της αγοράς στρέφεται κυρίως στις τράπεζες, καθώς Alpha Bank, Εθνική και Eurobank θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βελτιωμένη εικόνα των δεικτών κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, η 14η αξιολόγηση των θεσμών, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για δημοσιονομική ευελιξία και το 2023, είναι πιθανό να παράσχουν έναν θετικό τόνο στο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν στο προσκήνιο. Η αισθητή επιβράδυνση της ανάκαμψης θεωρείται δεδομένη, με την αμερικανική οικονομία να «βλέπει» ακόμη και τον κίνδυνο της ύφεσης. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα σε ενέργεια, logistics και πρώτες ύλες «συντηρούν» το πληθωριστικό φαινόμενο, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να «κόψουν» τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, διατηρώντας την αρνητική τάση στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης δε, κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να βρίσκονται στις 850 – 830 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις να συναντώνται στις 880 – 900 μονάδες.

Περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμεραΕπιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»

Θρίλερ με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Όρος η εδαφική ακεραιότητα λέει ο Ζελένσκι

Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα – Έρχεται «μίνι» καύσωνας

Related posts

Αναστολές Μαΐου: Πώς θα δηλώνονται από σήμερα και με ποια κριτήρια

banksnews

Αποζημιώσεις ενοικίων: Αναζητούνται 26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς IBAN για να πληρωθούν

banksnews

Υπουργείο Εργασίας: Άδεια πατρότητας με αποδοχές το πρώτο μέτρο για το δημογραφικό

banksnews

Σε νέα εποχή το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ μετά την επένδυση της JTI

banksnews

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με «βουτιά»

banksnews

Η Gazprom κόβει από αύριο το φυσικό αέριο στην Ολλανδία

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος στο επίπεδο των 920 μονάδων

banksnews

e-ΕΦΚΑ: Στη «μάχη» των εκκρεμών συντάξεων άλλοι 154 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι

banksnews