Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξέφρενο μετεκλογικό ράλι άνω του 6% – «Πάρτι» και νέο ιστορικό υψηλό

Με ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο ήταν το ισχυρότερο από τον Νοέμβριο του 2020, υποδέχθηκε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

την εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, χαιρετίζοντας τη διαφαινόμενη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης -έστω κι αν απαιτούνται δεύτερες κάλπες (πιθανώς στις 25/6).

Με τον πολιτικό κίνδυνο να εξανεμίζεται, επομένως, η ελληνική αγορά σκαρφάλωσε, όπως και αναμενόταν, σε νέα υψηλά 9ετίας (από τον Ιούλιο του 2014), καθώς οι traders επέλεξαν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο και οι ξένοι έσπευσαν να επαναξιολογήσουν τα ελληνικά assets.

Από τους μεγάλους ωφελημένους ήταν αναμφισβήτητα οι μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ, οι οποίες έλαβαν τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση από την επιτευχθείσα πολιτική σταθερότητα. Από κοντά ακολούθησε και η Mytilineos, η οποία ξεπέρασε σε αξία το όριο των 4 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 6,09% και αναρριχήθηκε στις 1.201,32 μονάδες, κερδίζοντας 69 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.132,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 80 μονάδες (από 1.137,71 έως 1.217,04 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών υπερέβη τα 359,8 εκατ. ευρώ.

Μετεκλογικό ράλι στο Χ.Α.
Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης, εκτοξεύθηκε σε νέα υψηλά 9ετίας, καθώς η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (πιθανώς στις 25 Ιουνίου), σύμφωνα με τους αναλυτές, διασφαλίζει την πολιτική συνέχεια, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, απομακρύνει τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής ασυνέπειας ή αστάθειας, ενώ φέρνει πιο κοντά την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η πρώτη ευκαιρία για την επίτευξη του μεγάλου στόχου είναι η 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επενδυτές προσδοκούν ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα καταστεί πραγματικότητα συντομότερα απ’ ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως -και σίγουρα εντός του 2023- καθώς ο κίνδυνος της πολιτικής αναταραχής έχει εξαϋλωθεί.

«Η έκβαση της κάλπης θέτει την Ελλάδα σε τροχιά εξασφάλισης της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν τα τέλη του χρόνου» εξηγεί o συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, Βολφάνγκο Πίκολι, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά assets αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης και να περιορίζεται στο 3,85%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), επίσης, αναδιπλώνονται προς την περιοχή των 140 μονάδων βάσης.

«Ο εκλογικός κύκλος ήταν το τελευταίο “βουναλάκι” για τις ελληνικές μετοχές. Με τα εμπόδια να φεύγουν, περιμένουμε μια ισχυρή επαναξιολόγηση των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει η Eurobank Equities, σε πρωινό της σχόλιο, δίνοντας τον τόνο του επενδυτικού κλίματος.

Υποστηρίζει δε, ότι οι επενδυτές θα υιοθετήσουν μια στάση ανάληψης υψηλότερου ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιο προς μετοχές, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη της Ν.Δ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το report της AXIA. «Η Ελλάδα έχει εισέλθει σ’ έναν αναπτυξιακό κύκλο κι αυτό ήδη αντανακλάται στην αγορά. Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν έναν θετικό καταλύτη για τους επενδυτές, ενώ η επίδοση του Χρηματιστηρίου μέσα στο 2023 εξακολουθεί να καθοδηγείται από το ισχυρό οικονομικό momentum, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, την ενίσχυση της κερδοφορίας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις» επισημαίνει ενδεικτικά, ξεχωρίζοντας τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική Τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s σχολιάζει ότι μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται σημαντικά πιο πιθανή μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, προσθέτοντας ότι αυτό υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «credit positive» (πιστωτικά θετικό).

Οι αγορές στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις συζητήσεις για το ανώτατο όριο χρέους. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν σταθερός στις 468 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB είναι αμελητέες. Στη Wall Street, o Dow Jones χάνει περίπου 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητες, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,21% και τα 71,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 0,07% και τα 75,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,42% και τα 1.973 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμεραΠοια «ηχηρά» ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός ΒουλήςΤι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάρρευση – Με τον Τσίπρα στις επόμενες εκλογές«Άγρια» αντιπαράθεση Χατζηνικολάου – Πετρόπουλου: Πάρτε την εκτίμηση αποτελέσματος που βγάλατε από την κοιλιά σας και κάντε την κορνίζα—–Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Related posts

Επιδόματα: Ποιοι θα πάρουν δώρο Πάσχα, διπλό ΚΕΑ και μεγαλύτερο επίδομα παιδιού

admin

Περιφέρεια Αττικής: Απαντήσεις για την επιδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

admin

e-ΕΦΚΑ: Επεκτείνεται η ασφαλιστική ικανότητα μη μισθωτών ασφαλισμένων για το ασφαλιστικό έτος 2022

admin

O οίκος αξιολόγησης R&I αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε BB+

admin

Πανάκριβο σιτάρι και τρόφιμα φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

admin

Γκαουτάμ Αντάνι: Πώς ένας πρώην… οδηγός ασθενοφόρου προσπαθεί να γονατίσει τον Ινδό μεγιστάνα

admin

Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά από την 1η Ιουνίου για πλαστικές συσκευασίες

admin

Τιμή ρεκόρ για εξαγορά ελληνικής start up – Ποια είναι η εταιρεία Instashop

admin

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις επιδοτήσεις – «Εφιάλτης» το έλλειμμα καυσίμων

admin