
H μικρή χθεσινή υποχώρηση (ΓΔ 1785 -0,29%) ουσιαστικά επιβεβαίωσε το επίπεδο τιμών με τον ΓΔ να καταγράφει ενδοσυνεδριακά νεώτερο υψηλό 15ετίας (1794) πριν το σχετικό γύρισμα.
ΕΕΕ και ΑΛΦΑ οι βασικές στηρίξεις της αγοράς , πιέσεις σε Optima, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ.
Νέα ιστορικά υψηλά σε αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΟΛΠ, ΚΡΙ) ή και χαμηλότερης (ΛΟΥΛΗ) με τα εύσημα στην νέα εισαγωγή της Qualco (QLCO) με κλείσιμο στα 6,12 12% με υψηλές συναλλαγές (2,5 εκ. τεμάχια) αλλάζοντας έτσι και την ‘μέτρια’ εικόνα από τις δύο εταιρίες που εισήχθησαν φέτος (εμφανώς καλύτερη η εικόνα στην ΑΕΜ, απογοητευτική στην ΦΑΙΣ).
Αποτελεσμάτων τριμήνου συνέχεια με τη Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) – όπως αναμενόταν – να παρουσιάζει χαμηλότερα μεγέθη από το 2024 για πολλούς και διαφορετικούς λόγους (υπολειτουργεία διυλιστηρίων, χαμηλότερα margins κα) με τα έσοδα στα 2,7 δις (-17%) , τα adj. ebitda στα 180 εκ. (-47%) και τα reported στα 122 εκ. (-65%), ενώ τα καθαρά κέδη ουσιαστικά μηδενίστηκαν στα 11 εκ. (-94%) παρομοίως και τα adjusted στα 55 εκ. (-66%). Τα ενθαρρυντικά για τον όμιλο προήλθαν από το cc όπου η διοίκηση έκανε λόγο για τα οφέλη της πλήρης ενσωμάτωσης της Elpedison αλλά και επιβεβαίωσε το guidance για ελάχιστο ebitda μέσα στο 2025 στα 700 εκ.
Η ATT από την δική της μεριά ουσιαστικά τεκμηρίωσε την μεταβαση στην νέα – βελτιωμένη – πραγματικότητα με έσοδα στα 55 εκ. ( 118%) και επαναλμαβνόμενα κέρδη στα 20 εκ ( 132%), με την καθαρή θέση της τράπεζας στα 872 εκ. και τις συνολικές καταθέσεις στα 6 δισ.
Εξαιρετική η νέα έκθεση της Morgan Stanley για την Metlen με σύσταση αγοράς και περιθώριο ανόδου 50% με τιμή στόχο στα 62 ευρώ, όντας η πρώτη που αναλύει την κατάσταση μετά το CMD του Λονδίνου αλλά και την ουσιαστική δήλωση του προέδρου και βασικού μετόχου (Ε.Μυτιληναίου) για μηδενική αμοιβή τα επόμενα τρία χρόνια και πλάνο ανταμοιβής με βάση ποσοστό (5%) στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης (σήμερα 6 δις.) την επόμενη τριετία.
Αργά το απόγευμα οι ανακοινώσεις της Fitch για την ελληνική οικονομία και το rating της χώρας, ενώ σε διεθνές επίπεδο δεν φαίνεται λευκός καπνός από Κωνσταντινούπολη σε σχέση με πιθανή συμφωνία Ουκρανίας / Ρωσίας. Η διεθνής κοινότητα παρατηρεί τέλος με επιφύλαξη τα νέα deals του PotUS που δείχνει να επιβεβαιώνει τους τίτλους που τον ακολουθούν ως δηλαδή deal maker αλλά και relationship breaker!
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης