Image default
TOP STORIES

Χ.Α.: Χτίζει δυναμική ανόδου

Με δυναμικό τρόπο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες ακολουθώντας το διεθνές κλίμα. Βασικός αρωγός της ανοδικής κίνησης ήταν ο τραπεζικός κλάδος, η συμπεριφορά του οποίου έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και την προσθήκη σε δείκτες που παρακολουθούν κυρίως διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Σταδιακά οι τρεις συστημικές τράπεζες προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης υποστηριζόμενες από την θετικότερη προοπτική που καταγράφεται στην πορεία του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου καθώς και από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην μείωση των κόκκινων δανείων. Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση επιχειρηματικών συμφωνιών (Ναυπηγεία Ελευσίνας, Cosmos, ΔΕΔΔΗΕ, Casino Ελληνικού) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό ενώ το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του με την τιμή της μετοχής να έχει ανακάμψει πλήρως ανεβάζοντας τις προσδοκίες για το τελικό ύψος της αύξησης.

Μέσα στην εβδομάδα η ομολογιακή έκδοση της Capital Product συγκέντρωσε κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ, μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ρευστότητα που σίγουρα υποδηλώνει ένα έμπρακτο ισχυρό ενδιαφέρον για αποδόσεις. Ο Οκτώβριος έχει πλέον πιθανότητες να πάρει πίσω όλο το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου (-6,3%) και με υποστήριξη από νέα (ΔΕΗ, αποτελέσματα εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες) να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα year-end rally κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις ξένες αγορές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με αργό αλλά σταθερό τρόπο έχει καταφέρει να ξεπεράσει δύσκολα και απαιτητικά επίπεδα αντίστασης οδεύοντας εκ νέου για την κορυφή των 930 μονάδων. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί αισθητά ( 54%) και αποτελούν προαπαιτούμενο παραμονής του δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Η αλλαγή στην διαγραμματική απραξία ήρθε από τις τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης των οποίων δείχνει μετά από καιρό έτοιμος να κάνει την υπέρβαση και να μπει σε θέσει οδηγού για τον Γενικό Δείκτη.

Ήδη υπάρχει μια πρώτη δοκιμή εξόδου από το εύρος διαπραγμάτευσης του τραπεζικού δείκτη που έρχεται από τον φετινό Ιούνιο δίνοντας ένα ανοδικό περιθώριο έως και 27%. Η συμπεριφορά του εν λόγω δείκτη θα είναι κομβική για την υπόλοιπη αγορά καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020 και θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου από μετοχές που εμφανίζονται «κουρασμένες» και βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και καιρό. Η συνολικά θετική εικόνα της αγοράς σε σήματα αγορών από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δείκτες και το δυνητικό περιθώριο που υπόσχεται ο RSI τοποθετούν τον επόμενο θεωρητικό πήχη αντίστασης του Γενικού Δείκτη στις 930 μονάδες.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Capital Product στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Την Τρίτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η Μυτιληναίος θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Την τελευταία ημέρα του μήνα ολοκληρώνεται η περίοδος υπολογισμού της σταθμισμένης τιμής διαπραγμάτευσης για την επανεπένδυση του μερίσματος του ΟΠΑΠ (22 έως 29 Οκτωβρίου).

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών στις ΗΠΑ συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό ανοίγοντας την σκηνή για τις κυριότερες εταιρίες πληροφορικής. Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνουμε τις εξής: 25/10: Facebook 26/10: 3M General Electric, AMD, Alphabet, Microsoft, Twitter, Visa 27/10: Boeing, Coca Cola, McDonalds,Spotify, Ford, Gilead 28/10: Caterpillar, Mastercard, Apple 29/10 Alibaba, Aon, Chevron, Exxon Mobil, Berkshiore. Επισημαίνεται ακόμα ότι σε επίπεδο μακροοικονομικών ανακοινώσεων οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια την προσεχή Πέμπτη 28 Οκτωβρίου.

Related posts

Moody’s: Θετικό μήνυμα ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

banksnews

Μια αποδυναμωμένη Αμερική στέκεται μόνη

banksnews

Τι θα κάνει και τι δε θα κάνει η ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα

banksnews

Κρίσιμα αποτελέσματα για τις τράπεζες, εν όψει stress tests και IFRS 9

banksnews

Πώς το πολιτικό ρίσκο στρέφεται προς τις αναπτυγμένες αγορές

banksnews

Πώς το χρήμα θα διχάσει την Ευρώπη μετά το Brexit

banksnews

Προστατέψτε τα δεδομένα σας – μετά μπορείτε να ελπίζετε σε μία τεχνολογική επανάσταση

banksnews

Alpha Bank: Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα στο λιανεμπόριο

banksnews

Η επιστροφή στην κανονικότητα των κεντρικών τραπεζών είναι παραμύθι

banksnews