Image default
TOP STORIES

Χ.Α.: Τάση σε σταυροδρόμι

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία διατήρησε το συντονισμένο βηματισμό με την διεθνή τάση. Η νευρική εικόνα από τα εναλλασσόμενα ημερήσια πρόσημα ενίσχυσε την εγρήγορση σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους συμμετέχοντες διατηρώντας τον υψηλό βαθμό συμμετοχής των επενδυτών στις ημερήσιες συναλλαγές.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ στη συνέχεια προσθέτει τα ακόλουθα:

Η μείωση της αρνητικής μεταβλητότητας και η εντός ορίων κατοχύρωση κερδών από το γρήγορο ράλι –απόρροια και των ικανοποιητικών επιδόσεων κερδοφορίας που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις – συνέβαλαν στο να μην χαθεί η δυναμική της ανάκαμψης, με την αγορά πλέον να αναμένει νέα από τις αποψινές αξιολογήσεις της Moody’s και της DBRS που θα ενισχύσουν ψυχολογία και θα φτιάξουν κλίμα για την συνέχεια.

Η δημοσίευση των αποτελέσματα χρήσης και οι τηλεδιασκέψεις των ελληνικών τραπεζών και σημαντικών βιομηχανικών εταιριών δημιούργησαν επιμέρους ενδιαφέρον στην Αγορά αλλάζοντας μερικώς την ατζέντα των νέων από το γεωπολιτικό περιεχόμενο. Οι τράπεζες έδειξαν σημαντική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων κατεβάζοντας τον σχετικό δείκτη για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων τους στο 10,8% δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις αυξημένης κερδοφορίας (απόδοση άνω του 6% των ιδίων κεφαλαίων τους) από οργανική δραστηριότητα ενώ οι διοικήσεις άρχισαν να αναφέρονται στην πιθανότητα διανομής μερισμάτων στο ορατό μέλλον.

Σε ότι αφορά τις βιομηχανικές εταιρίες η εστίαση επικεντρώθηκε στο κόστος πωληθέντων και την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων την εβδομάδα που πέρασε είναι η μηδενική έως πολύ περιορισμένη άμεση επίπτωση της κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας στα μεγέθη των εταιριών βγάζοντας από την εικόνα των αποτιμήσεων κινδύνους που πιθανόν είχαν προτιμολογηθεί. Η προοπτική για την φετινή χρονιά δεν είναι ωστόσο το ίδιο αισιόδοξη και οι αστερίσκοι των προβλέψεων για ενδεχόμενες καθοδικές αναθεωρήσεις λόγω της πιθανής παράτασης της διάρκειας των τάσεων που παρατηρούνται στο κόστος πωληθέντων μετρίασαν τον -σε γενικές γραμμές- θετικό τόνο της υποδοχής των δημοσιευμένων μεγεθών του 2021.

Η τεχνική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας είχε συνέχεια με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φθάσει πολύ κοντά στην περιοχή διακύμανσης του κινητού μέσου των 200 ημερών (884 μονάδες) για να αναδιπλωθεί μετά την μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών στην ζώνη των 860 μονάδων. Το επίπεδο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς σηματοδοτεί το 50% της πτώσης από τις 930 μονάδες έως τα χαμηλά των 788 μονάδων, αποτελεί δηλαδή μια βέλτιστη αναλογία αντίδρασης από τα χαμηλά. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης παρά το ότι ο δείκτης έκλεισε αρνητικός, ο MACD έδωσε σήμα αγορών για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να έχει πάρει ακόμα απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής του τεχνικού δείκτη.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα πτωτική τους πορεία επιστρέφοντας σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνσή που θα ακολουθήσει ο Δείκτης. Στο επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας θα αναμέναμε ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει αρχικά την ζώνη αντίστασης των 880 μονάδων, σημείο αναφοράς για όλη την αγορά, που οριοθετεί την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης. Η διαφυγή θα δώσει τουλάχιστον 50 μονάδες ανόδου ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια πτωτικής κίνησης: Το μετριοπαθές θέλει τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί στις 830 μονάδες ενώ το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο θα οδηγήσει την Αγορά «νοτιότερα» από το χαμηλό της 8ης Μαρτίου.

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δωρεάν μετοχών της Quest Holdings. Οι εταιρίες Profile και Mermeren Kombinat παίρνουν την σκυτάλη ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων την Δευτέρα ενώ την προσεχή Τρίτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνουν αποτελέσματα ΟΠΑΠ, Μοτοδυναμική, Ε-ΝΕΤ και Φουρλής. Την Τετάρτη το πρωί θα ακολουθήσει η Αεροπορία Αιγαίου με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα το απόγευμα. Την ίδια ημέρα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος οι μέτοχοι θα κληθούν να ανανεώσουν την απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι την Παρασκευή η αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Related posts

Ολο το παρασκήνιο της δικαστικής αντεπίθεσης Λογοθέτη – Libra

banksnews

Μπορεί ο Ντράγκι να κρατήσει τον έλεγχο του ευρώ;

banksnews

Τα ομόλογα «αναμένουν» clean exit

banksnews

Fitch: Aναβάθμισε την βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών σε «ccc» από «f»

banksnews

Η οικονομική ανάπτυξη δεν αρκεί πια

banksnews

Προ των πυλών του QE οι τράπεζες

NEWSROOM

Το απόρρητο προσχέδιο της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

banksnews

Προ των πυλών τα stress test των ελληνικών τραπεζών

banksnews

Θ. Πελαγίδης: Ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός, αλλά μακροπρόθεσμα οδηγούμαστε σε υψηλότερες τιμές παγκοσμίως

banksnews