Image default
TOP STORIES

Χ.Α.: Ανοδική διαφυγή εν αναμονή

Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι κάνει «ταμείο» για τις τράπεζες για τις οποίες η φετινή χρονιά ήταν ορόσημο προόδου. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου αποκρυσταλλώνουν την προσπάθεια πολλών ετών μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και την χρήση των κεφαλαίων των πρόσφατων αυξήσεων.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Η χρηματιστηριακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ συνδέεται και με την επόμενη ημέρα των τραπεζών καθώς οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 ενισχύουν την αίσθηση ταχύτερης βελτίωσης των βασικών γραμμών εισοδήματος του κλάδου. Την ίδια στιγμή η διαπίστωση των καλύτερων από το αναμενόμενο κόστος πιστωτικών επιβαρύνσεων λόγω της πανδημικής κρίσης και η αντιστροφή κάποιων σχετικών προβλέψεων έδωσε το έναυσμα για κάποια καλά λόγια από το εξωτερικό με βασικότερο την θετικότερη αναθεώρηση των φετινών επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας. Το επενδυτικό κλίμα πάντως επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα να μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελληνική Οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει με μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να αλλάξει μοτίβο στην κίνηση του κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος προς την βασική αντίσταση των 930 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη έχει «αρνηθεί» στο Γενικό Δείκτη την συνέχιση της ανέλιξης του προς τις 1000 μονάδες δύο φορές φέτος (14 Ιουνίου και 30 Αυγούστου) ωστόσο μια αντίσταση που δέχεται διαρκώς το σφυροκόπημα των αγοραστών τείνει να διασπάται. Η τρίτη απόπειρα του Δείκτη φαίνεται να είναι πιο αποφασιστική καθώς έχει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες δύο απόπειρες: Η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει γίνει με ιδιαίτερα ήπιο και αργό τέμπο βγάζοντας έξω χωρίς δυσκολία κερδισμένους από χαμηλότερα επίπεδα και απέχει πολύ από υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές. Οι κινητοί μέσοι και ο MACD παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερη ζωντάνια φορτισμένοι και από τις πρόσφατες εισροές του MSCI. Συμπερασματικά, η κίνηση της αγοράς χωρίς να ενθουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου κερδίζει κάθε εβδομάδα και λίγους πόντους, δεν δίνει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων προς την ίδια κατεύθυνση. Η διαγραμματική μεγάλη εικόνα υποδηλώνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο τελεί σε ανοδική διαφυγή εν αναμονή.

Η αποψινή ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο κλείνει μια πλούσια εβδομάδα σε ανακοινώσεις και αποτελέσματα. Η συνέχεια αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον καθώς μπαίνουμε στην καρδιά των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από τις δεικτοβαρείς εταιρίες του ΧΑ. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ με την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος να τρέχει μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα ακόμα οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή. Την ερχόμενη Τρίτη ΟΠΑΠ, Φουρλής, Motor oil και Epsilon Net θα συνεχίσουν την ροή δημοσιεύσεων για τα οικονομικά πεπραγμένα του γ’ τριμήνου. Η μετοχή της E-Net θα διαπραγματεύεται κομμένη στην συνεδρίαση της Τρίτης για τις νέες δωρεάν μετοχές που θα διαθέσει η εταιρία με αναλογία 4 νέες για κάθε μία παλιά. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 26 Νοεμβρίου. Χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται το Πλαίσιο επίσης την Τρίτη.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Aegean Αir ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει μεγέθη η Quest. Την ίδια ημέρα αναμένεται η ετυμηγορία για τις μετοχές που θα διαγραφούν ή θα προστεθούν στους ελληνικούς δείκτες FTSE με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση στην οποία αναμένονται εξελίξεις. Την Πέμπτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει εννεάμηνο η Eurobank ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή κλείνει την αυλαία με αποτελέσματα και τηλεδιάσκεψη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Related posts

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη

banksnews

Υποχωρεί η ύφεση στην αγορά ακινήτων

banksnews

«Γέφυρα ΙΙ»: Στις 41.437 οι αιτήσεις – Τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση

banksnews

Το “αόρατο χέρι” στα εμβάσματα της Βενεζουέλας

banksnews

Γιατί μένουν εκτός δανεισμού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

banksnews

Το απόρρητο προσχέδιο της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

banksnews

Ρυθμίστηκαν 250 χιλιάδες δάνεια τους τελευταίους 11 μήνες

banksnews

O Trump μπορεί να υπονομεύσει τη Δημοκρατία σε άλλα μέρη του κόσμου

banksnews

Κλείδωσε το πρόγραμμα επιδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Τέλος οι αιτήσεις

banksnews