Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Στοχευμένα προγράμματα για την επόμενη ημέρα με επίκεντρο την αναβάθμιση της κατάρτισης

Στοχευμένα

προγράμματα απασχόλησης

που θα «τρέξουν» την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία επεξεργάζεται

ομάδα εργασίας

υπό τον υφυπουργό

Πάνο Τσακλόγου

ανάλογα με τον κλάδο και τη ζημία που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση.

Κομβικό σημείο των προγραμμάτων θα είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη έναντι των οριζόντιων δαπανηρών μέτρων όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που εφαρμόζονται σήμερα. Τα κονδύλια που θα στηρίξουν την προσπάθεια ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εισρεύσουν το φθινόπωρο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας. «Η αναβάθμιση της κατάρτισης θα έχει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Καθώς θα ανοίγει σταδιακά οι οικονομία οι ανάγκες άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας θα μειώνονται. Αυτό θα επιτρέψει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις έναντι των οριζόντιων μέτρων που αναγκαστικά εφαρμόζουμε μέχρι τώρα. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Τόσο οι παθητικές όσο και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δεν είναι μόνο θέμα «ποσότητας. Θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο».

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα αλλάξει άρδην όλα όσα ισχύουν μέχρι τώρα στην κατάρτιση αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες εγγενείς παθογένειες αναμένεται να προωθηθεί το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συζητηθεί η θέσπιση κινήτρων όπως άλλωστε προτείνει και η επιτροπή Πισσαρίδη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους παρόχους κατάρτισης μέσα από ένα σύστημα αμοιβών τεσσάρων ταχυτήτων. Δηλαδή οι πάροχοι θα πληρώνονται σταδιακά και θα εξοφλούνται όταν ο άνεργος τοποθετηθεί σε θέση εργασίας.

Τα προγράμματα βασίζονται στο τρίπτυχο επιδότηση μισθού, εισφορών αλλά και αναβάθμιση κυρίως των ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling) καθώς και η επανακατάρτιση (reskilling) των εργαζομένων και των ανέργων.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ στον δείκτη αντιστοίχισης δεξιοτήτων του CEDEFOP. Κάτι που σημαίνει ότι οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι και οι νέες στη χώρα μας δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητά η αγορά. Στόχος του νέου πλαισίου είναι τα προσφερόμενα προγράμματα να εφοδιάζουν τους εργαζόμενους με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να μη λειτουργούν ως υποκατάστατα επιδομάτων. Παράλληλα προωθούμε την αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αξιοπιστία των προγραμμάτων.»

Ειδήσεις σήμερα Πώς σχολιάζουν πολιτικοί και ΜΜΕ στην Τουρκία το μπρα ντε φερ Δένδια – ΤσαβούσογλουSelf test στα σχολεία: «Φρένο» στη διασπορά fake news για παιδομαζώματα και δομές CovidΛήστεψαν και χτύπησαν άγρια νεαρό μέρα μεσημέρι έξω από τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Related posts

Δεκαετές ομόλογο: Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

banksnews

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς εκμεταλλεύονται οι εργοδότες τις κρατικές επιδοτήσεις

banksnews

Κορωνοϊός-μέτρα: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών και δόσεων στην εφορία για 4 μήνες

banksnews

Συντάξεις: Πόσο αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση του Γενικού Δείκτη

banksnews

Διεθνή χρηματιστήρια: Βγαίνουν από την άβυσσο οι ευρωαγορές

banksnews

Δώρο Πάσχα 2020: Το νέο έντυπο δήλωσης εργοδοτών – Πότε πληρώνεται και από ποιον

banksnews

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών Φεβρουαρίου – Διαβάστε τι ισχύει

banksnews

Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια μέχρι τέλος Απριλίου – Ποια ποσά θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες

banksnews