Σε αναμονή παραπέμπουν οι πρόσφατες διακυμάνσεις τιμών που παρατηρήθηκαν στο ΧΑ από τις αρχές Μαΐου. Παρά την επιστροφή του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια Αγορά μετριάστηκε αισθητά και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι σταθεροποιήθηκαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον έγινε πολύ πιο επιλεκτικό και εστιάζεται πλέον στην δυνατότητα των εταιριών να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μεγέθη τους ή να δώσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.
Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι οι περισσότερες βασικές εταιρίες, σηματωροί της Αγοράς, είχαν γρήγορα αντανακλαστικά περιορίζοντας το σταθερό κόστος εστιάζοντας στην ρευστότητα και την διαχείριση των απαιτήσεων. Η κερδοφορία των εισηγμένων για φέτος -πλην ολίγων εξαιρέσεων- θα είναι μειωμένη ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο ως βεβαιότητα είναι πια μέσα στις τιμές.
Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό «reality check».
Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη ο οποίος έμεινε εντός εύρους διακύμανσης, όπως αυτό τουλάχιστον δείχνει να διαμορφώνεται από τις 14 Απριλίου. Η βασική περιοχή αντίστασης παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630- 640 μονάδων ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις εντοπίζονται στο εύρος 580 – 590 μονάδων.
Η ισορροπία που παρατηρείται στις 600 μονάδες έχει μαζέψει τις αποκλίσεις των κινητών μέσων με αποτέλεσμα ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών να εφάπτεται πλέον στα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη ενώ οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους διαπραγμάτευσης υποδηλώνοντας την απόλυτη ουδετερότητα.
Η συνέχεια φαίνεται ότι θα παραμείνει μοιρασμένη καθώς οι αποδόσεις και τα επιμέρους διαγράμματα έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δεν έχει δει ακόμα θετικό πρόσημο το 2020 παρά την άνοδο του δείκτη κατά 12,5% τον Απρίλιο.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε και η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια εντός του προαναφερθέντος εύρους δεδομένης της συναλλακτικής εικόνας η οποία δεν βοηθά την εκδήλωση ζωηρότερων τάσεων.
Ενδιαφέρουσα η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας η οποία αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ξεκινώντας από την Δευτέρα 11/5 η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,1608 ευρώ/μετοχή).
Την Τρίτη η Entersoft έχει προγραμματισμένη συνέλευση για την διάσπαση της μετοχής (5:1). Την Τετάρτη (13/5) Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν α’ τρίμηνο ενώ το ΚΡΙ- ΚΡΙ μετά την συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2019. Την Πέμπτη είναι σειρά του ΟΤΕ να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ωστόσο ισχυρό αντικείμενο ενδιαφέροντος θα αποτελέσει η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς θέλουν τις μετοχές των τριών τραπεζών και της Τιτάν να διαγράφονται από την σύνθεση του Δείκτη Greece MSCI και να μεταφέρονται στην κατηγορία της Μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι διαγραφές συνοδεύονται από εκροές οι οποίες τηρουμένων των τρεχουσών αναλογιών εμπορευσιμότητας της Αγοράς μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές. Επίσης η σταδιακή μείωσης των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE-25 έως τις 22 Ιουνίου ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στην διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds.
Μένουμε ασφαλείς!
Μανος Χατζηδάκης
Head of Research
