Αραβικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μετέδιδαν αδιαλείπτως τις εξελίξεις με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες και το πολιτικό χάος τη Δευτέρα στο Ισραήλ, εφιστώντας την προσοχή των τηλεθεατών στην εσωτερική διαμάχη για τα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.
Η κρίση “έπαιζε” ευρέως από το παναραβικό κανάλι Al Jazeera, στο οποίο σήμερα κυριαρχούσε η ροή ειδήσεων από το Ισραήλ, μέχρι το al-Manar, που διευθύνεται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική ομάδα Χεζμπολάχ, η οποία ξεκίνησε το βραδινό της δελτίο ειδήσεων με το εν λόγω θέμα. Μερικοί Άραβες είπαν ότι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε στον πολιτικό θάνατο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλοι εξέφρασαν την ελπίδα για πιο εκτεταμένες συνέπειες για το Ισραήλ, το οποίο πολέμησε πολυάριθμους πολέμους με Άραβες αντιπάλους μετά την ίδρυσή του το 1948 και καταλαμβάνει εδάφη που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι για κράτος.
“Ως Άραβας πολίτης νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους του Ισραήλ, αν θέλει ο Θεός”, είπε ο Κουσάι αλ-Καΐσι, πολίτης της Ιορδανίας, του οποίου η κυβέρνηση υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994. “Δεν θέλω να πω ότι είμαι χαρούμενος, όμως είμαι πραγματικά χαρούμενος που συμβαίνει αυτό εκεί”, είπε. Το συναίσθημα ήταν παρόμοιο και όπως το εξέφρασε ο Μοχαμάντ Αμπντουλατίφ στη Συρία, από την οποία το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν σε έναν πόλεμο το 1967. “Αυτό που συμβαίνει είναι σίγουρα, για οποιονδήποτε Άραβα, καλά νέα”, είπε ο Αμπντουλατίφ, 39 ετών.
Ο πολιτικός αναλυτής της Γάζας Ταλάλ Οκάλ είπε ότι η κρίση έφερε μια αίσθηση ανακούφισης στους Παλαιστίνιους: “Ελπίζουμε να μην διευθετηθεί σύντομα και ελπίζουμε να κλιμακωθεί και να επιδεινωθεί”, είπε. “Υπάρχει όμως και φόβος, μπορεί να κάνουν στρατιωτικές περιπέτειες ή πολέμους για να ξεφύγουν από την εσωτερική κρίση”.
Το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να ενισχύσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στις δικαστικές διαδικασίες πυροδότησε μερικές από τις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις στην 75χρονη ιστορία της χώρας, με τους αντιπάλους στο Ισραήλ να αποκαλούν το σχέδιο απειλή για τη δημοκρατία. Ο Νετανιάχου δέχθηκε πίεση να μειώσει τις εντάσεις στη διάρκεια της νύχτας, όταν οι διαμαρτυρίες για την απόλυση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος είχε πει ότι η δικαστική αναθεώρηση του συνασπισμού απειλούσε την ασφάλεια του Ισραήλ, αυξήθηκαν. Αργά τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για τα έντονα αμφισβητούμενα σχέδια εν μέσω ανησυχιών ότι οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να διασπάσουν τον τρίμηνο συνασπισμό του ή να κλιμακωθούν σε βία.
Δοκιμάζουν το δικό τους φάρμακο
“Η διαίρεση είναι δική τους κατασκευή και τώρα τους κυνηγάει”, είπε ο Ναέλ Μεκντάντ, 43 ετών, Παλαιστίνιος στη Λωρίδα της Γάζας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αμβλύνει τις πιέσεις στους Παλαιστίνιους εν μέσω της έκρηξης της βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Μερικοί Παλαιστίνιοι συνέκριναν τη διαίρεση στο Ισραήλ με τη δική τους φατριακή διάσπαση μεταξύ της ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς στη Γάζα και της Φατάχ στη Δυτική Όχθη – ένα χάσμα για το οποίο πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν επιρρίψει την ευθύνη στο Ισραήλ.
“Αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ – το αξίζουν”, είπε ο Χάνι Αμπού Ταραμπές, ένας άλλος κάτοικος της Γάζας. “Όπως μας χώρισαν, έτσι και τώρα χωρίζονται”.
Στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό al-Manar, που διευθύνεται από τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει πολεμήσει σε πολλούς πολέμους με το Ισραήλ, ένας τίτλος στον ιστότοπο ανέφερε ότι “πλήρης παράλυση” είχε πλήξει τον “εχθρό” λόγω χτυπημάτων.
Το Ισραήλ αντιμετώπισε μια θύελλα αραβικής καταδίκης νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ένα ηγετικό μέλος της κυβέρνησης του Νετανιάχου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέχ Σμότριτς, είπε ότι δεν υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία ή πολιτισμός και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως παλαιστινιακός λαός.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα από τα πολλά αραβικά κράτη που εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ο πολιτικός σχολιαστής Αμπντουλχαλίκ Αμπντάλα είπε τη Δευτέρα ότι η εσωτερική αναταραχή στο Ισραήλ δεν είχε καμία σχέση με αυτές τις συμφωνίες, γνωστές ως Συμφωνίες του Αβραάμ, καθώς οι εμπορικές σχέσεις συνεχίζονται. Ωστόσο, είπε ότι οι πρόσφατες “ρατσιστικές δηλώσεις” στο Ισραήλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία.
Στην Αίγυπτο, η οποία συνήψε ειρήνη με το Ισραήλ το 1979, ο συνταξιούχος Χακέμ Σερίφ επανέλαβε την κριτική των ισραηλινών πολιτικών έναντι των Παλαιστινίων, αποκαλώντας το Ισραήλ κράτος χωρίς νομιμότητα. Αλλά εξέφρασε επίσης σεβασμό για αυτό που περιέγραψε ως ισραηλινή δημοκρατία. “Οι πολίτες έχουν χώρο να εκφράσουν τις απόψεις τους, δεν συλλαμβάνουν τυχαία ή πραγματοποιούν βίαιη διασπορά διαδηλώσεων”, είπε σκεπτόμενος τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.