Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης με τις προβλέψεις να μιλούν για βαρύ χειμώνα

Με αυξημένες τιμές κατά 35% κατά μ.ο. σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε από χθες η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι το ταβάνι καθώς ήδη χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα πολυετή ιστορικά υψηλά με την τιμή του brent να φθάνει στα 85 δολ. το βαρέλι. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να περνούν στην αγορά οι νέες, αυξημένες τιμές που θα καθοριστούν εν πολλοίς απ’ τα διυλιστήρια.

Με δεδομένο μάλιστα πως αναμένεται βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι αυτός ο χειμώνας θεωρείται σίγουρο ότι τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να « ζεσταθούν ».

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χθες στην τιμή του 1,12 ευρώ το λίτρο κατά μ.ο. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα η τιμή κυμαίνεται γύρω στο 1,18 με 1,20 ευρώ το λίτρο. Στα νησιά, λόγω της επιβάρυνσης της θαλάσσιας μεταφοράς η τιμή έφθασε ως το 1,30 ευρώ το λίτρο με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται κοντά στο 1,25 ευρώ.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, η κίνηση πάντως ήταν ιδιαίτερα υποτονική καθώς πολλοί καταναλωτές περιμένουν μήπως και υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση μετά τις πρώτες ημέρες διάθεσης ενώ άλλοι είχαν σπεύσει να προμηθευτούν την περασμένη άνοιξη, γεμίζοντας τις δεξαμενές σε τιμή που σήμερα φαντάζει …όνειρο θερινής νυχτός.

Ωστόσο παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι ακολουθεί κλιμάκωση τιμών καθώς δεν λέει να σταματήσει το διεθνές ράλι των τιμών του « μαύρου χρυσού » που πυροδοτεί και τον κύκλο των ανατιμήσεων. Έναν κύκλο που έχει φανεί ήδη στις τιμές του φυσικού αερίου οδηγώντας σχεδόν στο διπλασιασμό των τιμών, που τώρα είναι ξεκάθαρος και στο πετρέλαιο θέρμανσης με την έναρξη της θερινής περιόδου.

Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά δικαιούνται να λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 68% σε σχέση με πέρυσι, με βάση τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα ποσά για τους δικαιούχους κυμαίνονται από 100 ως 700 ευρώ ενώ το σχετικό κονδύλι φθάνει τα 168 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα « my Θέρμανση » για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στο Νοέμβριο και τα χρήματα του επιδόματος θα δοθούν προκαταβολικά για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η αγορά του καύσιμου. Οι πιστώσεις του επιδόματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς αναμένονται ως το Δεκέμβριο.

« Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να τα απορροφήσει η ελληνική οικογένεια τα χρήματα για το κοινωνικό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έτσι όπως είναι τα κριτήρια και όπως έχουν διαμορφωθεί οι ζώνες με τις ορεινές και τις πεδινές περιοχές. Γι αυτό και είχαμε πει ότι πιο εύκολο για όλους θα ήταν να υπήρχε μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης ή μειωμένος ΦΠΑ για το συγκεκριμένο προϊόν , για να μπορέσουν όλοι να πάρουν », δηλώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Γιώργος Ασμάτογλου.

Σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθούν η απότομη διακοπή της ζήτησης, όπως είχε γίνει στην αρχή της ελληνικής δεκαετούς κρίσης, πολλές εταιρείες εμπορίας προσπαθούν να δελεάσουν τους καταναλωτές με προσφορές, εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής. Μερικές από τις προσφορές προβλέπουν έκπτωση 5% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις στην περίπτωση αγοράς με πιστωτική κάρτα.

Related posts

Ευρωζώνη: Εκδίδονται ομόλογα 100 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

banksnews

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους

banksnews

Ενοίκια: Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων για τα κουρέματα Φεβρουαρίου-Μαρτίου

banksnews

Τι θα δουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι με τις προσωπικές διαφορές

banksnews

Η ΓΕΝΟΠ ζητά νέα συνάντηση με Χατζηδάκη -Για το πρόγραμμα σωτηρίας της ΔΕΗ

banksnews

Αύξηση στο σουβλάκι: Πόσο κοστίζει το γεύμα για μια τετραμελή οικογένεια

banksnews

Οι εγχώριοι παίκτες του real estate επενδύουν σε πεντάστερα

banksnews

Οκτώ νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια προϋπολογισμού €489 εκατ. ενέκρινε η διυπουργική

banksnews

Τουριστικές επιχειρήσεις: Σκεφτείτε όπως ο επισκέπτης

banksnews