Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Φως στο τούνελ για την Τράπεζα Αττικής

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βγει «λευκός καπνός» από την απαιτητική διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Τράπεζα Αττικής, εκφράζουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, καθώς μεταξύ των έξι ενδιαφερομένων επενδυτών, υπάρχουν κάποιοι, που επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον, ενώ πληρούν επί τις αρχής τις προδιαγραφές του επόπτη.

Όπως είναι γνωστό, ενδεικτικές (σ.σ. μη δεσμευτικές προσφορές) για τη συμμετοχή στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Αττικής ύψους ως 240 εκατ. ευρώ, εκδήλωσαν έξι ενδιαφερόμενοι.

Μεταξύ αυτών ένας Ινδός επιχειρηματίας, που διαθέτει, μεταξύ άλλων, δύο τράπεζες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, ένας Συριακής καταγωγής Λιβανέζος τραπεζίτης, με δραστηριότητες στην Αίγυπτο, η κοινοπραξία των private equity funds Bain και JC Flowers, η Ellington καθώς και ένα family office. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται τυπικά και το ΤΜΕΔΕ, που αποτελεί έναν εκ των μεγαλομετόχων σήμερα της Τράπεζας Αττικής, μαζί με τον e-ΕΦΚΑ.

Δύο από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους δείχνουν να αποτελούν φαβορί της διαδικασίας: ο όμιλος του Ινδού επιχειρηματία, λόγω της τραπεζικής εμπειρίας και του γεγονότος ότι οι τράπεζές του ελέγχονται από εποπτικές αρχές με απαιτήσεις αντίστοιχες αυτών της Ευρωζώνης (Κεντρική Τράπεζα Αγγλίας και Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας) και η κοινοπραξία Bain- JC Flowers, εφόσον εγκαταλείψει αιρέσεις, τις οποίες έχει θέσει και δεν συνάδουν με την κατεύθυνση του επόπτη για την άμεση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι όλες οι ενδεικτικές προσφορές ενέχουν αιρέσεις, εξέλιξη αναμενόμενη σε αυτό το στάδιο, με δεδομένο ότι δεν ήταν εύκολη η διαδικασία οικονομικού ελέγχου μέσω του Virtual Data Room, το οποίο εμφάνισε στην αρχή αρκετά προβλήματα.

Οι δεσμευτικές προσφορές, από την αξιολόγηση των οποίων ενδέχεται να προκύψει στρατηγικός επενδυτής αναμένεται να υποβληθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ως τότε θα έχουν μετατραπεί σε μετοχές τα warrants κυριότητας Δημοσίου, η διαπραγμάτευση των οποίων λήγει στις 14 Οκτωβρίου.

Κατά την ημέρα της μετατροπής (19 Οκτωβρίου) η Attica θα εκδώσει ως πλήρως καταβεβλημένες μια νέα μετοχή για κάθε παραστατικό τίτλο (warrant). Συνολικά, δηλαδή, θα εκδοθούν 16.541.878 νέες κοινές μετοχές, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α, με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης την 20η Οκτωβρίου.

Εφόσον, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των warrants, δεν εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον οι νέες μετοχές, κατά τη μετατροπή, θα μεταβιβαστούν, για λογαριασμό του Δημοσίου, στο ΤΧΣ. Αν το Ταμείο αποκτήσει 16.533.102 νέες κοινές μετοχές θα βρεθεί να ελέγχει το 68,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica, ασκώντας σημαντικό έλεγχο. Το ποσοστό του e-ΕΦΚΑ θα υποχωρήσει στο 10,3% και του ΤΜΕΔΕ σε 14,7%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι θα κατέχουν μόλις το 6,8% του νέου μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για κρατικοποίηση, πριν την επιθυμητή (επαν)ιδιωτικοποίηση.

Related posts

Γερμανικές τράπεζες σε καταθέτες: Πηγαίντε αλλού τα χρήματα σας

banksnews

Πειραιώς: Μείωση NPEs κατά 13,5 δισ. το πρώτο εξάμηνο

banksnews

Σε ποιους δίνει «πάγωμα» δόσεων ως 31/12 η Εθνική Τράπεζα

banksnews

Eurobank: Δεν αναμένεται πρόβλημα από τα περισσότερα δάνεια σε ξενοδοχεία

banksnews

Η BNP Paribas εξετάζει την πώληση της αμερικανικής θυγατρικής

banksnews

Συστημικός κίνδυνος για τις γαλλικές τράπεζες τα εταιρικά χρέη

banksnews

Στη Ρόδο κλιμάκιο της Alpha Bank, υπό τον Β. Ψάλτη

banksnews

Η Deutsche Bank κόβει το μπάτζετ για μπόνους στελεχών μετά την κριτική της ΕΚΤ

banksnews

Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Απρίλιο

banksnews