Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο – Gazprom: Σε εγρήγορση η Ελλάδα μετά τη διακοπή στις ροές ρωσικού αερίου από σήμερα

Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται φορείς και επιχειρήσεις του χώρου της ενέργειας, ύστερα από την ενημέρωση ότι από σήμερα και έως τις 27 Ιουνίου θα διακοπούν οι

ροές φυσικού αερίου

 από την ρωσική

Gazprom

προς την Ελλάδα.

Πληροφορίες από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι η διακοπή δεν είναι αιφνίδια αλλά υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση και χρονικό περιθώριο για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Gazprom έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μείωση της ροής ή σε πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας ευρωπαϊκών χωρών, ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργεί εύλογη ανησυχία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι ήδη από την αρχή της κρίσης περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από αρμόδιες πηγές, η εβδομαδιαία διακοπή που ξεκινά σήμερα (Τρίτη 22/6), οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του Turk Stream και δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Εξάλλου τον επόμενο μήνα αναμένεται η νέα πλωτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.

Ειδήσεις σήμερα:Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού – Τους 42 βαθμούς θα «αγγίξει» η θερμοκρασίαΟι Ρώσοι καταλαμβάνουν το Σεβεροντονέτσκ, η Δύση «ψάχνεται» για την αντοχή της Μόσχας στις κυρώσειςΙσπανία: Πρόστιμο 750 ευρώ για όποιον κάνει την ανάγκη του μέσα στη θάλασσα

Related posts

Wall Street: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι τρεις δείκτες

banksnews

Αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι: Πότε θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα – Δεύτερη ευκαιρία ένταξης στην «κούρσα» τακτοποίησης

banksnews

Moody’s: Ισχυρές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

banksnews

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου

banksnews

Θ. Πελαγίδης: Καταγράφεται εκρηκτική ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας

banksnews

Είναι αλήθεια: Εταιρεία ζητεί από τους εργάτες να κοιμούνται στο εργοστάσιο

banksnews

Κορωνοϊός: Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κεφάλαια απ’ το ΕΣΠΑ ως σήμερα στη μάχη κατά του ιού

banksnews

Εργασιακά: Μαύρο μητρώο για κακούς εργοδότες – Ασπίδα προστασίας για τη μερική απασχόληση

banksnews

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε καταβάλλεται, τι ισχύει με όσους ήταν σε αναστολή εργασίας

banksnews